Καθοριστική για τη δημιουργία Διοίκησης Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών φαίνεται πως ήταν η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση της θεομηνίας που έπληξε τον περασμένο Σεπτέμβριο τη Θεσσαλία.

Ο νέος Αρχηγός, στρατηγός Δημήτριος Χούπης, έπειτα από εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, προχωρά ολοταχώς στη δημιουργία Διοίκησης Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών. Έτσι, οι Ένοπλες Δυνάμεις πλέον θα έχουν και μια δεύτερη αποστολή, καθώς εκτός από την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας θα βρίσκονται και δίπλα στον πολίτη ειδικά σε καταστάσεις αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών. Ως διοικητής ορίστηκε ο προαχθείς αντιστράτηγος του Μηχανικού, Μιχαήλ Κλούβας. Πρόκειται για τον αξιωματικό ο οποίος κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας στη Θεσσαλία συντόνιζε ως διοικητής της Μονάδας Μελετών και Κατασκευών του ΓΕΕΘΑ την κατασκευή γεφυρών Μπέλεϊ στις τότε πληγείσες περιοχές.

Ο αντιστράτηγος, πλέον, Kλούβας, με σπουδές στο Πολυτεχνείο και άλλες περγαμηνές, αναλαμβάνει το δύσκολο έργο σύστασης και οργάνωσης της Διοίκησης, με στόχο το επόμενο διάστημα να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο, το οποίο όχι απλώς θα συνδράμει τις υπόλοιπες αρμόδιες υπηρεσίες στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, αλλά θα αποκτήσει και ενεργό ρόλο με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και αποστολές.

Διοίκηση Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών: Από το καλοκαίρι σε πλήρη λειτουργία

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, η Διοίκηση Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών έχει σκοπό να τεθεί σε πλήρη λειτουργία πριν από την έναρξη της νέας αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή εντός των επόμενων πέντε μηνών. Ο νέος αντιστράτηγος έχει την ευθύνη να προετοιμάσει έναν μηχανισμό που θα αποτελείται από προσωπικό και μέσα, ώστε να μπορεί ανά πάσα στιγμή να φτάσει σε οποιαδήποτε γωνιά της Ελλάδας και να συνδράμει καθοριστικά στην πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση κάθε είδους καταστροφής. Αρχικά, εξετάζεται η παραχώρηση προσωπικού και μέσων που διαθέτει ήδη το Μηχανικό, από το οποίο άλλωστε προέρχεται και ο διοικητής αντιστράτηγος. Σε δεύτερη φάση προγραμματίζεται να ενισχυθεί με μέσα τα οποία θα προμηθευτεί η χώρα στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος Πολιτικής Προστασίας «ΑΙΓΙΣ», τα οποία θα τεθούν κάτω από τη διοίκηση αυτή. Η νέα Διοίκηση φαίνεται επίσης ότι θα έχει ως ευθύνη και την εκτέλεση κατασκευαστικών έργων μικρής κλίμακας σε όλες τις απομακρυσμένες περιοχές της επικράτειας.