Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την κρίσιμη, όπως φαίνεται, συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Τρίτη, καθώς όλο και περισσότεροι «σκληροί» ιεράρχες βγαίνουν στο προσκήνιο με δημόσιες δηλώσεις τους εκφράζοντας πολλές φορές υπερβολικές θέσεις κατά του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.

Το τμήμα αυτό των συντηρητικών ιεραρχών ασκεί ήδη μεγάλες πιέσεις στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος προσώρας κρατά μια σαφώς πιο ήπια στάση απέναντι στη νομοθετική ρύθμιση, που σύντομα έρχεται στη Βουλή.

Με αυτά ως δεδομένα, έγινε και το ραντεβού του Προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου, πριν από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στην ΕΡΤ.

Όχι στον διχασμό της ελληνικής κοινωνίας

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι δεν εξετάστηκε το ζήτημα των ομόφυλων ζευγαριών, ωστόσο, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι κυριάρχησε στη συζήτηση, όπως βέβαιο πρέπει να θεωρείται το γεγονός πως η κυβέρνηση δεν επιθυμεί τον διχασμό της ελληνικής κοινωνίας, ούτε, φυσικά, λαοσυνάξεις και άλλες εξάρσεις σαν αυτές του παρελθόντος (ταυτότητες κ.ά.) που θα ανεβάσουν στα ύψη το θερμόμετρο.

Όποια απόφαση, πάντως, κι αν ληφθεί στην Ιεραρχία δεν θα είναι δεσμευτική για τους Μητροπολίτες, που έχουν το ελεύθερο να κάνουν ό,τι θέλουν στα όρια των μητροπόλεών τους.

Ομόφυλα ζευγάρια: Πυκνώνουν οι αντιδράσεις των ιεραρχών για το νοσμοσχέδιο

Οι αντιδράσεις των ιεραρχών πυκνώνουν και χθες ήταν η σειρά του Αργολίδος Νεκτάριου, ο οποίος αν και θεωρείται από τους ήπιους τάχθηκε κατηγορηματικά κατά του γάμου.

«Αντί να δούμε κάποια θετικά μέτρα για την οικογένεια, εδώ και αρκετές μέρες η κυβέρνηση μας φέρνει ένα νομοσχέδιο για ένα άλλο μοντέλο οικογένειας, πράγμα που έχει προκαλέσει σάλο.

Οι σοβαρές φωνές καταπνίγονται. Κυριαρχούν τα τσιτάτα και τα συνθήματα. Τη στιγμή π.χ. που μία δημοσκόπηση έδειχνε την πλειονότητα των ερωτηθέντων να είναι αντίθετη με το νομοσχέδιο, δημοσιογράφος έλεγε στο ραδιόφωνο: “Η κοινωνία το απέδειξε ότι είναι ώριμη να το δεχτεί”», σημείωσε σε μήνυμά του.

Από τους πρώτους που αντέδρασαν είναι ο Μητροπολίτης Φθιώτιδoς Συμεών, ο οποίος έκανε λόγο για ξενόφερτη πρόοδο αναφέροντας σε ομιλία του: «Ναι, είμαστε συντηρητικοί ρε, τι θέλεις; Εμείς θα είμαστε συντηρητικοί και θα στηρίζουμε αυτή την οικογένεια, αγαπώντας κάθε άνθρωπο χωρίς εξαιρέσεις».

Όπως επίσης και ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, ο οποίος μεταξύ άλλων υποστήριξε πως η ομοφυλοφιλία οδηγεί σε καρκίνο.

Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: «Τα παιδιά των ομόφυλων θα αναπτύσσονται σε ένα ψυχολογικά νοσηρό περιβάλλον»

Κατά του νομοσχεδίου δηλώνουν δύο Μητροπολίτες που δεν φημίζονται για ακραίες τοποθετήσεις, ο Δημητριάδος Ιγνάτιος, ο οποίος αναρωτήθηκε ποιος θα πάρει την ευθύνη για τα δράματα που θα δημιουργηθούν με την υιοθέτηση παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, και ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο οποίος δήλωσε πως «τα παιδιά των ομόφυλων θα αναπτύσσονται σε ένα ψυχολογικά νοσηρό περιβάλλον».

Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος όχι μόνο τάχθηκε κατά του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών αλλά προειδοποίησε τους βουλευτές που θα ψηφίσουν υπέρ πως θα έχουν την ανάλογη αντιμετώπιση από τους χριστιανούς ψηφοφόρους.

Παύλος Μαρινάκης: «Προφανώς και δεν είναι αμαρτία»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων αναφορικά με το θέμα των ομόφυλων ζευγαριών ρωτήθηκε για τη δήλωση του Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεου σχετικά με την ομοφυλοφιλία, την οποία χαρακτήρισε αμαρτία.

«Προφανώς και δεν είναι αμαρτία. Είναι λυπηρό να ακούγονται αυτές οι διατυπώσεις που νομίζω δεν εκπροσωπούν ούτε τους πιστούς ούτε την Εκκλησία συνολικά», απάντησε ο κ. Μαρινάκης και συνέχισε λέγοντας ότι «το να προσβάλλεις συλλήβδην έναν συμπολίτη σου για τον σεξουαλικό του προσανατολισμό για την οποιαδήποτε επιλογή του ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο δεν έχει να κάνει ούτε με την πίστη μας ούτε με αυτό που εκφράζει, ούτε με αυτό το οποίο πρεσβεύει».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»