Με τις απολογίες δύο ακόμα κατηγορουμένων, τότε υψηλόβαθμων στελεχών της πυροσβεστικής, συνεχίστηκε και σήμερα η δίκη για τη φονική φωτιά στο Μάτι, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας. Και οι δύο κατηγορούμενοι επέρριψαν ευθύνες για την εθνική τραγωδία σε άλλες υπηρεσίες όπως το λιμενικό και η αστυνομία που είχαν ως αποτέλεσμα την εθνική τραγωδία του 2018.

Ο τότε διευθυντής του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας της Πολιτικής Προστασίας (ΚΕΠΠ) της Πυροσβεστικής, Φίλιππος Παντελεάκος, απολογούμενος, έδωσε έμφαση στις αδυναμία εκείνη την ημέρα του λιμενικού, της αστυνομίας και του στρατού να ανταποκριθούν στις εκκλήσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, επικαλούμενος και τις καταγεγραμμένες συνομιλίες μεταξύ των υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στη δικογραφία.


Δίκη για φωτιά στο Μάτι: "Το κράτος δεν είχε την ετοιμότητα να αντεπεξέλθει" - Αιχμές για Λιμενικό, Αστυνομία, Στρατό


Ο κατηγορούμενος χαρακτήρισε την 23η Ιουλίου 2018 τραγική ημέρα και ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες που δεν μπόρεσαν να κάνουν κάτι παραπάνω. «Όπως αποδείχθηκε, το Κράτος την περίοδο πριν από το Μάτι δεν είχε την απαιτούμενη ετοιμότητα για να αντεπεξέλθει. Τη συγκεκριμένη ημέρα προσπαθήσαμε να κάνουμε το μέγιστο δυνατό» τόνισε ο κατηγορούμενος ενώ αναφέρθηκε στην αδράνεια του λιμενικού και της αστυνομίας στις πρώτες κρίσιμες φάσεις της φονικής πυρκαγιάς.

Όπως είπε από τους διαλόγους φαίνεται πως για αρκετή ώρα το λιμενικό, ενώ είχε ενημερωθεί για ύπαρξη εγκλωβισμένων σε ξενοδοχείο του Ματιού που έπρεπε να απομακρυνθούν διά θαλάσσης, αδρανούσε και δεν μερίμνησε ενώ φαίνεται πως ο θάλαμος επιχειρήσεων του Λιμενικού με τον οποίο επανειλημμένα επικοινώνησε το ΚΕΠΠ τους μετέφερε μία άλλη εικόνα από την πραγματική, καθώς τους διαβεβαίωνε ότι έχουν αναλάβει δράση τα πληρώματα σε Ραφήνα και Λαύριο και ότι σπεύδουν στο σημείο σκάφη.

«Θα σας διαβάσω ένα ενδεικτικό. Τους ενημερώνουμε ότι «χρειάζονται σκάφη στην παραλία. Μεγάλη ανάγκη στο Μάτι, έχει μαζευτεί πολύς κόσμος, υπάρχουν τραυματίες, δώστε μας εικόνα». Η απάντησή τους; «Στο Μάτι είναι το APOSTOLΙS STAR» Προσέξτε τώρα τι θα σας πω. Συνέχισαν λέγοντας: «Ξεκινάει τώρα από τα Στύρα και θα είναι μετά τις 22.30 στο Μάτι!». Αυτός είναι ένας από τους λόγους που εξέφρασα τη συγγνώμη μου στους πολίτες της περιοχής», είπε στην απολογία του ο κ.Παντελεάκος

Αναφερόμενος στην Αστυνομία, ο κατηγορούμενος είπε ότι τις κρίσιμες στιγμές κατά την έναρξη της φωτιάς διέθεσε πολύ μικρή δύναμη, δεν ενημέρωνε επαρκώς και ότι μετά τις 19.30 κινητοποιήθηκαν και έσπευσαν στην περιοχή 700 αστυνομικοί.

Όσον αφορά το ΓΕΕΘΑ, από τους διαλόγους που διάβασε ο κατηγορούμενος, προκύπτει πως αδυνατούσε να στείλει 13 λεωφορεία των 50 ατόμων για την εκκένωση των κατασκηνώσεων στο Ζούμπερι όπου υπήρχαν 700 άτομα, στρατιωτικοί με τις οικογένειές τους.


"Ακολούθησα το σχέδιο δασών του 2018", είπε ο τότε επικεφαλής του 199 της Πυροσβεστικής


Νωρίτερα, ο Χρήστος Γκολφίνος, τότε επικεφαλής του 199 της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, είπε πως όταν ξεκίνησε η φωτιά στο Νταού Πεντέλης έστειλε αμέσως 31 οχήματα μόνιμα και εθελοντικά. «Ακολούθησα πιστά το σχέδιο δασών του 2018. Ο κ.πραγματογνώμονας αναφέρθηκε στο σχέδιο του 2019 που είναι ένα διαφορετικό σχέδιο. Όσον αφορά τα εθελοντικά οχήματα θέλω να σας τονίσω ότι στο σχέδιο δασών του 2018 είναι κανονικότατα ενταγμένα. Βάσει αυτού του σχεδίου μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε τα υπηρεσιακά με τα εθελοντικά» ανέφερε στην απολογία του και τόνισε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ήταν σε συνεννόηση με τον τότε υπαρχηγό επιχειρήσεων, Βασίλη Ματθαιόπουλο.

«Στις 18.45 δεχθήκαμε τηλεφώνημα από ξενοδοχείο στο Μάτι όπου μας ενημέρωσαν ότι βρίσκονταν 100 άτομα μεταξύ των οποίων 2-3 με εγκαύματα και ήθελαν να τους μετακινήσουμε. Ειδοποιήσαμε το κέντρο επιχειρήσεων και τον αστυνομικό σύνδεσμό μας στο ΕΣΚΕ για μετακίνηση πολιτών. Παράλληλα ενημερώσαμε τον επί τόπου αξιωματικό και του είπαμε μαζί με την Αστυνομία να προσεγγίσουν το ξενοδοχείο. Μετά από λίγο μας ενημέρωσαν πως υπήρχαν πάρα πολλά καμένα αυτοκίνητα και δεν μπόρεσαν να προσεγγίσουν» περιέγραψε ο κ.Γκολφίνος και άφησε αιχμές για αδράνεια του Λιμενικού λέγοντας: «ζητήσαμε να κινητοποιηθεί ο θάλαμος του Λιμενικού. Δεν μπορώ να καταλάβω τόσος καπνός υπήρχε, το λιμενικό δεν είχε πάρει είδηση;»


Οι ισχυρισμοί για το ότι το 199 δεν απαντούσε: "Τότε όταν μια γραμμή ήταν απασχολημένη, φαινόταν ότι το τηλέφωνο χτυπούσε και δεν απαντούσε, πλέον βγάζει αναμονή"

Ο κατηγορούμενος έδωσε απάντηση και στις καταγγελίες πολιτών ότι καλούσαν στο 199 και δεν απαντούσε λέγοντας: «εκείνη την ημέρα πράγματι έπαιρναν οι πολίτες τηλέφωνο, όμως λόγω της υποδομής του τηλεφωνικού κέντρου, όταν μία γραμμή ήταν απασχολημένη δεν έθετε την κλήση σε αναμονή, αλλά φαινόταν ότι χτυπά και δεν απαντά. Τώρα έμαθα ότι βγάζει πλέον αναμονή».

Ο κατηγορούμενος κλείνοντας την απολογία του απευθύνθηκε στους συγγενείς των θυμάτων και κλαίγοντας είπε: «Να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήριά στις οικογένειες των θυμάτων. Δεν είχα ποτέ στην καριέρα μου περιστατικό με απώλειες ανθρώπινων ζωών. Παλεύω με τον εαυτό μου πεντέμισι χρόνια αν έκανα κάτι λάθος».