«Ακραίο μετεωρολογικό φαινόμενο» χαρακτήρισε τις καιρικές συνθήκες την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, ο πρώην διοικητής του ΕΣΚΕ, Ιωάννης Φωστιέρης, στην απολογία του, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας.

«Εδώ έχουμε ένα φαινόμενο. Ένα ακραίο μετεωρολογικό φαινόμενο. Είναι καταγεγραμμένο από τους μετεωρολογικούς σταθμούς» είπε ο κατηγορούμενος και πρόσθεσε πως υπάρχουν καταγραφές από τον σταθμό της Πεντέλης όπου φαίνεται ότι η σταθερή ροή αέρα είναι έξι μποφόρ με ριπές οκτώ με εννέα μποφόρ.

Πρώην διοικητής ΕΣΚΕ για Μάτι:"Τι να κάνουμε, να στείλουμε πτητικό μέσο για να κοροϊδέψουμε τον κόσμο ότι στείλαμε;"


«Ένα πτητικό δεν μπορεί να κάνει επιτυχημένες ρίψεις με αυτες τις συνθήκες. Τι να κάνουμε να στείλουμε κάτι για να κοροϊδέψουμε τον κόσμο ότι στείλαμε; Εμείς είμαστε πυροσβέστες επαγγελματίες, δεν ήμαστε πολιτικοί. Σε κάθε συμβάν θα σταλεί το μέσο που προσφέρει έργο. Εμείς δεν κάνουμε πολιτική. Ειπώθηκαν τραγικά πράγματα στο δικαστήριο σας όπως να έρθει το πετζετελ από τη Λαμία. Εάν τα είχα προτείνει αυτά θα με είχαν ρίξει από την καρέκλα μου. Σε εμάς προΐσταται πολιτικός προιστάμενος, που δίνει εντολές και γίνονται αποδεκτές. Αν πει στον αρχηγό κάτι θα το εκτελέσει, είναι πολιτική η δομή.»

Ο κ. Φωστιέρης εξέφρασε και αυτός τη θλίψη του για ό, τι συνέβη και αμφισβήτησε πως ένας κατώτερος αξιωματικός όπως χαρακτήρισε τον πραγματογνώμονα Δ. Λιότσιο μπορεί να βγάλει άκρη με την υπόθεση. Ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε αναλυτικά στη λειτουργία του ΕΣΚΕ και τόνισε ότι «Εμένα με διέπουν τα καθήκοντα του διοικητή της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Δεν κάνουμε διαχείριση κρίσεων. Διαχειριζόμαστε διαθέσιμες δυνάμεις.»


"Κουτό εάν τηρήθηκε επιφυλακή, για το 112 άρχισε να δημιουργείται η υποδομή το 2018"


Για το 112 είπε πως άρχισε να δημιουργείται η υποδομή το 2018, δεν υπήρχε τότε ενώ χαρακτήρισε «κουτό» το ερώτημα για το εάν υπήρχε επιφυλακή. «Κουτό εάν τηρήθηκε επιφυλακή. Παρουσία πολιτικής και φυσικής ηγεσίας δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει επιφυλακή. Μακάρι να μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ακόμα 15 θέσεις εργασίας. Σε εμάς είχε αποφασιστεί να μην υπάρχει γραμμή προτεραιότητας αυτό ωστόσο δημιουργεί πρόβλημα διότι λένε μας καλούν και δεν απαντούν. Οι θέσεις εργασίας ήταν τρεις.»

Για την εναέρια επιτήρηση ο κ. Φωστιέρης τόνισε πως η πυροσβεστική την ζήτησε. «Εμείς ζητάμε εναέρια επιτήρηση. Θα μας πει η πολεμική αεροπορία εάν γίνεται με πετζετέλ ή όχι. Από εκεί και πέρα, έχουμε το διθέσιο πετζετελ που δεν το χορηγεί για δικούς της λόγους.Έγινε η επιτήρηση από αερολέσχη. Μία εναέρια επιτήρηση υφίσταται και από την πολιτική αεροπορία. Κάθε φορά οι πιλότοι μας δίνουν στίγμα» τόνισε ο κατηγορούμενος.

Η απολογία του κ. Φωστιέρη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα.