H πρώτη μεταμόσχευση ήπατος από ζωντανό δότη και μάλιστα από πατέρα σε κόρη πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Τρίτη στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Ο γιατρός που πραγματοποίησε την πρωτοποριακή επέμβαση, καθηγητής Χειρουργικής και Μεταμοσχεύσεων στο ΕΚΠΑ, Γιώργος Σωτηρόπουλος, καθώς και ο πατέρας της 23χρονης λήπτριας που έσπευσε να σώσει τη ζωή της κόρης του δίνοντάς της το μόσχευμα, μίλησαν στην εκπομπή «Συνδέσεις» του ERTNEWS.

Για το 10ωρο χειρουργείο που έφερε σε πέρας με επιτυχία στο Λαϊκό Νοσοκομείο αλλά και για το ιστορικό της ασθενούς που τους οδήγησε στην απόφαση για μεταμόσχευση ήπατος ως μοναδική λύση για να σωθεί η ζωή της ο χειρουργός Γιώργος Σωτηρόπουλος είπε:

Το ιστορικό της ασθενούς – Γιατί προκρίθηκε ως μοναδική λύση η μεταμόσχευση από ζώντα δότη

«Πρώτη φορά ήρθα σε επαφή με το ιστορικό της ασθενούς την περασμένη άνοιξη. Οι εξετάσεις είχαν ξεκινήσει από αρχές της περασμένης χρονιάς με τα πρώτα συμπτώματα που είχε η ασθενής, τα οποία τα διερεύνησε με εξετάσεις αίματος, με απεικονιστικές μεθόδους και όταν διαπιστώθηκε το πρόβλημα στο ήπαρ, ήρθαν σε επαφή μαζί μου οι γιατροί της από την Κρήτη, ο παθολόγος ογκολόγος. Προτείναμε τότε τη λύση του χειρουργείου. Πριν από το καλοκαίρι της έκανα αριστερή ηπατεκτομή. Πήγε καλά το χειρουργείο σε εκείνη τη φάση. Στον μετεγχειρητικό έλεγχο δεν μπορούσαμε να δώσουμε κάποια στοχευμένη χημειοθεραπεία γιατί δεν υπάρχει το συγκεκριμένο είδος κακοήθειας και κάποια στιγμή διαπιστώθηκε ότι είχε επιστρέψει σε ένα σημείο στο ήπαρ αυτή η κακοήθεια. Μία επιλογή θα ήταν να ξαναμπούμε σε διαδικασία ηπατεκτομής. Απλά είναι δεδομένο ότι στο υπόλοιπο θα ξαναπαρουσιαστεί κάτι. Οπότε ως πιο ριζική αντιμετώπιση προκρίναμε τη λύση της μεταμόσχευσης».


Όπως εξήγησε ο γιατρός, «η διαδικασία δωρεάς από αποβιώσαντα δότη είναι χρονοβόρα, κρατάει μήνες έως και χρόνια γιατί υπάρχει λίστα αναμονής και προτεραιοποίηση που έχει να κάνει όχι μόνο με τη διάγνωση, έχει να κάνει και με τη βαρύτητα της ηπατικής λειτουργίας. Η πιο άμεση λύση θα ήταν η μεταμόσχευση από ζώντα δότη, γι' αυτό και το προτείναμε».

Όπως εξήγησε ο καθηγητής Χειρουργικής Γιώργος Σωτηρόπουλος, ανέλαβε το δύσκολο εγχείρημα καθώς «είχα περάσει πολλά χρόνια της εκπαίδευσής μου στο εξωτερικό ακριβώς γι' αυτό το εξειδικευμένο κομμάτι, οπότε δεν ήταν κάτι που με άγχωνε».

Μαζί του στην επέμβαση συνέβαλε και ο Γερμανός καθηγητής Ντίτερ Μπρέρινγκ, διευθυντής εδώ και 13 χρόνια στο μεγαλύτερο μεταμοσχευτικό κέντρο στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.

Όπως εξήγησε ο κ. Σωτηρόπουλος: «Δεν είναι μόνο θέμα τεχνικό τι μπορείς να κάνεις. Είναι και ένα θέμα ηθικό.

Πρέπει να προσφέρεις εκείνη τη στιγμή και στον υγιή άνθρωπο, στον οποίο εκτελείς μια μείζονα χειρουργική επέμβαση, τις καλύτερες συνθήκες προκειμένου να διασφαλίσεις την επιτυχία αυτής της επέμβασης. Όταν το πρόγραμμα αυτό μπαίνει στις ράγες, αρχίζει και γίνεται σε πιο μεγάλη ρουτίνα και σιγά σιγά απεμπλέκεται από τη συνεργασία με το εξωτερικό».

"Το ήπαρ έχει το μοναδικό προνόμιο της αναγέννησης μέσα σε έναν μήνα από το χειρουργείο"

Για τα ερωτήματα που γεννώνται για το πώς γίνεται να γίνεις δότης ήπατος, όταν είναι μοναδικό το όργανο, εξήγησε:

«Το ήπαρ είναι ένα μεγάλο όργανο το οποίο μπορείς με την ειδική τεχνική να το χωρίσεις σε δεξιό και αριστερό συκώτι και με αυτόν τον τρόπο να χρησιμοποιήσεις το ένα από τα δύο μέλη.

Και το ήπαρ έχει το μοναδικό προνόμιο της αναγέννησης, μια αναγέννηση η οποία μέσα σε έναν μήνα περίπου από το χειρουργείο, ουσιαστικά από τα δύο μισά συκώτια έχουν γίνει δύο ολόκληρα. Κι αυτό είναι που εκμεταλλευόμαστε και αξιοποιούμε».

Πατέρας-δότης: "Απλά έκανα αυτό που έπρεπε να κάνω ως γονέας – Όταν είδα το παιδί μου να χαμογελάει τα ξέχασα όλα"

Ο δότης-πατέρας της λήπτριας Σπύρος Αϊλαμάκης, που χάρισε ζωή στην κόρη του δίνοντάς της το μόσχευμα, ήταν κάθετος: «Δεν θεωρώ ότι έκανα κάτι φοβερό. Απλά έκανα αυτό που θα έπρεπε να κάνω ως γονέας».

«Όταν έμαθα ότι είμαι συμβατός, είχα μια παράξενη αίσθηση, αλλά όταν γύρισα και κοίταξα το παιδί μου να χαμογελάει, τα ξέχασα όλα και έκανα αυτό που έπρεπε να κάνω ως γονέας».

Μετά την απόφαση των γιατρών πως η μόνη λύση για την 23χρονη θα ήταν η μεταμόσχευση ήπατος, αναφέρει ο πατέρας της: «Μας ρώτησαν αν δεχόμαστε εμείς να κάνουμε κάποιες εξετάσεις, Αν είμαστε συμβατοί να γίνει η μεταμόσχευση. Εμείς φυσικά μετά χαράς το δεχτήκαμε να κάνουμε τις εξετάσεις και όποιος είναι συμβατός να δώσει το μόσχευμα. Ήμουν εγώ συμβατός εντέλει και χάρηκα πάρα πολύ γι' αυτό».

"Το μόνο που θέλει η κόρη μου είναι να γυρίσει σπίτι της"

«Μας ενδιαφέρει πάνω απ' όλα η υγεία της κόρης μου. Να εξελιχθούν όλα καλά», σημείωσε. Όσο για την κόρη του που η μετεγχειρητική της πορεία εξελίσσεται ομαλά, τόνισε: «Το μόνο που θέλει είναι να γυρίσει σπίτι της».