Έφθασε χθες στην χώρα μας μια νέα παρτίδα 400 οχημάτων Μ 1117 αναγνωρίσεως και συνοδείας με χαρακτηριστικό όνομα Guardian. Τα οχήματα αυτά όπως και τα προηγούμενα έφτασαν κατευθείαν από τις ΗΠΑ, από τις αποθήκες του Αμερικανικού Στρατού στην Καλιφόρνια. Όλα τα οχήματα θα μεταφερθούν στις Ελληνικές αποθήκες για να εξοπλιστούν και να προσαρμοστούν σε αυτά τα αναγκαία όπλα και εξαρτήματα ώστε να είναι έτοιμα επιχειρησιακά.

Τα Μ1117 σε ελληνική υπηρεσία έχουν σαν στόχο την επιθετικής αναγνώριση, και προορίζονται να αντικαταστήσουν τα απηρχαιωμένα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Μ113 και τα τζιπάκια Mercedes GD 240 που χρησιμοποιούνται επίσης στις Επιλαρχίες Αναγνώρισης.

Τα οχήματα στις περιοχές όπου επιχειρούσαν είχαν σαν αντικείμενο την συνοδεία εφοδιοπομπών ή φαλάγγων (Ιράκ και στο Αφγανιστάν) και διαθέτουν θωράκιση εναντίον εκρηκτικών μηχανισμών ενώ οι απαιτήσεις του Ελληνικού στρατού αφορούσαν ένα τεθωρακισμένο όχημα μάχης. Είναι δε πολύ δύσκολα στην χρήση τους από το πεζικό καθώς δεν μπορεί ο πεζικάριος να μπει και να βγει εύκολα.

Επίσης μπορούν να μεταφέρουν μόνο πέντε άτομα, μισή διμοιρία δηλ. σε αντίθεση με άλλα τεθωρακισμένα οχήματα που μπορούν να μεταφέρουν 12 στρατιώτες με άνεση και μεγαλύτερη ασφάλεια . Στελέχη βέβαια του στρατού δήλωσαν πως η ελληνική πλευρά πέτυχε την παραχώρηση όπλων από τα αμερικανικά αποθέματα σαν EDA, χωρίς ουσιαστικά κόστος απόκτησης γεγονός πολύ σημαντικό.