Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρχές και στην Αττική καθώς χιόνια αναμένονται ακόμη και στην Αθήνα σύμφωνα με τους μετεωρολόγους. Η κακοκαιρία αναμένεται να πλήξει ολόκληρη τη χώρα με διαφορετικά φαινόμενα να επικρατούν, ενώ η Αττική περιμένει τον χιονιά ακόμη και σε χαμηλά ύψη.

Ωστόσο, ήδη από χθες ξεκίνησαν τα  έντονα φαινόμενα με την Χαλκιδική να μπαίνει στο στόχαστρο της κακοκαιρίας.

Καταστροφές στην Σιθωνία Χαλιδικής

Στη Σιθωνία Χαλκιδικής δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια. Βράχοι αποκολλήθηκαν. Το ρέμα που διασχίζει την Τορώνη υπερχείλισε.

Κάτοικοι, καταστηματάρχες και ξενοδόχοι είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται. Μέσα σε μόλις δυόμιση ώρες.

 «Δεν μπορεί να λειτουργήσει κανένα ξενοδοχείο αυτή τη στιγμή, είναι όλα μέσα στο νερό. Το νερό είναι πάνω από μισό μέτρο, σε κάποια κτήρια. Έχουμε πάθει μεγάλη ζημιά, τα σπίτια τα περισσότερα, γύρω στο 60% έχουν πλημμυρίσει», δήλωσε ο αντ. Σύλλογου επαγγελματιών ξενοδοχειακών Τορώνης. 

Διαβάστε επίσης: Κακοκαιρία στην Κεντρική Μακεδονία: Η πυκνή χιονόπτωση διέκοψε την κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Χορτιάτη-Αγίου Βασιλείου

Η έντονη βροχόπτωση, οι θυελλώδεις άνεμοι και η ισχυρή χαλαζόπτωση που σάρωσαν την περιοχή προκάλεσαν κατολισθήσεις.

Οι δρόμοι απροσπέλαστοι. Ξηλώθηκε ακόμη και το πλακόστρωτο στην παραλιακή ζώνη της περιοχής, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να βρίσκονται επί ποδός από νωρίς το πρωί.

 «Ένα χωριό χωρίς υποδομές, χωρίς αντιπλημμυρικά, χωρίς δίκτυα ομβρίων. Έχουν πλημμυρίσει περιουσίες, έχουν πλημμυρίσει σπίτια, ευτυχώς οι άνθρωποι ξέρουν να χειρίζονται τέτοιες καταστάσεις και δεν είχαμε θύματα», σημείωσε ο δήμαρχος Τορώνης.

Χιονοθύελλα στη Σαμοθράκη

Χιονοθύελλα έπληξε τη Σαμοθράκη. Ο υδράργυρος τη νύχτα έδειχνε -6 βαθμούς. Τα σχολεία έμειναν κλειστά και δεν θα λειτουργήσουν ούτε αύριο. Από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ακυρώθηκε το προγραμματισμένο δρομολόγιο.

Θυελλώδης άνεμοι στη Λήμνο

Οι ριπές του ανέμου ξεπέρασαν τα 80 χιλιόμετρα την ώρα στη Λήμνο. Στις βόρειες περιοχές του νησιού έπεσαν και τα πρώτα χιόνια.

 «Στο νησί μας υπάρχουν εν εξελίξει φαινόμενα, πνέουν ισχυροί βόρειοι άνεμοι. Τελούμε σε επιχειρησιακή ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουμε την κακοκαιρία», ανέφερε η δήμαρχος Λήμνου.

Ποδαρικό με χιόνια

Ο χειμώνας φαίνεται πως επέστρεψε με πολλές περιοχές της χώρας μας να έχουν ντυθεί ήδη στα λευκά.

Μια ανάσα από την Αθήνα και σε υψόμετρο 2.457 μέτρων χιονισμένος ο Παρνασσός.

Λευκό σκηνικό επικρατεί και στην Πτολεμαΐδα με την κυκλοφορία πάντως μέχρι τώρα να γίνεται χωρίς προβλήματα.

Πέπλο χιονιού έχει σκεπάσει και την ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς, της Εορδαίας, της Κοζάνης.

Στη Φλώρινα με απόφαση του Δημάρχου τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ξεκίνησαν σήμερα τη λειτουργία τους μία ώρα αργότερα, ενώ αύριο θα παραμείνουν κλειστά λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Σε επιφυλακή η Αττική

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρχές στην Αττική.

 «Είμαστε έτοιμοι, να διαθέσουμε τόσο εκχιονιστικά μηχανήματα όσο και οχήματα και μέσα που χρειάζονται όποτε αυτό κι όπου μας ζητηθεί», δήλωσε ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς.

Από την Παρασκευή αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.