Συγκλονισμένη είναι η τοπική κοινωνία της Θάσου με τον θάνατου του τετράχρονου αγοριού στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Ο πατέρας του παιδιού ανέφερε στην εκπομπή Live News ότι "ο μικρός είχε δύο μέρες πυρετό, ίωση απλή, αλλά τελικά η καλλιέργεια που πήραμε στην Καβάλα στο νοσοκομείο βγήκε ότι είχε και ένα μικρόβιο στο αίμα του. Αυτό του έκανε σηψαιμικό σοκ πάρα πολύ γρήγορα. Φαινόταν να έχει πνευμονία το παιδί αλλά τελικά είχε πάρει κάποιο μικρόβιο".

Παρά την ανησυχία των γονιών του, τίποτα δεν φανέρωνε τη σοβαρότητα της κατάστασης. Βράδυ περασμένου Σαββάτου πήραν αγκαλιά το μικρό αγοράκι που ψηνόταν στον πυρετό και επισκέφτηκαν το Κέντρο Υγείας της Θάσου.

Ο παιδίατρος που είχε πάει νωρίτερα στο σπίτι τους είπε πως αν επιμείνει ο πυρετός θα πρέπει να πάνε στο νοσοκομείο.

«Από λεπτό σε λεπτό χειροτέρευε η κατάσταση του παιδιού, δεν είχε χρόνο να αντιμετωπιστεί αυτό το πράγμα. Δεν έγινε κάποιο λάθος (ιατρικό). Η κλινική εικόνα του παιδιού ήταν ότι αντιμετωπίζει μία ίωση. Όσο περνούσε η νύχτα όμως το παιδί χειροτέρευε και φαινόταν σαν να κάνει βαριά πνευμονία», δήλωσε στο Live News ο πατέρας.

«Πήγε την 3η μέρα στο Κέντρο Υγείας. Οι γιατροί διαπίστωσαν τη σοβαρότητα της κατάστασης, του χορήγησαν την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, το κράτησαν στο Κέντρο Υγείας μέχρι το πρωί και το πρωί αμέσως με το πρώτο καράβι με ασθενοφόρο πήγε στο νοσοκομείο της Καβάλας», υπογράμμισε ο πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Εκεί διαπιστώθηκε από τους γιατρούς ότι το παιδί είχε δυσκολία στην αναπνοή και υψηλό πυρετό. Έπρεπε να μεταφερθεί άμεσα για να διασωληνωθεί στη ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκράτειου νοσοκομείου.

Σύμφωνα με τον πατέρα του 4χρονου: «Έγινε διακομιδή μετά από το νοσοκομείο της Καβάλας στο Ιπποκράτειο μπας και το γλιτώσουν στη ΜΕΘ. Μας είπαν οι γιατροί ότι το παιδί δεν πέθανε από πνευμονία και από την ίωση, πέθανε από κάτι άλλο. Βγήκε αυτό, ότι είχε μικρόβιο στο αίμα του το παιδί και του έκανε σηψαιμικό σοκ σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Να έχεις ένα παιδάκι στο σπίτι, σου μένουν αναμνήσεις, εικόνες».

Δραματικές ήταν οι προσπάθειες των γιατρών για να κρατήσουν το αγοράκι στη ζωή.

«Πάει το παιδί μας, το χάσαμε το παιδί μας, το σπλάχνο μας», είπε η προγιαγιά του 4χρονου.

«Αυτό αποδεικνύει για άλλη μία φορά πόσο ύπουλος και θανατηφόρος μπορεί να είναι ο στρεπτόκοκκος αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα», συνέχισε ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Το 4χρονο αγοράκι είχε νοσήσει με πυογόνο στρεπτόκοκκο και αργότερα βρέθηκε θετικό στον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό. Όπως λέει ο πατέρας του παιδιού, κόλλησε από την μικρότερη αδελφή του.

Ο πατέρας του 4χρονου συνέχισε: «Τα πρωτόκολλα που έχουν οι γιατροί, φέραμε και παιδίατρο στο σπίτι για να εξετάσει το παιδί, είναι ότι πρέπει τρεις μέρες να είναι εμπύρετο το παιδί, δύο 24ωρα για να δώσω αντιβίωση. Δεν φαινόταν ότι αντιμετωπίζει κάτι άλλο. Έχουμε και μία μικρούλα στο σπίτι η οποία κόλλησε πρώτη τον ιό αυτή, τον πέρασε πιο ελαφριά, μετά κόλλησε ο μικρός».

Ένας 8χρονος είχε καταλήξει λίγες μέρες νωρίτερα

Δεν έχουν περάσει αρκετές μέρες από την τραγική είδηση του θανάτου ενός 8χρονου αγοριού από στρεπτόκοκκο χωρίς υποκείμενα νοσήματα και τώρα ένα 4χρονο παιδάκι κατέληξε μέσα σε λίγες ώρες.

«Να σας πω την αλήθεια είπαμε στον γιατρό αυτή τη φορά γιατί ακούσαμε πριν από λίγες μέρες ένα περιστατικό με ένα παιδάκι που έφυγε πάλι έτσι, λέμε μήπως και το δικό μας παιδάκι τύχει να πάθει κάτι τέτοιο, μου λέει: «Αυτό είναι πολύ σπάνια περίπτωση». Να που έγινε», δήλωσε ο τραγικός πατέρας.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, «Θα πρέπει αμέσως ο γιατρός να εξετάζει το παιδί, να το υποβάλει σε στρεπ τεστ».

Η έξαρση του στρεπτόκοκκου προβληματίζει τους ειδικούς, με τα κρούσματα να αυξάνονται σημαντικά και κυρίως μικρά παιδιά να κινδυνεύουν ακόμα και για την ίδια τους τη ζωή.