Εντός των επομένων ημερών, και ειδικότερα έως και τις 15 του μηνός, αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας προκειμένου να προβεί στις κρίσεις των Ενόπλων Δυνάμεων και να επιλέξει τον αντικαταστάτη του Κωνσταντίνου Φλώρου.

Ο νέος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ που θα προκύψει από τις κρίσεις αρχηγών είτε θα είναι ένας από τους αρχηγούς των τριών Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων είτε κάποιος τρίτος, εάν αποστρατευθούν και οι τρεις. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον νόμο 4407/2016 η θητεία των αρχηγών ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ είναι το μέγιστο 3 έτη (2+1) και οι υπηρετούντες αυτή τη στιγμή μπορούν να παραμείνουν εάν το θέλει το ΚΥΣΕΑ. Ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, και ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης, ανέλαβαν τα καθήκοντα του αρχηγού το 2023. Ο Αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, είναι αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας από το 2022.

Ο Ν. Δένδιας

Τα πρόσφατα δεδομένα πάντως δείχνουν πως διαμορφώνεται μια εντελώς διαφορετική κατάσταση. Όπως έχει γίνει γνωστό, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, έχει ζητήσει να καταρτιστεί νέα λίστα εξοπλιστικών προγραμμάτων, τα οποία θα ενταχθούν σε δωδεκαετές εξοπλιστικό σχέδιο με σαφή προτεραιοποίηση των αναγκών αλλά και εντός των δημοσιονομικών δυνατοτήτων. Είναι σίγουρο πως η πολιτική ηγεσία επιθυμεί να πραγματοποιήσει ριζικές αλλαγές στα πρόσω[1]πα των ανωτάτων αξιωματικών ενώ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επιθυμεί μια εντελώς νέα ηγεσία, αποτελούμε[1]νη από νέα πρόσωπα.

Ισχυρές υποψηφιότητες

Σύμφωνα με πληροφορίες, ισχυρός υποψήφιος για αρχηγός ΓΕΕΘΑ θεωρείται ο σημερινός αρχηγός Στόλου, αντιναύαρχος Δημήτριος-Ελευθέριος Κατάρας. Ο αντιναύαρχος Κατάρας θεωρείται ένας από τους πλέον έμπειρους ανώτατους αξιωματικούς, ικανός να αντεπεξέλθει στις ιδιαίτερα σκληρές απαιτήσεις του ρόλου του.

Επίσης ισχυρή είναι και η υποψηφιότητα του στρατηγού Δημήτριου Χούπη, του νυν διοικητή της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ), για το ανώτατο στρατιωτικό αξίωμα. Έχει εκτιμηθεί ο χαμηλών τόνων χαρακτήρας του όσο και η δημιουργική του παρουσία στο τιμόνι της ΔΕΠ, που απαιτεί πνεύμα διακλαδικότητας και αρμονική συνεργασία με όλους τους κλάδους. Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν στους διαδρόμους του «πεντάγωνου» τα πηγαδάκια δίνουν και παίρνουν. Εν αναμονή εξελίξεων λοιπόν της συνεδριάσεως του ΚΥΣΕΑ, που από ό,τι φαίνεται δεν θα αργήσει.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή