Μεγάλες είναι οι καταστροφές που προκλήθηκαν στην ανατολική πλευρά του Πύργου, μετά το σύντομο πέρασμα της κακοκαιρίας που «χτύπησε» την περιοχή, με επίκεντρο την οδό Αλφειού σε όλο της το μήκος, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου 6/01.

Εκτεταμένες ζημιές προκλήθηκαν σε σπίτια και επιχειρήσεις, με το δυνατό αέρα να «σηκώνει» στο καταστροφικό πέρασμά του μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα στέγες, τέντες, κεραμίδια, ηλιακούς θερμοσίφωνες, μάντρες, μάρμαρα, πινακίδες ακόμα και φορτηγά.

Ο θόρυβος μάλιστα ήταν τόσο εκκωφαντικός το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, που οι κάτοικοι έμειναν ξάγρυπνοι από τον φόβο τους.

Ήδη, από το πρώτα λεπτά της μεγάλης κακοκαιρίας, ο Δήμος Πύργου τέθηκε άμεσα σε επιφυλακή, με τον δήμαρχο Στάθη Καννή να μεταβαίνει από το βράδυ στην ευρύτερη περιοχή της οδού Αλφειού, ενώ αργότερα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, πραγματοποιήθηκε και έκτακτη σύσκεψη με παρόντες την προϊσταμένη της Πολιτικής Προστασίας Κική Διονυσοπούλου και τους αντιδημάρχους Νώντα Κυριαζή, Βασίλη Παναγόπουλο, Βασίλη Φάμελο και Σπύρο Κωνσταντόπουλο.

*Διαβάστε εδώ: Καιρός: Έρχεται το διπλό κύμα ψύχους - Πτώση της θερμοκρασίας και προβλέψεις για χιόνια και στην Αττική

Το ίδιο άμεση ήταν και η παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου. Με το πρώτο φως της ημέρας, ο κ. Καννής με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Βασίλη Παναγόπουλο, μετέβησαν εκ νέου στην οδό Αλφειού και σε άλλα σημεία που εντοπίστηκαν καταστροφές, όπου μαζί με την κ. Διονυσοπούλου κατέγραψαν τις ζημιές και συντόνισαν τις εργασίες των συνεργείων της Πολιτικής Προστασίας.

«Ένας ανεμοστρόβιλος κατά τις 10:30 το βράδυ χθες (σ.σ. προχθές) ήταν ικανός στο πέρασμά του να δημιουργήσει εκτεταμένες ζημιές. Εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια, επιχειρήσεις, ξεριζώθηκαν δέντρα, η ηλεκτροδότηση σταμάτησε αλλά αποκαταστάθηκε το πρωί. Η αντιμετώπιση από την πλευρά της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πύργου ήταν άμεση. Συνεργεία προχώρησαν ήδη στην καταγραφή των ζημιών, για να κινηθούν οι διαδικασίες αποζημίωσης των πληγέντων και στα σπίτια αλλά και στις επιχειρήσεις. Εμείς από την πλευρά μας θα σταθούμε δίπλα στους πολίτες, οι οποίοι έχουν υποστεί αυτές τις ζημιές και θα προβούμε σε επόμενες ενέργειες που επιτάσσει το καθήκον και η υπηρεσία μας», ανέφερε ο δήμαρχος Πύργου σε δηλώσεις που έκανε χθες το πρωί.


Ανάστατοι οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας

Οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες της περιοχής που είδαν την περιουσία τους να καταστρέφεται μίλησαν στην ΟΡΤ και την εφ. «Πατρίς» που κατέγραψε τις μεγάλες ζημιές αλλά και τις αντιδράσεις τους.

«Δυνατός αέρας πέρασε για άλλη μια φορά. Σίγουρα ήταν ανεμοστρόβιλος. Πήρε αντικείμενα, ξήλωσε στέγες, μάντρες, ηλιακούς θερμοσίφωνες, αναποδογύρισε τροχόσπιτα εδώ στη γειτονιά. Έκανε μεγάλες καταστροφές και όλοι μας φοβηθήκαμε, όπως συμβαίνει μπροστά στα ακραία φαινόμενα της φύσης. Το φαινόμενο δεν κράτησε πολύ, περίπου 5 λεπτά. Κόπηκε το ρεύμα, είχαν πέσει τα καλώδια στο δρόμο. Όμως και πριν δύο χρόνια είχε συμβεί ίδιο φαινόμενο στην περιοχή», είπε ένας κάτοικος.

«Το φαινόμενο ήταν τελείως περαστικό. Ο θόρυβος ήταν εκκωφαντικός και όλα αυτά συνέβησαν σε μια στιγμή. Οι ζημιές έγιναν σε σπίτια που βρίσκονται σε μια ευθεία και ο αέρας σήκωσε ηλιακούς, σκεπές, τις καμινάδες που είχαμε επάνω. Μέχρι και μάντρες κατέρρευσαν», ανέφερε άλλος κάτοικος.

«Μας ειδοποίησαν τη νύχτα, φτάσαμε εδώ και είδαμε αυτήν την καταστροφή που έγινε. Πρόκειται για ολική καταστροφή. Έσπασαν όλα τα μάρμαρα και ξηλώθηκαν οι αποθήκες.

Γκρεμίστηκαν τόνοι από μάρμαρα. Δεν έχουμε υπολογίσει ακόμα, αλλά η ζημιά είναι τεράστια. Πέντε πλάκες μάρμαρα έχουν απομείνει μόνο. Η διάρκεια του φαινομένου ήταν μικρή, όμως η ζημιά μεγάλη», επισήμανε ιδιοκτήτης επιχείρησης.


Σε επιφυλακή ο Δήμος Πύργου

«Ένας ανεμοστρόβιλος κατά τις 10:30 το βράδυ χθες (σ.σ. προχθές) ήταν ικανός στο πέρασμά του να δημιουργήσει εκτεταμένες ζημιές. Εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια, επιχειρήσεις, ξεριζώθηκαν δέντρα, η ηλεκτροδότηση σταμάτησε αλλά αποκαταστάθηκε το πρωί. Η αντιμετώπιση από την πλευρά της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πύργου ήταν άμεση.

Συνεργεία προχώρησαν ήδη στην καταγραφή των ζημιών, για να κινηθούν οι διαδικασίες αποζημίωσης των πληγέντων και στα σπίτια αλλά και στις επιχειρήσεις. Εμείς από την πλευρά μας θα σταθούμε δίπλα στους πολίτες, οι οποίοι έχουν υποστεί αυτές τις ζημιές και θα προβούμε σε επόμενες ενέργειες που επιτάσσει το καθήκον και η υπηρεσία μας» ανέφερε ο δήμαρχος Πύργου σε δηλώσεις που έκανε χθες το πρωί. Ακόμα, ο κ. Καννής πρόσθεσε ότι θα ζητηθεί άμεσα από την κυβέρνηση η κήρυξη του Δήμου Πύργου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στο σημείο των καταστροφών βρέθηκε και ο αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών και αναπληρωτής δήμαρχος Πύργου Νώντας Κυριαζής που έκανε λόγο για ένα ακραίο φαινόμενο, με σπίτια και επιχειρήσεις να παθαίνουν μεγάλες ζημιές.

«Οι άνθρωποι έπαθαν τεράστια καταστροφή. Σαν Δήμος θα κινήσουμε τις διαδικασίες να δούμε πως μπορούν να αποζημιωθούν». Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Βασίλης Παναγόπουλος, που επέβλεπε τη διαδικασία καταγραφής των ζημιών στις υποδομές τόνισε ότι «αφού ολοκληρωθεί η καταγραφή θα γίνει ένας πρόχειρος προϋπολογισμός των ζημιών και ανάλογα με το μέγεθός τους θα προχωρήσουμε τη διαδικασία όπως προβλέπεται από τον νόμο για να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτατης ανάγκης. Αυτή η διαδικασία έχει γίνει πάρα πολλές φορές, καθώς από το 2007 η περιοχή έχει ‘’χτυπηθεί’’ αρκετά και δυστυχώς κατά την άποψή μου η Πολιτεία δεν έχει σκύψει πάνω στο πρόβλημά μας για να μπορούμε να έχουμε μια σοβαρή αντιμετώπιση».

*Πηγή: patrisnews.com