Η διεθνοποίηση των ελληνικών δηµόσιων πανεπιστηµίων, την οποία προωθεί το υπουργείο Παιδείας, παράλληλα µε την ίδρυση µη κρατικών, µη κερδοσκοπικών πανεπιστηµίων στην Ελλάδα, έχει ξεκινήσει.

Τρία µεγάλα εκπαιδευτικά ιδρύµατα, το Πανεπιστήµιο Πατρών, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών και το ∆ηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο Θράκης, προχωρούν σε συµφωνίες µε ξένα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύµατα και ανοίγουν δρόµους στο εξωτερικό, αναπτύσσοντας εµβληµατικές συνεργασίες για την ίδρυση παραρτηµάτων τους, τα οποία θα εκτείνονται από την Κύπρο µέχρι την Αίγυπτο και την Κίνα.

Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» αποκαλύπτουν τα σχέδια των τριών ιδρυµάτων που ενισχύουν την εξωστρέφεια και αναβαθµίζουν τη θέση της Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας. Σηµειώνεται ότι µε το νοµοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το «Ελεύθερο Πανεπιστήµιο», το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή, προβλέπονται η εµπέδωση της διεθνοποίησης των δηµόσιων πανεπιστηµίων, η εξάλειψη της γραφειοκρατίας και η αύξηση της χρηµατοδότησής τους, ώστε να εκπληρώσ

Στον «Δρόμο του Μεταξιού»

∆ύο εµβληµατικές δράσεις για την Εκπαίδευση της χώρας βρίσκονται σε εξέλιξη από το Πανεπιστήµιο Πατρών, το οποίο ανοίγει δρόµους στην Κίνα και την Αίγυπτο. Η πρώτη αφορά στην ίδρυση κοινού προγράµµατος προπτυχιακών σπουδών στη Χηµική Μηχανική και Τεχνολογία σε συνεργασία µε το κινεζικό πανεπιστήµιο Liaoning University Technology. Απευθύνεται σε Κινέζους φοιτητές που σπουδάζουν στην Κίνα µε δίδακτρα και οδηγεί στην απονοµή bachelor από τα δύο ιδρύµατα. Οι πρώτοι φοιτητές εισήχθησαν τον Σεπτέµβριο του 2023. Πρόκειται για αγγλόφωνο, 4ετές πτυχίο, που χορηγείται στην Κίνα, διπλός τίτλος από το Liaoning University of Technology και το Πανεπιστήµιο Πατρών. Εισακτέοι είναι 120 Κινέζοι φοιτητές µε εθνικές εξετάσεις.

Ως ηµεροµηνία έναρξης ορίστηκε το ακαδηµαϊκό έτος 2023-24, µε εµπλοκή του Πανεπιστηµίου Πατρών στο εαρινό εξάµηνο του 2024, σύµφωνα µε τα στοιχεία του αντιπρύτανη Ακαδηµαϊκών και ∆ιεθνών Θεµάτων, καθηγητή ∆ιονύσιου Ματζαβίνου.

Και παράρτημα στην Αλεξάνδρεια

Μια δεύτερη δράση του Πανεπιστηµίου Πατρών είναι η δηµιουργία παραρτήµατος στην Αλεξάνδρεια, σε συνεργασία µε την εκεί ελληνική κοινότητα, στις εγκαταστάσεις της οποίας θα λειτουργήσει το παράρτηµα. Το εγχείρηµα τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και µε τη συµπαράσταση των υπουργείων Εξωτερικών και Παιδείας, Θρησκευµάτων και Αθλητισµού, καθώς και του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής. Η υπογραφή της σχετικής συµφωνίας έγινε στις 22 Σεπτεµβρίου 2023 και η λειτουργία του παραρτήµατος αναµένεται εντός των επόµενων δύο ετών. Είναι σηµαντικό, άλλωστε, ότι η ελληνική κοινότητα της Αλεξάνδρειας «αγκάλιασε» αµέσως το εγχείρηµα.

Με το βλέµµα στραµµένο στη διεθνοποίηση, το Πανεπιστήµιο Αθηνών θέλει να «ανοίξει τα φτερά του» στην Κύπρο. Το παράρτηµα στη Μεγαλόνησο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών, σύµφωνα µε το αρχικό σχέδιο, αφορά στη λειτουργία τµηµάτων προπτυχιακών, αλλά και µεταπτυχιακών σπουδών. Πρόκειται για µια πρωτοβουλία του πρύτανη του ΕΚΠΑ, Γεράσιµου Σιάσου, που την έχει ήδη συζητήσει µε τη Σύγκλητο του ιδρύµατος. Η ανταπόκριση των µελών της Συγκλήτου ήταν θετική και ήδη έχει οριστεί και σχετική επιτροπή, προκειµένου να καταρτίσει σχετική µελέτη. Γυµναστική Ακαδηµία στο Helwan, σε συνεργασία µε το Πανεπιστήµιο Helwan, οργανώνει το ∆ηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο Θράκης (∆ΠΘ) στην Αίγυπτο.

Η ενδυνάµωση της θέσης του ∆ΠΘ τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, µέσω στοχευµένων δράσεων εξωστρέφειας και της ανάπτυξης διεθνών συνεργασιών µε ακαδηµαϊκά ιδρύµατα και φορείς, αποτελεί βασική προτεραιότητα του ιδρύµατος. Αµεσα, εξάλλου, αναµένεται και σχετικό νοµοσχέδιο από το υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο της συνολικής αναβάθµισης του ιδρύµατος. Το ∆ηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο θα ενισχυθεί µε συνεργασίες µε το Πανεπιστήµιο Helwan της Αιγύπτου, µε υποστήριξη από καθηγητές αγγλόφωνου προγράµµατος και δυνατότητα πρακτικής άσκησης φοιτητών στη Θράκη το τελευταίο εξάµηνο, ενώ ακολουθούν συνεργασίες και µε πανεπιστήµια της Κίνας. Το ∆ΠΘ ήδη προχωρά συνεργασίες µε αµερικανικά πανεπιστήµια (Νοµική, Επιστήµες Υγείας, Πολυτεχνική, Σχολή Επιστήµης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισµού, Γεωπονία), καθώς και µε κινεζικά (Πολυτεχνική Σχολή).

Η συµµετοχή στο ευρωπαϊκό πανεπιστήµιο European University Alliance Program, µε τίτλο «Emerge», θα ολοκληρώσει την πρώτη φάση των διεθνών συνεργασιών. 

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 5/1