Για κίνδυνο δημιουργίας «φούσκας» στα επαγγέλματα των θετικών επιστημών προειδοποιεί ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης, υποστηρίζοντας ότι ίσως «να φυτεύουν τους σπόρους της αυτοκαταστροφής τους».

Ειδικευμένος στην αγορά εργασίας, ο καθηγητής του LSE προειδοποίησε ότι «οι δεξιότητες που απαιτούνται τώρα -για την καταγραφή δεδομένων, τη συγκέντρωσή τους, την ανάπτυξή τους και τη χρήση τους για τη δημιουργία της επόμενης φάσης της τεχνητής νοημοσύνης ή, πιο συγκεκριμένα, για να καταστήσουν την τεχνητή νοημοσύνη πιο κατάλληλη να αναλάβει εργασίες- θα καταστήσουν τις δεξιότητες που απαιτούνται τώρα παρωχημένες, επειδή η τεχνητή νοημοσύνη θα αναλάβει αυτές τις δουλειές». Για τον λόγο αυτό, πρόσθεσε, «η ζήτηση για ικανότητες στην τεχνολογία περιλαμβάνει τους σπόρους της αυτοκαταστροφής τους».

Οι περισσότερες θέσεις θα απαιτούν ικανότητες διαπροσωπικής επικοινωνίας

Σύμφωνα με το Bloomberg, σε συνέντευξη ο καθηγητής δηλώνει αισιόδοξος σχετικά με τη συνολική επίπτωση που θα έχει η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης στην αγορά εργασίας. Προειδοποιεί, όμως, ότι παρά τη ραγδαία αύξηση της ζήτησης για δεξιότητες στους κλάδους STEM (φυσικές επιστήμες, τεχνολογία, επιστήμες μηχανικών και μαθηματικά) τα επόμενα χρόνια στην αγορά εργασίας οι περισσότερες θέσεις θα απαιτούν ικανότητες διαπροσωπικής επικοινωνίας, καθώς θα δημιουργούνται σε κλάδους όπως οι υπηρεσίες φιλοξενίας και περίθαλψης.

Κατακόρυφη αύξηση στη δημοτικότητα των σπουδών στους κλάδους STEM

Η δημοτικότητα των σπουδών στους κλάδους STEM έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, καθώς οι φοιτητές ελπίζουν να επωφεληθούν της προόδου πρωτίστως σε σχέση με την τεχνητή νοημοσύνη και να βρουν ευκολότερα δουλειά με ικανοποιητικές απολαβές.

Παράλληλα η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης απειλεί να καταστήσει ξεπερασμένες μια σειρά παραδοσιακών δεξιοτήτων. Για παράδειγμα, γίνεται όλο και λιγότερο χρήσιμο να γνωρίζει κάποιος να δαχτυλογραφεί, αφού όλο και περισσότερες εφαρμογές υποστηρίζουν την υπαγόρευση.

Μακροχρόνια, όμως, ο νομπελίστας από την Κύπρο υποστηρίζει ότι «σε έναν κόσμο όπου θα κυριαρχήσει η τεχνητή νοημοσύνη, πιθανόν η ενσυναίσθηση και οι δημιουργικές δεξιότητες να ευδοκιμήσουν στην αγορά εργασίας». Και προσθέτει: «Όταν λέτε ότι η πλειονότητα των θέσεων εργασίας θα αφορούν την προσωπική φροντίδα, επικοινωνία και εξυπηρέτηση πελατών, πολλοί άνθρωποι μπορεί να πουν: “Θεέ μου, αυτό λοιπόν έχουμε να περιμένουμε;” Δεν πρέπει να κοιτάμε αυτά τα επαγγέλματα αφ’ υψηλού. Στο μέλλον θα είναι σαφώς καλύτερα από εκείνα που υπήρχαν για όσους δεν ολοκλήρωναν τις σπουδές τους».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»