Εν µέσω Χριστουγέννων νέες περιπέτειες προέκυψαν για τον άνθρωπο που «σφράγισε» µια ολόκληρη εποχή στην αθηναϊκή εστίαση και διασκέδαση, έχοντας εµπνευστεί και δηµιουργήσει περισσότερα από 25 κλαµπ στην παραλιακή.

Ο λόγος για τον Γιώργο Κουτρουλιά, ο οποίος έγινε περισσότερο γνωστός από τα «Palmie Bistro», καθώς είναι αυτός που δηµιούργησε την έννοια του ολοήµερου χώρου εστίασης. Το τελευταίο διάστηµα, ωστόσο, επηρεάστηκε κι αυτός από την οικονοµική κρίση και κάποια περιουσιακά στοιχεία του ίδιου και µελών της οικογένειάς του µπήκαν σε διαδικασία ηλεκτρονικού πλειστηριασµού.



Πρόσφατο και χαρακτηριστικό παράδειγµα, αυτό του εµπορικού κέντρου που διατηρούσαν ο επιχειρηµατίας και τα αδέλφια του στη Βάρκιζα. Στις 22 ∆εκεµβρίου 2023 αναρτήθηκε στην πλατφόρµα των ηλεκτρονικών πλειστηριασµών -για δεύτερη φορά- το µεγάλο αυτό επαγγελµατικό κτίριο στη Βάρκιζα, αποτελούµενο από 35 οριζόντιες ιδιοκτησίες, το οποίο λειτουργούσε ως εµπορικό κέντρο και ανήκει στην οικογένεια Κουτρουλιά, καθώς τα τέσσερα αδέλφια διαθέτουν ο καθένας 25% του ακινήτου.

Την πρώτη φορά που µπήκε σε διαδικασία ηλεκτρονικού πλειστηριασµού, τον περασµένο Νοέµβριο, αυτός κηρύχθηκε άγονος. Τώρα προγραµµατίστηκε ο νέος πλειστηριασµός για τις 26 Ιανουαρίου, µε επισπεύδουσα την εταιρεία doValue (διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις) και τιµή πρώτης προσφοράς τα 2.181.000 ευρώ.

Το κτίριο αποτελείται από τρία επίπεδα και περιλαµβάνει 33 καταστήµατα, εκ των οποίων τα 13 βρίσκονται στο υπόγειο, τα 14 στο ισόγειο και τα 6 στον πρώτο όροφο. Το ακίνητο βρίσκεται σε κεντρικό σηµείο της περιοχής, σε κοντινή απόσταση από την οργανωµένη παραλία της Βάρκιζας, 50 µέτρα από την παραλιακή λεωφόρο, η οποία αποτελεί τοπική εµπορική αρτηρία της περιοχής, µε καταστήµατα, χώρους εστίασης και υπηρεσίες.
Η πρόσοψη του κτιρίου αποτελείται από γυάλινα πετάσµατα και επένδυση µαρµάρου, ενώ στον τελευταίο όροφο υπάρχει γυάλινο αίθριο. Επίσης, διακρίνονται κυλιόµενες σκάλες στο εσωτερικό του. Λόγω µη λειτουργίας του για αρκετό χρονικό διάστηµα, βρίσκεται σε µέτρια κατάσταση συντήρησης.


"Αλλάζει χέρια"


Σε λίγες εβδοµάδες θα γίνει γνωστό εάν το εν λόγω εµπορικό ακίνητο στη Βάρκιζα θα αλλάξει χέρια, όπως τον περασµένο Ιούλιο το δηµοφιλές κατάστηµα «Palmie Bistro» στο Κεφαλάρι, ή θα µείνει στα αζήτητα, όπως οι εγκαταστάσεις της Palmie Κέτερινγκ στον Αυλώνα Αττικής, τον περασµένο Ιούλιο.
Πρόκειται για άλλα δύο περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας που µπήκαν σε διαδικασία ηλεκτρονικού πλειστηριασµού τους προηγούµενους µήνες. Σε κάθε περίπτωση, η πορεία του Γιώργου Κουτρουλιά, του γνωστότερου εκ των τεσσάρων αδελφών, έχει δείξει πως ξέρει να επιβιώνει στα δύσκολα.

Ο Γιώργος Κουτρουλιάς βρέθηκε στην Αθήνα το 1962, µε 950 δραχµές στην τσέπη. Τον πρώτο χρόνο στην πρωτεύουσα έκανε πολλές δουλειές, αλλά η επαφή του µε τον χώρο της εστίασης του άλλαξε τη ζωή. Αρχικά ανέλαβε βοηθός και στη συνέχεια υπεύθυνος της κουζίνας στην «Αθηναία». Σε ηλικία µόλις 23 ετών έγινε σεφ και µέτοχος της επιχείρησης, ανακαλύπτοντας κατά κάποιον τρόπο και το επιχειρηµατικό του δαιµόνιο.

Το 1979 κατάφερε να κερδίσει σε διαγωνισµό του ΕΟΤ τον χώρο του «Ειρηνικού» στην παραλία της Βούλας, όπου για πολλά χρόνια λειτούργησαν γνωστά µαγαζιά και κλαµπ της νυχτερινής Αθήνας. Αυτό όµως που τον ξεχώρισε ήταν η δηµιουργία ενός χώρου καινοτόµου, όπου όλοι θα µπορούσαν να απολαύσουν τον καφέ τους, ένα σνακ, γλυκό ή ποτό σε προσιτές τιµές. Αυτό το όνειρο έγινε πραγµατικότητα και κάπως έτσι δηµιουργήθηκε η αλυσίδα καταστηµάτων εστίασης «Palmie Βistro».

Ωστόσο, τα σοβαρά οικονοµικά, και όχι µόνο, προβλήµατα που αντιµετώπισε η χώρα το προηγούµενο διάστηµα, µε τελευταία την κρίση της πανδηµίας του κορονοϊού, που έπληξε σηµαντικά και την εστίαση, επηρέασαν τα οικονοµικά µεγέθη του οµίλου, οδηγώντας περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας Κουτρουλιά στο ηλεκτρονικό σφυρί.

Μάλιστα, το επόµενο διάστηµα έχουν προγραµµατιστεί άλλοι δύο επαναληπτικοί πλειστηριασµοί, στις 26 Ιανουαρίου και τις 28 Φεβρουαρίου, που στρέφονται κατά των δύο εκ των αδελφών του Γιώργου Κουτρουλιά και αφορούν δύο διαµερίσµατα σε πολυκατοικία στο Περιστέρι, ειδικότερα στη θέση «Λόφος Αξιωµατικών».

Συγκεκριµένα, ο πλειστηριασµός της 26ης Ιανουαρίου αφορά ένα διαµέρισµα τρίτου ορόφου, επιφάνειας 87,70 τ.µ., µε τιµή πρώτης προσφοράς 101.000 ευρώ, ενώ το δεύτερο ηλεκτρονικό σφυρί, στις 28 Φεβρουαρίου, αφορά διαµέρισµα ισογείου, επιφανείας 74,60 τ.µ., µε τις αποκλειστικές χρήσεις ενός αποθηκευτικού χώρου, επιφανείας 25,83 τ.µ., και του ακάλυπτου χώρου του οικοπέδου, µε τιµή εκκίνησης τις 69.000 ευρώ

Δημοσιεύτηκε στο ένθετο Secret των Παραπολιτικών στις 30 Δεκεμβρίου