Μετά από επτά χρόνια η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων και η εταιρεία Aeroservices SA υπέγραψαν σύμβαση για την υποστήριξη των Super Puma, ύψους 37,7 εκατομμυρίων ευρώ και διάρκειας τεσσάρων ετών.

Η συντήρηση των Super Puma ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα με την ιδιωτική εταιρεία που υποστηρίζει και τα αντίστοιχα ελικόπτερα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και θα αναλάβει το έργο έπειτα από τρεις διαγωνισμούς.

Παράγοντας εθνικής κυριαρχίας η έρευνα και διάσωση 

Να σημειωθεί ότι η προσφορά της είχε γίνει αποδεκτή από τη ΓΔΑΕΕ ήδη από το 2020. Η απουσία των Super Puma είχε φανεί με τον πιο δραματικό τρόπο στη Θεσσαλία, όταν η Πολεμική Αεροπορία δεν έχει αρκετά διαθέσιμα μέσα για να συνδράμει τον κρατικό μηχανισμό στον εντοπισμό και τη διάσωση των πλημμυροπαθών και τις επιχειρήσεις SAR να διεξάγουν τις πρώτες – κρίσιμες – ώρες τα ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού, του Στρατού Ξηράς και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Την ίδια ώρα, αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων επισημαίνουν ότι η έρευνα και διάσωση που αποτελεί παράγοντα εθνικής κυριαρχίας, επισημαίνοντας τους κινδύνους που εγκυμονούν οι χαμηλές διαθεσιμότητες των ελικοπτέρων για την κάλυψη του FIR Αθηνών.