O Σταμάτης Κριμιζής Ακαδημαϊκός – Διαστημικός επιστήμων και Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών για το 2024, μιλώντας στην εκπομπή του Ertnews «Prime» και τον Κώστα Λασκαράτο, σε σύνδεση με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins της Βαλτιμόρης, μίλησε για τη νέα χρονιά που μπαίνει για την Ακαδημία Αθηνών και για τις αλλαγές που θα γίνουν στη λειτουργία της.

Κριμιζής: "Φιλοδοξούμε να εκσυγχρονίσουμε με μία ολωσδιόλου ψηφιακή προσέγγιση"


Ο κ. Κριμιζής ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η Ακαδημία έχει ένα πνευματικό κύρος και ένα δυναμικό με ανθρώπους που έχουν κάνει ένα έργο παγκόσμιας εμβέλειας και αναγνωρισμένο. Η Ακαδημία κοντεύει τα 100 χρόνια και έχει να αντιμετωπίσει κάποιες διοικητικές δυσκαμψίες που φιλοδοξούμε να εκσυγχρονίσουμε με μία ολωσδιόλου ψηφιακή προσέγγιση.

Η πρόσβαση στην κοινωνία είναι μία σημαντική προσπάθεια και δεν έχουμε κάνει μέχρι στιγμής βέλτιστη χρήση των μέσων, αυτή τη χρονιά που έρχεται και τις επόμενες θα το προσπαθήσουμε. Η προσπάθεια για την αξιοκρατία είναι μία διαρκής προσπάθεια και για την Ακαδημία και για την χώρα. Εκθειάζω στις ομιλίες μου τα τρία Α (αξιοκρατία, αριστεία, αξιολόγηση)».

Ως προς τις έρευνες για τους άλλους πλανήτες, ανέφερε πως: «Μας στέλνουν συνεχώς πληροφορίες ο διαστημικός στόλος και η NASA και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε χάσει επαφή με το Voyager και επιχειρούμε να την αποκαταστήσουμε αλλά πρέπει να πούμε ότι έχει εκτοξευτεί εδώ και 40 χρόνια, ενώ η πρόβλεψη για την εγγύησή του ήταν στα τέσσερα χρόνια.

Μας έχει ξανασυμβεί, αλλά καταφέραμε και αποκαταστήσαμε την επικοινωνία. Υπάρχουν έτοιμες αρκετές αποστολές για το επόμενο διάστημα. Ελπίζουμε ότι υπάρχει βιολογική δραστηριότητα στο διάστημα και ελπίζω ότι την επόμενη δεκαετία θα μπορέσουμε να εξετάσουμε δείγματα από τον Άρη και να εντοπίσουμε παλαιά βιολογική δραστηριότητα ή και σύγχρονη».

Τέλος συμπλήρωσε ότι «στη ζωή δεν πρέπει ποτέ να απελπιζόμαστε και η αποτυχία δεν είναι επιλογή, πρέπει να προσπαθούμε συνεχώς χωρίς να χάνουμε τις ελπίδες μας».