Το κορυφαίο διεθνές επιστηµονικό περιοδικό «Nature» εξυµνούσε στις 22 Σεπτεµβρίου 2021, και µάλιστα στο κεντρικό άρθρο του, την Ελλάδα για τον τρόπο µε τον οποίο η χώρα µας, και µόνον αυτή παγκοσµίως, αξιοποίησε στρατηγικά το 2020 την Τεχνητή Νοηµοσύνη (ΑΙ - Artificial Intelligence) στην επιδηµιολογική επιτήρηση, προκειµένου να περιορίσει την εξάπλωση του νέου κορονοϊού.

Σύµφωνα µε το «Nature», λοιπόν, η ιστορία έχει ως εξής: Λίγους µήνες µετά την έναρξη της πανδηµίας του νέου κορονοϊού, ο διακεκριµένος νεαρός ερευνητής, Κίµων ∆ρακόπουλος, επίκουρος καθηγητής Επιστήµης των ∆εδοµένων και των Λειτουργιών στο Πανεπιστήµιο της Νότιας Καλιφόρνιας, στο Λος Αντζελες των ΗΠΑ, απέστειλε µήνυµα ηλεκτρονικού ταχυδροµείου στον Ελληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, µε το οποίο τον ρωτούσε εάν η χώρα µας χρειάζεται επιπλέον βοήθεια.

Προς έκπληξή του, έλαβε προσωπική απάντηση από τον κ. Μητσοτάκη, µέσα σε λίγες ώρες. Η Ε.Ε. ζητούσε τότε από τα κράτη-µέλη, πολλά από τα οποία είχαν εφαρµόσει τον Μάρτιο του 2020 εκτεταµένα lockdowns, µε πρώτη την ίδια την Ελλάδα, να επιτρέψουν από τον Ιούλιο του 2020 την επανέναρξη των µη απαραίτητων ταξιδιών. Πώς, όµως, η χώρα µας θα διενεργούσε τον έλεγχο όλων των ταξιδιωτών, ιδιαιτέρως εκείνων οι οποίοι ήταν ασυµπτωµατικοί; Μια επιλογή ήταν να δοκιµάζει τυχαία δείγµατα επισκεπτών, αλλά η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε µε τόλµη να προκρίνει την πρόταση του κ. Δρακόπουλου, ο οποίος αξιοποιούσε την Τεχνητή Νοηµοσύνη.

Τα δεδοµένα

Ο αλγόριθµος Τεχνητής Νοηµοσύνης, EVA, ένα σύστηµα µεταξύ των πρώτων του είδους του, το οποίο αναπτύχθηκε σε απόλυτη συνεννόηση µε νοµικούς, τροφοδοτούνταν µε τα δεδοµένα της Ελλάδας και των άλλων χωρών για την εξάπλωση του νέου κορονοϊού. Στη συνέχεια, το σύστηµα προσδιόριζε ποια άτοµα εµφάνιζαν αυξηµένο κίνδυνο µόλυνσης, µε βάση συγκεκριµένους δείκτες. Ανέλυε όχι µόνο το ιστορικό του ταξιδιού, αλλά και δηµογραφικά στοιχεία, όπως ηλικία και φύλο, από τις φόρµες πληροφοριών των επιβατών, οι οποίες απαιτούνται για την είσοδο στην Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμα: Παγώνη για κοροναϊό: Στο 45% η αύξηση κρουσμάτων – "Να πάνε όλοι να διασκεδάσουν, αλλά κι ένα αντισηπτικό δεν είναι κακό να έχουμε"

Η ανάλυση από την οµάδα του κ. Δρακόπουλου έδειξε ότι, κατά τη διάρκεια της αιχµής της τουριστικής περιόδου του 2020 στη χώρα µας, ο αλγόριθµος EVA εντόπισε 2 έως 4 φορές περισσότερους µολυσµένους από κορονοϊό ταξιδιώτες, σε σχέση µε τις τυχαίες δειγµατοληψίες. Ετσι, ο αλγόριθµος EVA υπήρξε ένα κλασικό παράδειγµα, το οποίο απέδειξε µε ποιον τρόπο η ανάλυση δεδοµένων, µε τη χρήση της Τεχνητής Νοηµοσύνης, µπορεί να συµβάλει σε αποτελεσµατικές πολιτικές για τον περιορισµό της εξάπλωσης της λοίµωξης COVID-19. Ο Κίµων ∆ρακόπουλος είναι πλέον ένα από τα 11 µέλη της Συµβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοηµοσύνη, την οποία συγκρότησε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, µε επικεφαλής τον κορυφαίο διεθνώς Ελληνα καθηγητή της Επιστήµης των Υπολογιστών στο MIT των ΗΠΑ, Κωνσταντίνο ∆ασκαλάκη.

Την ίδια στιγµή, είναι πλέον αρκετά γνωστό ότι η Tεχνητή Nοηµοσύνη µπορεί να παρακολουθεί και να ανιχνεύει µολυσµένα άτοµα, να προβλέπει και να εντοπίζει πιθανές εστίες µετάδοσης λοιµωδών παθογόνων, να βοηθά στη µείωση της εξάπλωσης µολυσµατικών ασθενειών και να παρακολουθεί την εξέλιξη των συµπτωµάτων των ασθενών, επιτρέποντας στους γιατρούς να παρέχουν την πιο αποτελεσµατική και εξατοµικευµένη θεραπεία. Εξίσου εντυπωσιακό, όµως, είναι το γεγονός ότι η Tεχνητή Nοηµοσύνη µπορεί να βοηθήσει, επίσης, καίρια στην ανάπτυξη νέων εµβολίων, όπως συνέβη µε το νέας τεχνολογίας mRNA εµβόλιο των φαρµακευτικών εταιρειών Pfizer/ BioNTech έναντι του νέου κορονοϊού, καθώς µπορεί να προβλέψει τους τρόπους µε τους οποίους ένας ιός ή άλλοι αιτιολογικοί παράγοντες θα εξελιχθούν και θα µεταλλαχθούν. Στο ίδιο µήκος κύµατος, η φαρµακευτική εταιρεία Moderna κατέληξε τον περασµένο Σεπτέµβριο σε συµφωνία, ύψους άνω των 1,7 δισ. δολαρίων, µε τη γερµανική εταιρεία Tεχνητής Nοηµοσύνης Immatics για την ανάπτυξη εµβολίων, αλλά και νέων θεραπειών κατά του καρκίνου.

Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή» της Κυριακής.