Καλός καιρός με αρκετή ηλιοφάνεια και σχετικά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες αναμένεται τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Σύμφωνα με τον προγνώστη του καιρού, Σάκη Αρναούτογλου από αύριο, Παρασκευή, το Σαββατοκύριακο και τα Χριστούγεννα «πάμε σε μία φάση παρατεταμένης καλοκαιρίας με καλό καιρό χωρίς φαινόμενα».

Ο Σάκης Αρναούτογλου αναφέρει: «Φυσικά θα έχει λίγο κρύο το πρωί. Δεκέμβρη μήνα έχουμε». Το Σάββατο θα επικρατήσει ηλιοφάνεια σε σχεδόν όλη τη χώρα. Κάποιες αραιές συννεφιές στις θα εμφανιστούν ορεινές βορειοδυτικές περιοχές.

Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί και κατά τόπους στα ανατολικά τμήματα και στα νότια θα αγγίζουν τα 5-6 μποφόρ. Μόνο στα Δωδεκάνησα από τη Ρόδο μέχρι τα Δωδεκάνησα δεν αποκλείεται να έχουμε ριπές ανέμων 6-7 μποφόρ.

Στο τριήμερο Σαββάτου-Χριστουγέννων ο καιρός θα είναι ήπιος με αρκετές ώρες ηλιοφάνειας, καλοτάξιδες θάλασσες και θερμοκρασίες όχι ιδιαίτερα υψηλές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 11-15 βαθμούς στη βόρεια Ελλάδα και στους 17-20 βαθμούς στα νότια.

Η Κυριακή θα ξεκινήσει, θα κυλήσει και θα καταλήξει με αρκετή ηλιοφάνεια, οι όποιες αραιές συννεφιές που θα κάνουν την εμφάνισή τους προς το μεσημέρι και το απόγευμα, «το μόνο που θα κάνουν, θα είναι να ομορφύνουν το ηλιοβασίλεμα», υπογράμμισε ο Σάκης Αρναούτογλου.

Οι άνεμοι θα στραφούν σε πιο βορειοδυτικούς στα 4-5 και τοπικά έως τα έξι μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 11-16 βαθμούς στη βόρεια Ελλάδα και στους 17-20 βαθμούς στα νότια.


Τι καιρό θα κάνει τα Χριστούγεννα

Τα Χριστούγεννα όπως όλα δείχνουν ο καιρός θα είναι καλός με αρκετό ήλιο, πολύ λίγα σύννεφα, τα περισσότερα από τα οποία θα εμφανίζονται στα Επτάνησα.

Ο άνεμος που θα επικρατήσει θα είναι νοτιάς, ο οποίος θα φτάσει τα 5-6 μποφόρ.

«Γενικά όταν έχουμε νοτιά ο καιρός γενικά είναι παρά πολύ μαλακός. Σε καμία περίπτωση χριστουγεννιάτικος ή εναρμονισμένος με τις γιορτινές ημέρες», είπε ακόμα ο γνωστός προγνώστης.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 12-16 βαθμούς στη βόρεια Ελλάδα και 19-20 βαθμούς στην υπόλοιπη χώρα.

Την Τρίτη θα υπάρχουν σύννεφα στη δυτική Ελλάδα, τα οποία όσο περνάει η ώρα θα πυκνώνουν. Κάποια σύννεφα θα πυκνώνουν κατά τόπους και στη δυτική Ελλάδα, αλλά θα φέρουν κάποιες μπόρες.

Οι άνεμοι θα παραμείνουν δυτικοί, βορειοδυτικοί στα 5-6 μποφόρ.

Και την Τρίτη η θερμοκρασία θα παραμείνει αμετάβλητη στους 12-17 βαθμούς στη βόρεια Ελλάδα και 19-20 βαθμούς στην υπόλοιπη χώρα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο μετεωρολόγος, Νίκος Καντερές, σε ανάρτησή του στα social media, ο καιρός από την Παρασκευή, βελτιώνεται και στο τριήμερο Σαββάτου-Χριστουγέννων θα είναι ήπιος με αρκετές ώρες ηλιοφάνειας, καλοτάξιδες θάλασσες και θερμοκρασίες όχι ιδιαίτερα υψηλές.
Για την Αθήνα η εκτίμηση είναι η θερμοκρασία θα είναι πλησίον της κανονικής τιμής των 15 βαθμών, λαμβανομένης υπόψη της τυπικής απόκλισης κατά τη στατιστική των 1-2 βαθμών.

Σε ό,τι αφορά την Πρωτοχρονιά θερμοκρασία δεν θα είναι σαν των Χριστουγέννων αλλά μικρότερη.

Ακόμα όπως σημειώνει ο κ. Καντερές σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων 52 χρόνων από 1971 έως 2023, με κανονική τιμή για την Αθήνα τους 14 βαθμούς. Είκοσι εννέα χρόνια ήταν μικρότερη της παραπάνω τιμής με τις απολύτως μικρότερες το 2016 με 7 βαθμούς και το 2015 με 5 βαθμούς και χιόνια στην Αττική. Ακόμη, στη διάρκεια των 52 χρόνων υπήρξαν 22 χρόνια με υετό, δηλαδή βροχή ή χιόνι στην Αθήνα.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Νίκου Καντερέ


«Πρωτοχρονιά.Στατιστικά στοιχεία για τους ..καιρόφιλους

Πριν 48 χρόνια όταν πρωτοπαρουσίασα το Δελτίο Καιρού από τη Ελληνική Τηλεόραση, με <φόβο και δέος>, για την άσημη τότε Μετεωρολογία δεν φανταζόμουν ότι τώρα θα υπάρχουν εκατοντάδες-χιλιάδες καιρόφιλοι που ενδιαφέρονται, διαβάζουν και παρακολουθούν τα διεθνή προγνωστικά κέντρα με τα αριθμητικά μοντέλα.

Σήμερα 21/12, με το χειμερινό ηλιοστάσιο, μπαίνουμε ημερολογιακά στο χειμώνα, μια εποχή που πάντα υπάρχει και κάθε χρονιά έχει το δικό της ενδιαφέρον, ιδιαιτέρως στους χιονόφιλους. Ύστερα από τη χθεσινή και σημερινή πρόσκαιρη μεταβολή του καιρού βασικά στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα, ο καιρός αύριο βελτιώνεται και στο τριήμερο Σαββάτου-Χριστουγέννων θα είναι ήπιος με αρκετές ώρες ηλιοφάνειας, καλοτάξιδες θάλασσες και θερμοκρασίες όχι ιδιαίτερα υψηλές. Για την Αθήνα σε προηγούμενη ανάρτηση έκανα την εκτίμηση ότι θα πλησίον της κανονικής τιμής των 15 βαθμών, λαμβανομένης υπόψη της τυπικής απόκλισης κατά τη στατιστική των 1-2 βαθμών.

Για τη νέα Πρωτοχρονιά σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων 52 χρόνων από 1971 έως 2023, με κανονική τιμή για την Αθήνα τους 14 βαθμούς καταγράφω τα εξής.

Δεκαέξι χρόνια η μεγίστη τιμή ήταν μεγαλύτερη με την απολύτως μεγίστη το 2010 με 22 βαθμούς στην Αθήνα και 30 στο Ηράκλειο Κρήτης. Δέκα χρόνια ήταν ακριβώς 14 βαθμοί. Είκοσι εννέα χρόνια ήταν μικρότερη της παραπάνω τιμής με τις απολύτως μικρότερες το 2016 με 7 βαθμούς και το 2015 με 5 βαθμούς και χιόνια στην Αττική.

Η τελευταία περίπτωση για την Αθήνα αποκλείεται. Σε ό,τι αφορά τη θερμοκρασία δεν θα είναι σαν των Χριστουγέννων αλλά μικρότερη. Ακόμη, στη διάρκεια των 52 χρόνων υπήρξαν 22 χρόνια με υετό, δηλαδή βροχή ή χιόνι στην Αθήνα.

Ο χειμώνας είναι μπροστά μας και χωρίς βαρύγδουπες «προγνώσεις» έχει μέγιστο ενδιαφέρον.


Η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ

Νεφώσεις αναμένονται σἠμερα στα δυτικά, βόρεια και ανατολικά ενώ νεφώσεις κατά διαστήματα θα υπάρχουν και στην υπόλοιπη χώρα. Τοπικές βροχοπτώσεις θα εκδηλωθούν στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, στα δυτικά και νοτιοδυτικά ορεινά από τις πρώτες πρωινές ώρες και στα βόρεια ηπειρωτικά και στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο από το μεσημέρι. Σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν στα Δωδεκάνησα και στα βόρεια ηπειρωτικά και στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο από το μεσημέρι. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το απόγευμα στα βόρεια ορεινά. Η ορατότητα στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη έως το πρωί.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -2 έως 11 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη 0 έως 12, στη Θεσσαλία από 2 έως 16, στην Ήπειρο από 2 έως 16, στη Δυτική Στερεά από 4 έως 13, στην υπόλοιπη Στερεά από 2 έως 17, στην Πελοπόννησο από 7 έως 16, στα νησιά του Ιονίου από 8 έως 15, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 7 έως 16, στις Κυκλάδες από 12 έως 16, στα Δωδεκάνησα από 13 έως 17 και στην Κρήτη από 11 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ και από το πρωί 5 έως 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από δυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ και από το πρωί 4 έως 6 μποφόρ όμως από το απόγευμα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 5 έως 7 μποφόρ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων έως το απόγευμα κυρίως στα βόρεια της δυτικής και της κεντρικής Μακεδονίας. Ασθενείς χιονοπτώσεις ενδέχεται να σημειωθούν στα ορεινά της Μακεδονίας.
Ανεμοι: Από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και βαθμιαία τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές. Στα ορεινά της Ηπείρου πιθανόν να σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα νότια έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες μέχρι το μεσημέρι.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5, στα νότια τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες μέχρι το απόγευμα.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6, στα νότια 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Τα φαινόμενα τη νύχτα σταδιακά θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 και στα νότια από το μεσημέρι 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και στις Σποράδες βαθμιαία έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και πρόσκαιρα το απόγευμα έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες μέχρι το απόγευμα.
Ανεμοι: Δυτικοί 4 με 5, τις μεσημβρινές ώρες στα νότια έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 23-12-2023
Γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα κατά τόπους αυξημένες. Τοπικές βροχές μικρής διάρκειας πιθανώς να σημειωθούν τις πρώτες πρωινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη, κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5, στα νότια 5 με 6 και τις πρώτες πρωινές ώρες πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ. Βαθμιαία από το μεσημέρι στα βόρεια θα επικρατήσουν δυτικοί νοτιοδυτικοί άνεμοι 4 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Θα φθάσει στα βόρεια τους 15 με 16 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο τους 17 με 19 βαθμούς και στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα τους 19 με 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βορειοδυτικά νωρίς το πρωί θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 24-12-2023 (ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ)
Γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα, κυρίως στη βορειοανατολική χώρα, πιο πυκνές.
Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη, κυρίως στα δυτικά ηπειρωτικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα μέχρι το μεσημέρι στα ανατολικά και νότια πελάγη έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 25-12-2023 (ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ)
Στα δυτικά και την ανατολική και νότια νησιωτική χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός.
Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 2 με 4 και στο Αιγαίο θα πνέουν νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φθάσει στα βόρεια τους 15 με 17 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 18 με 20 βαθμούς και τοπικά στη Κρήτη και τα Δωδεκάνησα έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 26-12-2023
Στα δυτικά, τη νότια και την ανατολική νησιωτική χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές. Στα υπόλοιπα σχεδόν αίθριος καιρός.
Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα είναι στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ και στο Αιγαίο θα πνέουν νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές.