Kορυφαίοι εκπρόσωποι της ελληνικής και της αμερικανικής κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και στελέχη των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων συμμετείχαν στο Φόρουμ, με την Δρ. Πόπη Καλαϊτζή, μέλος του Δ.Σ, να εκπροσωπεί την Πρωτοβουλία στο πάνελ για το Brain Regain.

Στις 11 Δεκεμβρίου ξεκίνησε το 25ο ετήσιο Forum «Invest in Greece» της Capital Link στη Νέα Υόρκη, σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και το Χρηματιστήριο Αθηνών, υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας και με τη συμμετοχή κορυφαίων εκπροσώπων της ελληνικής και της αμερικανικής κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και στελεχών των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων.

Το BrainReGain-Ελληνισμός Εν Δράσει, η πρωτοβουλία του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου «Ελληνικές Ρίζες» για τον επαγγελματικό επαναπατρισμό των Ελλήνων του εξωτερικού, αντιπροσώπευσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, η Δρ. Πόπη Καλαϊτζή σε ένα από τα πάνελ του Φόρουμ με θέμα το Brain Regain.

Με συντονίστρια του πάνελ την κα Ευτυχία Πυλαρινού, Αντιπρόεδρο του Red Apple Group και Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου της Νέας Υόρκης, συζητήθηκαν οι ευκαιρίες που μπορεί η Ελλάδα να προσφέρει σήμερα για την ανατροπή του brain drain των προηγούμενων ετών, ενώ στο πάνελ συμμετείχαν, επίσης, ο κος Παναγιώτης Καραμπίνης, Γενικός Διευθυντής της Endeavor Greece, ο κος Νίκο Γκαριμπόλντι, Επικεφαλής και Ανώτερος Διευθυντής του Παγκόσμιου Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI) της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, η κα Μελίσσα Φραγκίσκη, Γενική Διευθύντρια & Γενική Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της Alpha Bank και η κα Γιάννα Ανδρονοπούλου, Γενική Διευθύντρια στη Microsoft για την Ελλάδα, Κύπρο, και Μάλτα.

Η Δρ. Καλαϊτζή παρουσίασε την Πρωτοβουλία BrainReGain και τη Συμμαχία η οποία απαρτίζεται από 42 ελληνικές επιχειρήσεις, 88 υψηλόβαθμα στελέχη, καταξιωμένους επιστήμονες και ένα δίκτυο που απλώνεται σε 100.000 Έλληνες του εξωτερικού. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασής της περιέγραψε τις υπηρεσίες που προσφέρει η Πρωτοβουλία BrainReGain και τις εν εξελίξει δράσεις της. Συγκεκριμένα, παρουσίασε το πρόγραμμα BrainReGain Mentoring, όπου ανώτερα στελέχη προσφέρονται εθελοντικά ως μέντορες στον επαγγελματικό επαναπατρισμό των Ελλήνων του εξωτερικού, και το οποίο έχει λάβει μέχρι σήμερα, πάνω από 800 αιτήσεις προς συμμετοχή. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη λειτουργία του BrainGain JOBS in Greece, της διαδικτυακής - δωρεάν- πλατφόρμας της Πρωτοβουλίας, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού να ανακαλύψουν θέσεις εργασίας σε ελληνικές επιχειρήσεις.

Η Δρ. Καλαϊτζή επέστησε την προσοχή του κοινού στην έκθεση "Greece Country Highlights", που εκδόθηκε σε συνεργασία με την EY, μέλος της Συμμαχίας. Η έκθεση αυτή, ιδιαίτερα κατατοπιστική για την ομογενή κοινότητα, παρουσιάζει βασικές πληροφορίες και εξελίξεις στο ελληνικό ρυθμιστικό, νομοθετικό και επενδυτικό πλαίσιο. Επίσης, έκανε αναφορά στα αποτελέσματα των ερευνών, οι οποίες διεξάγονται τακτικά από την Πρωτοβουλία BrainReGain, «Θα επέστρεφα αν» που απευθύνεται σε Έλληνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό και «Θα προσλάμβανα αν» που απευθύνεται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Στόχος των ερευνών αυτών είναι να διερευνηθούν οι προϋποθέσεις για την επιστροφή των brain drainers όπως, επίσης, και η πρόθεση των εταιρειών να προσλάβουν επαναπατρισθέντες Έλληνες.

Μετά το πέρας του Φόρουμ, η Δρ. Καλαϊτζή δήλωσε, «Για την Πρωτοβουλία μας, Φόρουμ όπως της Capital Link, αποτελούν ιδανικό βήμα για την καλλιέργεια του οράματός μας για το Brain Regain. Ευχαριστούμε θερμά τον Πρόεδρο της Capital Link, κο Νικόλαο Μπορνόζη και τη Διευθύνουσα Σύμβουλο της Capital Link, κα Όλγα Μπορνόζη για τη φιλοξενία της Πρωτοβουλίας μας και τη διοργάνωση ειδικού πάνελ για το Brain Regain. Η Πρωτοβουλία μας δεν επικεντρώνεται μόνο στην επιστροφή των Ελλήνων του εξωτερικού αλλά και στη συνεργασία λαμπρών ελληνικών “Εγκεφάλων” με την Πατρίδα, όπου κι αν ζουν. Η ισχύς της χώρας εν τη ενώσει όλων των Ελλήνων! Είναι ώρα για τον Ελληνισμό εν Δράσει».

Η κα Όλγα Μπορνόζη, Managing Director της Capital Link δήλωσε, «Η Ελλάδα έχει επιστρέψει δυναμικά μέσα στα τελευταία χρόνια: η εδραίωση φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος δημιουργεί κλίμα σταθερότητας και εμπιστοσύνης γεγονός το οποίο μεταφράζεται σε «ψήφο» εμπιστοσύνης από εταιρείες κολοσσούς που επιλέγουν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα. Απόδειξη αυτού είναι οι σημαντικές επενδύσεις από τις μεγαλύτερες εταιρείες σε διεθνές επίπεδο. Μέσω της έρευνας και καινοτομίας και της σύνδεσής της με την επιχειρηματικότητα, η Ελλάδα αξιοποιεί το μεγαλύτερο συγκριτικό της πλεονέκτημα: το υψηλού επιπέδου επιστημονικό και ερευνητικό δυναμικό, προσελκύοντας επενδύσεις, δημιουργώντας καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και συμβάλλοντας στο Brain Regain, την επιστροφή των Ελλήνων επιστημόνων στην πατρίδα. Για το λόγο αυτό και είναι ιδιαίτερης σημασίας η Πρωτοβουλία BrainReGain - Ελληνισμός Εν Δράσει, η οποία έχει ακριβώς ως όραμα τη διαδικασία αναστροφής του brain drain».

Tην Πρωτοβουλία BrainReGain-Ελληνισμός Εν Δράσει απαρτίζουν, συνολικά, 42 εταιρείες από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, οι οποίες εκπροσωπούν τους ισχυρότερους παραγωγικούς κλάδους όπως της Βιομηχανίας, της Τεχνολογίας, του Τουρισμού, των Κατασκευών, του Λιανικού Εμπορίου, της Ναυτιλίας, της Υγείας, των Νομικών και Συμβουλευτικών Υπηρεσιών, της Εκπαίδευσης: Accenture, Aegean Airlines, Athens International College, AIMS International, Αθηναϊκή Ζυθοποιία, Coca-Cola Τρία Έψιλον,COSMOTE, eSHARE, Edenred, Entersoft, Εrnst & Young, ΔΕΗ, ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ, Ελληνικά Καλώδια, ΕΥΔΑΠ, HELLENiQ ENERGY, INTERAMERICAN, Kyklades Maritime Corporation, METRO, Microsoft, Nestle, NETCOMPANY/INTRASOFT, Ogilvy, OTIS, Όμιλος FOURLIS, Όμιλος ΥΓΕΙΑ, Όμιλος Εταιρειών «Σαμαράς & Συνεργάτες», PotamitisVekris, Quest Group, Roche, SALFO ENGINEERING & MANAGEMENT CONSULTANTS, Sani Ikos, TEMES, TITAN, Σωληνουργεία Κορίνθου, Τράπεζα Eurobank, Τράπεζα της Ελλάδος, Τράπεζα Πειραιώς, Upstream, Vodafone Ελλάδας, Υπερταμείο και Xerox Hellas.

Η Capital Link με έδρα τη Νέα Υόρκη δραστηριοποιείται από το 1995 στον τομέα των Επενδυτικών Σχέσεων και Επικοινωνίας (Investor Relations & Financial Communications) παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες στον τομέα των χρηματοοικονομικών επικοινωνιών και των επιχειρήσεων με στρατηγική εστίαση στους τομείς της ναυτιλίας, των εμπορευμάτων και της ενέργειας, των MLP, των Closed_End Funds καθώς και των ETF. Επιπλέον η Capital Link διοργανώνει ετησίως μία σειρά 18 Συνεδρίων, webinars, και podcasts τα οποία επικεντρώνονται στον ναυτιλιακό τομέα, σε 10 χώρες στις ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία, στα μεγαλύτερα ναυτιλιακά κέντρα παγκοσμίως όπως: Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Όσλο,

Αμβούργο, Αθήνα, Λεμεσό, Σαγκάη, Σιγκαπούρη, Τόκυο, και Χόνγκ Κόνγκ και όλα φημίζονται διότι παρέχουν ένα μοναδικό συνδυασμό πληροφοριακού περιεχομένου, ευκαιριών μάρκετινγκ και δικτύωσης. Η Capital Link είναι μέλος του Baltic Exchange. Με έδρα τη Νέα Υόρκη η Capital Link έχει γραφεία στην Αθήνα και παρουσία στο Λονδίνο και το Όσλο.

 Για περισσότερες πληροφορίες και για το πώς μπορείτε να γίνετε μέλος στη Συμμαχία BrainReGain, παρακαλούμε επικοινωνήστε με την κα Μ. Δουκάκου στο gm@brainregain.gr

* Λεζάντα κεντρικής φωτογραφίας άρθρου (από τα αριστερά προς τα δεξιά): Ευτυχία Πυλαρινού, Αντιπρόεδρος του Red Apple Group και Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου της Νέας Υόρκης, Δρ. Πόπη Καλαϊτζή, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου BrainReGain, Νίκο Γκαριμπόλντι, Επικεφαλής και Ανώτερος Διευθυντής του Παγκόσμιου Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI) της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, Παναγιώτης Καραμπίνης, Γενικός Διευθυντής της Endeavor Greece, Μελίσσα Φραγκίσκη, Γενική Διευθύντρια & Γενική Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της Alpha Bank