Την ώρα που η δικαστική διερεύνηση του φρικτού θανάτου της 50χρονης Ελισάβετ Κουζιώρτη στη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης προχωρά, γεννώνται εύλογα ερωτήµατα αναφορικά µε τα τρία σκυλιά που έστησαν «παγίδα θανάτου» στην άτυχη γυναίκα. Από τα όσα προκύπτουν από την ιατροδικαστική εξέταση, η µανία που επέδειξαν οι τρεις ποιµενικοί ήταν τουλάχιστον λυσσώδης.

∆εκάδες δαγκώµατα στα άνω άκρα, τραύµατα και εκδορές στον κορµό και στα πόδια είναι µόνο µερικά από τα χτυπήµατα που δέχτηκε η µητέρα δύο παιδιών, πριν ξεψυχήσει. Ηδη η δαµόκλειος σπάθη της ∆ικαιοσύνης πέφτει βαριά στον ιδιοκτήτη των τριών τσοπανόσκυλων. Μετά την απολογία του, οι δικαστικές Αρχές αποφάσισαν την προφυλάκισή του. Για την υπεράσπισή του ο ίδιος φέρεται να σηµείωσε πως είχε φιλικές σχέσεις µε το θύµα, ενώ ισχυρίστηκε πως η περιβόητη τρύπα στην περίφρακτη αυλή δηµιουργήθηκε πολύ πρόσφατα, χωρίς να το γνωρίζει, από τα ίδια τα σκυλιά. ∆ιά του συνηγόρου του τόνισε επίσης ότι τα σκυλιά αναστατώθηκαν από τις κηπουρικές εργασίες που γίνονταν στην αυλή του σπιτιού του θύµατος και πως τα εντόπισε εγκαταλελειµµένα πριν από δύο χρόνια, µε σκοπό να τα περιθάλψει. Για να διακριβωθεί το εύρος των πιθανοτήτων εµφάνισης τέτοιας δολοφονικής επιθετικότητας από τους πιστούς φίλους του ανθρώπου, τα «Π» ζήτησαν την άποψη του έµπειρου εκπαιδευτή σκύλων Γιώργου Κυριακού.

elisavet
▶ Η ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΥΖΙΩΡΤΗ, ΤΟ ΘΥΜΑ ΤΗΣ ∆ΟΛΟΦΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΚΥΛΙΩΝ ΣΤΗ ΝΕΟΧΩΡΟΥ∆Α ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Καθοριστική για τον περιορισµό επιθετικών συµπεριφορών η «συλλογή» ερεθισµάτων 

Από την πρώτη στιγµή ο κ. Κυριακού παρουσιάστηκε επιφυλακτικός ως προς τη διάκριση της ράτσας των σκύλων. Κατά την άποψή του, η «συλλογή» εµπειριών και ερεθισµάτων είναι καθοριστική για τον περιορισµό των πιθανοτήτων εµφάνισης επιθετικών συµπεριφορών. «Το σηµαντικότερο είναι η κοινωνικοποίηση. Πρέπει να εκθέτουµε τα σκυλιά σε διαφορετικά περιβάλλοντα από µικρή ηλικία, πριν ακόµη κλείσουν τους τέσσερις µήνες. Για να εξοικειώνονται µε τα ερεθίσµατα που θα συναντήσουν στο υπόλοιπο της ζωής τους. Αυτό πρέπει να συµβαίνει ώστε τα σκυλιά να µην τροµάζουν και να λαµβάνουν τα ερεθίσµατα µε θετικό τρόπο», τόνισε, δίνοντας και έµµεση απάντηση αναφορικά µε τα όσα ακούγονται περί αντίδρασης των σκυλιών στους ήχους των κηπευτικών εργαλείων, όπως στην προκειµένη περίπτωση.

«Όταν τα σκυλιά αισθανθούν απειλή και φόβο, είτε θα φύγουν είτε θα µάχονται»

Το ζήτηµα της ελλειµµατικής περίφραξης συζητήθηκε εκτενώς στη σοκαριστική υπόθεση της Νεοχωρούδας Θεσσαλονίκης. Εγινε ιδιαίτερη κουβέντα για την τρύπα στη συρµάτινη περίφραξη, η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, είχε διάµετρο περί τα 30 εκατοστά και οι απολήξεις των συρµάτων έµοιαζαν να είχαν λειανθεί. Ανεξάρτητα από τις ακριβείς συνθήκες της φρικτής υπόθεσης, ο κ. Κυριακού θίγει επισταµένως το θέµα της περίφραξης, ιδίως για τους σκύλους-φύλακες. «Πολλά σκυλιά έχουν το ένστικτο της φύλαξης. Είτε φυλούν χώρο είτε φυλούν τον οικείο τους. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να είµαστε και εµείς υπεύθυνοι κηδεµόνες. Αυτό σηµαίνει πως δεν αφήνουµε τα σκυλιά µας ελεύθερα. Τα αφήνουµε µόνο σε ειδικά διαµορφωµένους χώρους. Φροντίζουµε να τα έχουµε σε περιφραγµένο χώρο, µε κάγκελα συγκεκριµένου ύψους και µε κλίση προς τα µέσα», σηµειώνει στα «Π» και συµπληρώνει: «Ενα σκυλί το οποίο µε κάποιον τρόπο θα βρεθεί έξω από αυτόν τον χώρο, επειδή θα θεωρήσει πως φυλάει αυτό το σηµείο, θα εκφράσει επιθετικότητα, θα αντιµετωπίσει τον οποιονδήποτε ως εισβολέα. Πρόκειται για φυσικό ένστικτο των σκύλων-φυλάκων. Οπως όλα τα πλάσµατα, έτσι και τα σκυλιά, όταν αισθανθούν απειλή και φόβο, είτε θα φύγουν είτε θα µάχονται» (σ.σ.: Αναφέρεται στην αντίδραση fight or flight).

Γιώργος Κυριακού (Εκπαιδευτής σκύλων): Υπάρχει νοµοθεσία η οποία αναφέρει ρητώς πως τα σκυλιά απαγορεύεται να κυκλοφορούν ελεύθερα σε χώρους που δεν είναι ειδικά διαµορφωµένοι


«Μεγάλο βήµα θα γίνει αν εφαρµοστούν επιτέλους τα υπάρχοντα νοµοθετικά πλαίσια»

Σαφώς το θυµικό µπροστά σε ένα τέτοιο αποτρόπαιο γεγονός οδηγεί αυτοµάτως σε αναθεµατισµούς και στην έκφραση απαιτήσεων απέναντι στην Πολιτεία, προκειµένου να λάβει αυστηρότερα µέτρα. Για τον κ. Κυριακού, όµως, αρκεί η τήρηση του υφιστάµενου νοµοθετικού πλαισίου, ενώ καταθέτει από τις εµπειρίες του στο εξωτερικό την υποχρεωτική εκπαίδευση τόσο του σκυλιού όσο και του κηδεµόνα από την πρώτη ηµέρα υιοθεσίας. «Σίγουρα υπάρχουν κάποιες χώρες οι οποίες απαγορεύουν κάποιες φυλές σκύλων, όπως για παράδειγµα η Αγγλία, που απαγορεύει τα πίτµπουλ. Στην Ελβετία γνωρίζω πως είναι υποχρεωτικά κάποια µαθήµατα, θεωρητικά και πρακτικά, µε επαγγελµατίες εκπαιδευτές. Ετσι µαθαίνουν και οι κηδεµόνες και τα σκυλιά τους τα βασικά. Αν µε ρωτάτε, η απαγόρευση φυλών δεν είναι λύση. Εµπειρικά, στα περισσότερα περιστατικά που σκυλιά εκφράζουν επιθετικότητα δεν είναι αυτά οι συνήθεις ύποπτοι. Τα σκυλιά εκφράζουν επιθετικότητα επειδή συνήθως εµείς τα έχουµε διαχειριστεί λάθος ή δεν είµαστε υπεύθυνοι», τονίζει. Επιστρέφοντας στα εν Ελλάδι πλαίσια, σηµειώνει: «Μεγάλο βήµα θα γίνει αν εφαρµοστούν επιτέλους τα υπάρχοντα νοµοθετικά πλαίσια. Επί παραδείγµατι, υπάρχει νοµοθεσία η οποία αναφέρει ρητώς πως τα σκυλιά απαγορεύεται να κυκλοφορούν λυτά σε χώρους που δεν είναι ειδικά διαµορφωµένοι. Ακόµα κι αν τα σκυλιά δεν είναι επιθετικά, µπορεί να προκαλέσουν τραυµατισµούς σε ανθρώπους, π.χ. µε κινητικά προβλήµατα ή µε φοβίες. Στην Ελλάδα αφήνουµε λυτά τα σκυλιά χωρίς να λογαριάζουµε τι µπορεί να συµβεί. Γι’ αυτό µιλώ για υπευθυνότητα από την πλευρά των κηδεµόνων των σκυλιών».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»