Οργή και αποτροπιασµό προκαλούν τα διαδοχικά περιστατικά κακοποίησης ζώων που έρχονται στο φως της δηµοσιότητας. Μόνο το 9µηνο του 2023 ο συνολικός αριθµός των καταγγελιών έφτασε τις 8.266. Δικογραφία σχηµατίστηκε για 1.899 υποθέσεις, ενώ βεβαιώθηκαν 1.909 πρόστιµα. Επ’ αυτοφώρω συνελήφθησαν 370 άτοµα, από τα οποία 316 είναι οι άνδρες και 54 οι γυναίκες. Οι 9 εξ αυτών είχαν συλληφθεί στο παρελθόν για παρεµφερή αδικήµατα.

Τα αποκαλυπτικά αυτά στοιχεία έχει επεξεργαστεί και συγκεντρώσει από την ΕΛ.ΑΣ., κατόπιν αιτήµατός του, ο κλινικός ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής και δηµιουργός της σελίδας Report Animal Abuse Greece, Βαγγέλης ∆ρίβας. Μιλώντας στην «Απογευµατινή» της Κυριακής για το «προφίλ» των δραστών, σηµειώνει ότι τέτοιου είδους κακοποιητικές συµπεριφορές συνήθως αναπτύσσονται σε ανθρώπους µε βίαιο παρελθόν. Προσθέτει, δε, ότι πρόκειται για άτοµα που είτε έχουν κακοποιηθεί στην παιδική τους ηλικία είτε έχουν δει ως µάρτυρες τη βία µέσα στο γονικό τους σπίτι. «Η διαπροσωπική βία και η κακοποίηση ή η βιαιότητα σε ζώα συσχετίζονται» επισηµαίνει.

«Ψυχολογικά, αυτό που καταλαβαίνουµε είναι η απουσία ενσυναίσθησης. Δηλαδή, δεν µπορούν εύκολα να καταλάβουν τον πόνο του άλλου, ή µπορεί να τον καταλαβαίνουν λογικά, αυτό όµως δεν τους σταµατά από να ασκήσουν βία» λέει στην «Α» της Κυριακής ο κ. ∆ρίβας, σηµειώνοντας ότι οι κακοποιητικές συµπεριφορές πολλές φορές σχετίζονται και µε την ψυχοπαθητικότητα. Μπορεί δηλαδή να αναγνωρίζει κάποιος ότι προκαλεί κακό, ότι κάνει κάτι παράνοµο, ωστόσο δεν βιώνει τύψεις και ενοχές. Ως προς τα «κίνητρα» ανάπτυξης κακοποιητικής συµπεριφοράς σε ζώα, σηµειώνει πως αυτά µπορεί να είναι πάρα πολλά. «Από περιέργεια, πριν την ασκήσουν σε ανθρώπους, µέχρι και για λόγους αυτοαποτελεσµατικότητας», καθώς µέσω της χρήσης βίας «µπορεί να θέλουν να αισθανθούν ότι κάπου είναι ικανοί», όπως εξηγεί ο κλινικός ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής, Βαγγέλης ∆ρίβας. Επισηµαίνει δε ότι η βία κατά των ζώων είναι απλά µόνο ένα στοιχείο µιας γενικότερης αντικοινωνικής ζωής.

Πάντα υπήρχαν πολλά περιστατικά

Με το να µένουν οι δράστες ατιµώρητοι, «θα συνεχίσουµε να βλέπουµε άρρωστες εικόνες και θα συνεχίσουµε να µαθαίνουµε για ακραίες κακοποιήσεις», όπως υποστηρίζει στην «Α» της Κυριακής η πρόεδρος της φιλοζωικής οργάνωσης Θεσσαλονίκης «Νοιάζοµαι», Εύη Καλαϊτζίδου. Ερωτηθείσα για το αν τα τελευταία χρόνια υπάρχει αύξηση της βίας απέναντι στα ζώα, σηµειώνει πως πάντα υπήρχαν «πολλά περιστατικά κακοποίησης και πάντα υπήρχαν άρρωστα µυαλά». Σήµερα όµως, εξηγεί, τα µέσα που βοηθούν στη γνωστοποίησή τους είναι πολύ περισσότερα.

Η κ. Καλαϊτζίδου στέκεται επίσης στο πόσο σηµαντική είναι η σωστή ενηµέρωση και η παρέµβασή µας. «Η µόνιµη παραµονή σε µπαλκόνι, το µόνιµο δέσιµο, η στέρηση τροφής και νερού και -εννοείται- το να χτυπά κάποιος το ζώο του» είναι κάποιες από τις µορφές κακοποίησης, όπως εξηγεί. «Σε κάθε περίπτωση πρέπει να είµαστε σαφείς στις καταγγελίες, να δίνουµε όσο περισσότερα στοιχεία µπορούµε -τα στοιχεία του κηδεµόνα και το τι ακριβώς συµβαίνει- για να διευκολύνουµε την Αστυνοµία», προσθέτει. Σηµειώνει επίσης ότι σε ορισµένες περιπτώσεις είναι καλύτερο να πηγαίνουµε αυτοπροσώπως στις Αρχές, αντί να παίρνουµε τηλέφωνο.

Νοµικό πλαίσιο προστασίας

Κάθε µορφή κακής µεταχείρισης ζώων, και όχι µόνο των ζώων συντροφιάς, τιµωρείται µε βάση το άρθρο 24 του Ν. 4830/2021. «Η πρόβλεψη αφορά συµπεριφορές κάθε είδους κακοµεταχείρισης, όπως ο περιορισµός της φυσιολογικής κίνησης έως τον φόνο», λέει στην «Α» της Κυριακής ο ποινικολόγος Γιάννης Μπαρκαγιάννης. «Περιλαµβάνονται περιπτώσεις, που η θανάτωση προέρχεται από εσκεµµένη πρόκληση έντονου σωµατικού πόνου ή εξάντλησης (πυροβολισµός, δηλητηρίαση, στραγγαλισµός, θερµοπληξία κ.τ.λ.)» προσθέτει, σηµειώνοντας ότι τιµωρούνται επίσης οι κυνοµαχίες, η κτηνοβασία, η σεξουαλική κακοποίηση και η εγκατάλειψη νεογέννητων. Υπογραµµίζει, δε, ότι απαγορεύεται η βιντεοσκόπηση κακοποιητικών συµπεριφορών απέναντι στα ζώα, καθώς και η κατοχή, διακίνηση, µεταπώληση τέτοιου υλικού. Τέλος, αναφέρει ότι αν προκύψει τραυµατισµός ζώου σε τροχαίο ατύχηµα, ο υπαίτιος οφείλει να ενηµερώσει τα αρµόδια όργανα και να µεριµνήσει για την κτηνιατρική αρωγή του.

Οι εισαγγελικές αρχές -όπως εξηγεί ο κ. Μπαρκαγιάννης- έχουν τη δυνατότητα να αφαιρέσουν προσωρινά ή οριστικά την κηδεµονία του ζώου συντροφιάς από τον ιδιοκτήτη-παραβάτη του άρθρου 24, καθώς και να αποφασίσουν την απαγόρευση απόκτησης κατοικιδίου ξανά στο µέλλον. «Φυσικά, υποχρεούται να καλύψει όλα τα έξοδα που προκύπτουν για την αποκατάσταση της υγείας του ζώου», προσθέτει. Σηµειώνει ακόµη ότι «στις δυνατότητες του εισαγγελέα προβλέπεται και η διεξαγωγή επιτόπιας έρευνας µε συνδροµή κτηνιάτρου σε εκτροφεία, καταφύγια και ενδιαιτήµατα, ώστε να διαπιστωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων και να επιβληθούν νέα µέτρα και ορισµένο χρονικό διάστηµα συµµόρφωσης». Οσον αφορά τις ποινές -φυλάκιση και επιβολή προστίµου- για τους παραβάτες του Ν. 4830/2021, αυτές ορίζονται στο άρθρο 34.

«Οι περιπτώσεις φόνου ή βασανισµού τιµωρούνται µε κάθειρξη έως 10 έτη και χρηµατική ποινή», µας λέει ο κ. Μπαρκαγιάννης, αναφέροντας ότι βάσει νόµου κάθε επίσηµο µη κερδοσκοπικό φιλοζωικό σωµατείο ή οργάνωση έχει τη δυνατότητα παράστασης προς υποστήριξη της κατηγορίας. Επίσης, ο ποινικολόγος υπογραµµίζει ότι δικαίωµα καταγγελίας για οποιαδήποτε µορφή κακοµεταχείρισης ζώου έχει κάθε πολίτης και ανώνυµα.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής