Συνεχίζονται οι έρευνες της ΕΛΑΣ για τον εντοπισμό του «καθοδηγητή» και του πυρήνα των χούλιγκαν που έδρασαν στα επεισόδια στου Ρέντη έξω από το γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» που είχαν ως αποτέλεσμα τον βαρύτατο τραυματισμό του 31 ετών αστυνομικού.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η Αστυνομία δεν προτίθεται να προβεί άμεσα σε συλλήψεις, θα ενημερώσει σχετικά την εποπτεύουσα εισαγγελική Αρχή και αναμένεται τα εντάλματα να εκδοθούν σε φάση μεγαλύτερης ολοκλήρωσης της προανακριτικής διαδικασίας, ώστε να έχουν προκύψει και ρόλοι των εμπλεκομένων με τα γεγονότα.

Διαβάστε ακόμα: Επεισόδια στου Ρέντη: Συνεχίζει τη μάχη στη ΜΕΘ ο 31χρονος αστυνομικός - Στο "μικροσκόπιο" ο αδερφός του 18χρονου και ο 26χρονος μάνατζερ τράπερ

Οι εμπλεκόμενοι στα επεισόδια στου Ρέντη και η στοιχειοθέτηση για εγκληματική οργάνωση από την ΕΛΑΣ

Τα στελέχη της ΕΛΑΣ έχουν προχωρήσει στη χαρτογράφηση της εγκληματικής οργάνωσης και των ρόλων που είχε το κάθε πρόσωπο στην επίθεση κατά των ανδρών των ΜΑΤ στου Ρέντη.

Ήδη από τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια έχουν προκύψει κάποιες ταυτοποιήσεις κατασχεμένων από το γήπεδο αντικειμένων με άτομα που ανήκαν στους 424 προσαχθέντες. Τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχουν βάλει ονοματεπώνυμα και έχουν συλλέξει σημαντικά ενοχοποιητικά στοιχεία σε βάρος τους, που στοιχειοθετούν την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης.

Αναμένουν αποτελέσματα από τα εγκληματολογικά εργαστήρια, σχετικά με ταυτοποιήσεις DNA και αποτυπωμάτων σε ευρήματα και πειστήρια, όπως και τα αποτελέσματα «σαρώσεων» από τις κεραίες εκπομπής των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, προκειμένου να τοποθετηθούν οι ύποπτοι σε συγκεκριμένα σημεία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα διαβιβαστεί η δικογραφία, η οποία, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, εμπεριέχει τουλάχιστον 40 κατηγορούμενους. Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα των εξετάσεων ανίχνευσης πυρίτιδας από χέρια και ρούχα των 424 προσαχθέντων, είναι χρονοβόρα, καθώς για κάθε άτομο χρειάζονται τουλάχιστον 10 ώρες επεξεργασίας. Στην περίπτωση που εξάγονται αποτελέσματα θα προστίθενται συμπληρωματικά στη δικογραφία.

Συνεπώς, η Αστυνομία προσπαθεί να «χτίσει» με συμπαγές τρόπο την δικογραφία να αποφύγει να βιαστεί με την απόδοση κατηγοριών μόνο για πλημμελήματα και να την δέσει πρώτα σε τέτοιο βαθμό που οι κατηγορούμενοι να βρεθούν αντιμέτωποι με κακουργήματα.

Σημειώνεται ότι χθες, άτομα που ήταν ανάμεσα στους 424 προσαχθέντες, οι οποίοι ήταν σεσημασμένοι για περιστατικά αθλητικής βίας και όχι μόνο, περίπου… 40 τον αριθμό, κλήθηκαν στην αρμόδια υπηρεσία προκειμένου να καταθέσουν συμπληρωματικά.


Στο "μικροσκόπιο" ο αδερφός του 18χρονου και ο 26χρονος μάνατζερ τράπερ

Στο «κάδρο» έχει μπει 26χρονος οργανωμένος οπαδός από τα δυτικά προάστια, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. εκτιμά ότι δεν υπήρχε μόνο ένας «καθοδηγητής». Στα χέρια του 26χρονου, που είναι μάνατζερ τράπερ, και που από την πρώτη στιγμή είχε μπει στο «μικροσκόπιο» των Αρχών εντοπίστηκε πυρίτιδα. Τα νέα αυτά στοιχεία τέθηκαν ήδη στη διάθεση των ανακριτικών αρχών και αξιολογούνται.

Επίσης ο 16χρονος αδερφός του 18χρονου προφυλακισθέντος φέρεται πως είχε συμμετοχή στην επίθεση, καθώς ταυτοποιήθηκε το DNA του. Ο 16χρονος ήταν ανάμεσα στα 424 άτομα που είχαν προσαχθεί τη νύχτα των επεισοδίων. Η ταυτοποίησή του προέκυψε από αποτύπωμα, DNA και πυρίτιδα.

Ο 18χρονος κρίθηκε προφυλακιστέος και έχει ομολογήσει ότι έριξε τη φωτοβολίδα που τραυμάτισε πολύ σοβαρά, τον αστυνομικό στου Ρέντη. Ο νεαρός, φέρεται να υποστήριξε στην ανακρίτρια, ότι δεν ήθελε να τραυματίσει κάποιον, ισχυρίστηκε, μάλιστα, πως και άλλα άτομα, έριχναν φωτοβολίδες κατά των αστυνομικών, ενώ το αίτημά του, να ενταχθεί σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, δεν έγινε δεκτό.

Ο συλληφθείς κατηγορείται για ηθική αυτουργία, απόπειρα ανθρωποκτονίας, κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών, για έκρηξη από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για τον άνθρωπο, διατάραξη οικιακής ειρήνης και για κατοχή βεγγαλικών. Να σημειωθεί ότι όλες οι πράξεις είναι με την επιβαρυντική περίσταση που προβλέπεται στον αθλητικό νόμο.

Την ίδια στιγμή ο 18χρονος ζήτησε να μπει σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων κάτι το οποίο απερρίφθη γιατί του έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη.


Κατσαφάδος: Έρχονται νέες συλλήψεις - Χούλιγκαν στρατολογούν για εγκληματικές δράσεις

Στο θέμα της οπαδικής βίας και τις έρευνες που εξελίσσονται αναφέρθηκε μιλώντας στην εκπομπή του Ertnews «Συνδέσεις» (Κ. Παπαχλιμίντζος, Χ. Βίδου), ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κώστας Κατσαφάδος.

Όπως ανέφερε: «Υπάρχει πλήθος στοιχείων τα οποία έχουν συλλέξει τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας γύρω από το συγκεκριμένο τραγικό περιστατικό, το οποίο έχει οδηγήσει ένα νέο άνθρωπο 31 ετών ακόμα και σήμερα, να χαροπαλεύει σε ένα κρεβάτι της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Οι έρευνες προχωράνε καλά. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι πέραν από τη σύλληψη του -κατά δήλωσή του -δράστη όπου έγινε μέσα σε μία μέρα, νομίζω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε εξελίξεις και θα ακολουθήσουν και νέες συλλήψεις».

Ως προς τους φακέλους των φερόμενων ως χούλιγκαν που προσκόμισαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, οι κ.κ. Οικονόμου και Βρούτσης, ο κ. Κατσαφάδος δήλωσε: «Θα μου επιτρέψετε να σας δώσω μια απάντηση για να καταλάβει και ο κόσμος ότι έγινε. Και τα 200 αυτά άτομα και για να είμαι ακόμα πιο ακριβής, η συντριπτική πλειοψηφία των 200 αυτών ατόμων έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, έχουν σχηματιστεί δικογραφίες για διάφορα αδικήματα και έχουν οδηγηθεί στις αίθουσες των δικαστηρίων και για πολλούς εξ αυτών και έχουν αποδοθεί ποινές για τις πράξεις τις οποίες είχαν κάνει ή βρίσκονται ακόμα στη διαδικασία της εξέλιξης της δικαστικής.

Δεν είναι κάτι καινούργιο. Δεν ήταν κάποιοι φάκελοι τους οποίους τους είχαμε κρυμμένους. Απλά αυτό το οποίο έκανε η κυβέρνηση, το οποίο δεν είναι μια κίνηση επικοινωνιακή – συμβολική είναι η προσπάθεια να αναδείξουμε στις εισαγγελικές αρχές ότι εδώ δεν είναι μεμονωμένες περιπτώσεις, οι περιπτώσεις αυτών των 200 χούλιγκαν, οι οποίες έχουν εξεταστεί κατά το παρελθόν. Εδώ μιλάμε, αποδεικνύεται μέσα από τη δράση τους, γύρω από τον χουλιγκανισμό σε όλες τις ομάδες, γιατί αυτό θέλω να το κάνω ξεκάθαρο, γύρω από το χουλιγκανισμό, ο οποίος υπάρχει σε όλες τις ομάδες ότι δεν λειτουργούν με βάση τα οπαδικά τους κίνητρα, αλλά μπορούν φορώντας τον μανδύα του φιλάθλου και του οπαδού μέσα από τη διάρκεια των αγώνων, κατά τη διάρκεια της υποστήριξης της ομάδας τους, να βρίσκουν και να στρατολογούν κόσμο τον οποίο τον χρησιμοποιούν σε εγκληματικές δράσεις, οι οποίες καμία σχέση δεν έχουν με τον αθλητισμό.

Δηλαδή αυτοί οι 200, οι οποίοι κατά το παρελθόν, σας ξαναλέω, έχουν συλληφθεί, έχουν κατηγορηθεί, έχουν πάει στις αίθουσες των δικαστηρίων και για κάποιους έχει τελειώσει η δίκη τους. Μιλάμε για 200 άτομα τα οποία δεν έχουν κατηγορηθεί μόνο για οπαδική βία. Έχουν κατηγορηθεί για ναρκωτικά, για σωματικές βλάβες, για κλοπές και ληστείες.

Σας εξηγώ και σας λέω το εξής, γιατί πλέον καταφέραμε και προσπαθούμε να δείξουμε στις δικαστικές αρχές ότι δεν είναι μεμονωμένες περιπτώσεις, ότι δεν είναι μόνο ο Κώστας Κατσαφάδος, για παράδειγμα, ο οποίος μπορεί να είναι οπαδός μιας από τις μεγάλες ομάδες και ο οποίος έχει συλληφθεί για κατοχή και για εμπόριο ναρκωτικών. Ο Κώστας Κατσαφάδος συνδέεται και με τον κύριο Παπαχλιμίντζο ή συνδέεται με την κυρία Βίδου, οι οποίοι κάνουν μέσα από το γήπεδο γνωρίζοντας και έχοντας τη σχέση τους μέσα στο γήπεδο.

Ξέρετε, πολλές φορές λειτουργούν σε άλλα επίπεδα και η Δικαιοσύνη και η αστυνομία. Δεν κινούνται όλοι στο ίδιο πλαίσιο και στο ίδιο επίπεδο. Και γι αυτό το λόγο σας λέω ότι δεν ήταν επικοινωνιακό και μόνο συμβολικό, αυτή η κίνηση την οποία έκανε η ελληνική κυβέρνηση. Αναβάθμισε, ζητάει να αναβαθμιστεί η δικαστική έρευνα βάζοντας και μία άλλη διάσταση. Εδώ δεν μιλάμε για την οπαδική βία, μιλάμε για τους χούλιγκαν. Μιλάμε γι’ αυτούς, όπως σας είπα και πριν, πού πηγαίνουν και με το πρόσχημα, φορώντας τον μανδύα του οπαδού μιας ομάδας, καταφέρνουν και στρατολογούν νέους ανθρώπους και τους χρησιμοποιούν για άλλες εγκληματικές δραστηριότητες, πέραν της οπαδικής βίας».


Κρίσιμες ώρες για τον 31χρονο αστυνομικό

Ο 31 ετών αστυνομικός παραμένει διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Γενικού Κρατικού Νικαίας και υποβάλλεται σε εξωνεφρική αιμοκάθαρση καθώς δεν λειτουργούν πλέον πολλά ζωτικά του όργανα.

Οι γιατροί παράλληλα πριν λίγα 24ωρα προχώρησαν στον ακρωτηριασμό του αριστερού κάτω άκρου του 31χρονου εξαιτίας των μη αναστρέψιμων ισχαιμικών βλαβών και εκτεταμένων μυϊκών νεκρώσεων στην περιοχή του τραύματος του μηρού του.


Τι υποστήριξε στην απολογία του ο 18χρονος

Ο Απόστολος Λύτρας συνήγορος υπεράσπισης του 18χρονου δήλωσε ότι με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέως κρίθηκε ότι ο κατηγορούμενος πρέπει να τεθεί σε καθεστώς προσωρινής κράτησης.

Ο κατηγορούμενος «έδωσε όλες τις εξηγήσεις που του ζητήθηκαν από την κυρία ανακρίτρια, είπε με κάθε λεπτομέρεια τι ακριβώς συνέβη», είπε ο κ. Λύτρας.

Ο 18χρονος υποστήριξε ότι βρέθηκε στον συγκεκριμένο αγώνα χωρίς να γνωρίζει ότι πρόκειται να γίνουν επεισόδια. Ξαφνικά, στο δεύτερο σετ του αγώνα άνοιξε η πόρτα και είδε περίπου 100 άτομα να βγαίνουν εκτός γηπέδου, κάτι που έκανε και ο ίδιος και ένα άτομο του έδωσε τη ναυτική φωτοβολίδα.

Ο κατηγορούμενος δεν κατονόμασε το άτομο που του έδωσε τη φωτοβολίδα. Είπε ότι φόραγε μία μάσκα full face και δεν τον γνώριζε. Ερωτηθείς για το εάν μπορεί να καταλάβει από τη φωνή ποιος είχε, ο κ. Λύτρας απάντησε αρνητικά.

Στη συνέχεια, ο 18χρονος ισχυρίστηκε ότι βρέθηκε σε απόσταση περίπου 70 μέτρα από τους αστυνομικούς. «Η πρόθεσή του ήταν να πετάξει τη φωτοβολίδα ψηλά όπως και άλλοι πέταξαν ψηλά φωτοβολίδες, η φωτοβολίδα του τράβηξε στο χέρι, έπεσε στο έδαφος μπροστά του στα δύο μέτρα και τη συνέχεια την ξέρετε όλοι», υποστήριξε ο συνήγορος υπεράσπισης.

Παράλληλα, είπε ότι ταυτόχρονα έφυγε και μια άλλη φωτοβολίδα από κάποιον ο οποίος ήταν ακριβώς δεξιά του.

Ο έτερος συνήγορος υπεράσπισης του 18χρονου Στέλιος Αυγέρης ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος είπε τα ίδια πράγματα, με μία παραλλαγή που αφορά στη δεύτερη φωτοβολίδα που έφυγε ταυτόχρονα.

«Οι φωτοβολίδες κατά δήλωση και των αστυνομικών των παρευρισκομένων στα επεισόδια ήταν πάνω από 10-12. Κάνουμε λόγο για τη δεύτερη φωτοβολίδα η οποία έφυγε ταυτόχρονα με του 18χρονου κατηγορουμένου» ανέφερε.

Ο 18χρονος, σύμφωνα με τον συνήγορό του, δεν γνωρίζει όσους μετείχαν στα επεισόδια, που φορούσαν διακριτικά, full face, καπέλα, κουκούλες, μάσκες.

«Δεν είχε πρόθεση να πάει να διαπράξει τέτοιου είδους εγκλήματα, αδικήματα. Ήταν ο μόνος που ήταν με μη κεκαλυμμένα τα χαρακτηριστικά, χωρίς γάντια, χωρίς τίποτα», ανέφερε.


Eπεισόδια στου Ρέντη: Η χαρτογράφηση της επίθεσης και η «πυραμίδα» της οπαδικής οργάνωσης

Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα των αρχών αναφορικά με τον σχεδιασμό της επίθεσης, δηλαδή τη χαρτογράφηση του σχεδίου, καθώς και για τη δομή της οπαδικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, υπάρχει ο αρχηγός που δίνει την έγκριση. Στην αμέσως επόμενη βαθμίδα της «πυραμίδας», είναι οι δύο υπαρχηγοί, ο ένας επικεφαλής συνδέσμου στα δυτικά προάστια και ο άλλος επικεφαλής συνδέσμου στα νότια προάστια.

Σύμφωνα, πάντα, με το ρεπορτάζ του ΣΚΑϊ, οι υπαρχηγοί έδωσαν την εντολή για την ενεργοποίηση του σχεδίου, στους «λοχίες». Οι «λοχίες» με τη σειρά τους, έδωσαν οδηγίες στους ομαδάρχες, οι οποίοι ανέλαβαν να συγκεντρώσουν τις ομάδες κρούσης. Το κάλεσμα ανέλαβαν οι λεγόμενοι «διαβιβαστές», μέσω μηνυμάτων στα social media.

Η «πυραμίδα» δεν τελειώνει εδώ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ. Υπάρχει ο αποθηκάριος, ο οποίος είχε τον ρόλο να συγκεντρώσει τον οπλισμό και «ντελιβεράς», ο οποίος ανέλαβε να μεταφέρει τα όπλα στο σημείο και να τα μοιράσει στους «στρατιώτες».

Οι τελευταίοι είναι εκείνοι που συγκρούονται άμεσα με τους «εχθρούς» και εκτελούν τις διαταγές των «ανωτέρων» τους.

Στο πλαίσιο των παραπάνω στοιχείων, οι αρχές κάλεσαν την Πέμπτη τουλάχιστον 30 οπαδούς για συμπληρωματικές καταθέσεις.