Την προμήθεια πέντε νέων αεροπλάνων τύπου Canadair, την αναβάθμιση αρκετών εκ των υπαρχόντων πυροσβεστικών αεροσκαφών, αλλά και 700 προσλήψεις πυροσβεστών προανήγγειλε με συνέντευξή του στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Γιώργος Πουρναράς.

Επειτα από ένα «εκρηκτικό» καλοκαίρι, με πρωτοφανείς -για τα ελληνικά χρονικά- πυρκαγιές, οι πυροσβέστες προετοιμάζονται για τα προβλήματα που ενδεχομένως θα προκύψουν από πλημμύρες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα του χειμώνα, με τον αρχηγό του Σώματος να μιλά για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. «Η φετινή αντιπυρική περίοδος ήταν η πιο δύσκολη για την Πυροσβεστική και την πατρίδα μας γενικότερα, ακόμα πιο δύσκολη από τις πυρκαγιές του 2000, του 2007 και του 2021. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε, ειδικά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, 50 και 60 διαφορετικές ενάρξεις καθημερινά, ενώ υπήρχαν ημέρες που είχαμε να αντιμετωπίσουμε 10 μεγάλες, ταυτόχρονες πυρκαγιές σε διαφορετικές περιοχές της χώρας», ανέφερε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ακραίες καταστάσεις

Ενα μοναδικό φαινόμενο στα παγκόσμια χρονικά προκλήθηκε φέτος στη χώρα μας, τονίζει στη συνέντευξή του ο κ. Πουρναράς. «Για πρώτη φορά φέτος παρατηρήθηκε το φαινόμενο -κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ στο παρελθόν και το οποίο αναγνωρίστηκε και διεθνώς- ότι οι πυρκαγιές είχαν την ίδια ένταση και τη νύχτα, όταν μέχρι σήμερα το βράδυ και λόγω της αύξησης της υγρασίας αλλά και της μείωσης της εντάσεως των ανέμων είχαμε μερική ύφεση της δυναμικής εξάπλωσης των πυρκαγιών. Φέτος το καλοκαίρι οι άνεμοι διατηρούσαν την έντασή τους, δυσχεραίνοντας τις προσπάθειές μας. Αυτό κατεγράφη στις τρεις μεγάλες πυρκαγιές που είχαμε στην Αττική, στην Ανατολική Αττική, στα Δερβενοχώρια και μετέπειτα στην Πάρνηθα, στην πυρκαγιά της Ρόδου, στην πυρκαγιά της Δαδιάς στον Εβρο, αλλά και στην πυρκαγιά στη Θεσσαλία», υποστήριξε. Ρωτήσαμε τον αρχηγό της Πυροσβεστικής πώς τελικά ξέσπασε η καταστροφική πυρκαγιά στον Εβρο, σε ένα από τα πλέον νευραλγικά σημεία του ελλαδικού χώρου, και μας απάντησε: «Η προανάκριση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Δεν θα ήθελα να προβώ σε κάποια δήλωση. Υπάρχουν, ωστόσο, κατευθύνσεις. Εχουμε κάποιες ενδείξεις που μας δείχνουν τι πραγματικά συνέβη. Είναι θέμα χρόνου η ολοκλήρωση της έρευνας».

Ικανοποίηση

Για έναν τεράστιο αγώνα, που είχε ως αποτέλεσμα τη διάσωση χιλιάδων συνανθρώπων μας, μίλησε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, αναφερόμενος στην υπερπροσπάθεια των συναδέλφων του στις πυρκαγιές της Ρόδου, αλλά και στις πρόσφατες πλημμύρες της Θεσσαλίας. «Στη Θεσσαλία έγιναν πάνω από 3.500 διασώσεις πληθυσμού, εκ των οποίων περίπου 800, αν θυμάμαι καλά, ήταν με τα εναέρια μέσα. Στη Ρόδο, από την άλλη, κατά τη διάρκεια της τεράστιας πυρκαγιάς καταγράφηκε, θεωρώ, ένα ρεκόρ όχι μόνο εθνικό, αλλά παγκόσμιο, αφού μέσα σε λίγες ώρες έγινε μια προληπτική εκκένωση πληθυσμού περίπου 20.000 ανθρώπων, μεταξύ αυτών και χιλιάδων τουριστών, και μάλιστα, χωρίς κανένα θύμα». Βέβαια, σε αυτά τα αποτελέσματα, όπως ανέφερε ο κ. Πουρναράς, συνέβαλε η προσπάθεια αστυνομικών, λιμενικών, προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και των εκατοντάδων εθελοντών και απλών πολιτών, ευχαριστώντας τους θερμά για την άψογη συνεργασία.

Πρόγραμμα

«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει αναλάβει μια εξαιρετική πρωτοβουλία κυρίως για τα μέτρα που θα προτείνει με το νέο νομοσχέδιο, το οποίο τώρα είναι για ψήφιση στη Βουλή και θεωρώ ότι έρχεται για να διορθώσει κάποια κενά τόσο στον τομέα της πρόληψης όσο και της ενεργοποίησης και της ανταπόκρισης των εμπλεκόμενων φορέων. Επίσης, εγκρίθηκε από την κυβέρνηση η πρόσληψη 700 πυροσβεστών, πλέον αυτών που εισάγονται κατ’ έτος με το σύστημα των πανελλήνιων εξετάσεων, οι οποίοι θα ενισχύσουν -μετά την πρόσληψη και εκπαίδευσή τους- τον πυροσβεστικό μηχανισμό. Ταυτόχρονα, τρέχει ένα τεράστιο πρόγραμμα, το πρόγραμμα «Αιγίς», που προβλέπει την ανανέωση όλου του πυροσβεστικού στόλου, τόσο σε υδροφόρο όσο και σε βοηθητικά και σε ειδικά οχήματα αλλά και σε μέσα ατομικής προστασίας και εξοπλισμού. Ταυτόχρονα, έχει ξεκινήσει η διαδικασία προμήθειας νέων αεροσκαφών τύπου Canadair αλλά και η αναβάθμιση αρκετών από τα υπάρχοντα αεροσκάφη με συστήματα νέας γενιάς», αποκάλυψε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, μιλώντας στα «Π».

Πυροσβεστική παιδεία

Η πλειονότητα των πυρκαγιών που ξεσπούν κάθε χρόνο στη χώρα μας προκαλείται από ανθρώπινη αμέλεια. «Πρέπει να αποκτήσουμε πυροσβεστική παιδεία. Δεν εννοώ να γίνουν πυροσβέστες οι πολίτες, αλλά να καταλάβουν πως δεν γίνεται να κάνεις θερμές εργασίες το καλοκαίρι σε δασικές εκτάσεις. Πρέπει να έχουμε τα οικόπεδά μας καθαρά, αλλά κυρίως να μάθουμε πώς πρέπει να αντιδρούμε όταν βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον πυρκαγιάς. Πώς να διαφύγουμε με ασφάλεια, εάν απαιτηθεί, δηλαδή χωρίς να κινδυνεύσουμε. Για όλα αυτά προσπαθούμε μέσω διαλέξεων και ημερίδων να ενημερώσουμε τους πολίτες», ανέφερε ο κ. Πουρναράς. Τέλος, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλα τα μέλη του Πυροσβεστικού Σώματος, που έχουν κληθεί και έχουν αντιμετωπίσει ακραίες καταστάσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, όπως, για παράδειγμα, η αποστολή των στελεχών της ΕΜΑΚ στους πρόσφατους καταστροφικούς σεισμούς στη γειτονική Τουρκία.

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 9/12