Το Εθνικό Σύστηµα Υγείας (ΕΣΥ) επί 40 χρόνια παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας στηριζόµενο σε σηµαντικό βαθµό στις πανεπιστηµιακές δοµές των Ιατρικών και Νοσηλευτικών Σχολών, οι οποίες είναι ο ιστορικά πρώτος φορέας παροχής υπηρεσιών υγείας στη χώρα (από το 1837).

Η πρόσφατη πανδηµία ταρακούνησε συθέµελα συστήµατα Υγείας πολύ πιο οργανωµένα από αυτό της χώρας µας. Το ΕΣΥ και οι πανεπιστηµιακές κλινικές σήκωσαν µε επιτυχία το βάρος της αντιµετώπισης της πανδηµίας και απέδειξαν ότι το δηµόσιο σύστηµα Υγείας, παρά τα διαχρονικά προβλήµατα, ανταποκρίθηκε µε επάρκεια σε µια ιδιαίτερα µεγάλη υγειονοµική κρίση.

Στοχεύοντας στα επόµενα 40 χρόνια πρέπει να διορθώσουµε τις παθογένειες αλλά και να ενισχύσουµε τα στοιχεία εκείνα που αποδείχθηκαν καταλυτικά στην αποτελεσµατική λειτουργία του ΕΣΥ. Αναµφίβολα κοµβικό ρόλο στην αναβάθµιση των παρεχόµενων υπηρεσιών υγείας έχει το Πανεπιστήµιο ως φορέας εκπαίδευσης και παροχής υπηρεσιών υγείας. Βασικό πυλώνα στη σχεδιαζόµενη αναδιάρθρωση των υπηρεσιών υγείας πρέπει να αποτελέσουν τα πανεπιστηµιακά νοσοκοµεία της χώρας, τα οποία ήδη λειτουργούν ως κέντρα αναφοράς σε κάθε υγειονοµική περιφέρεια µε πληρότητες που ξεπερνούν το 100%. Χαρακτηριστικό παράδειγµα είναι το Αττικό Πανεπιστηµιακό Νοσοκοµείο το οποίο όχι µόνο καλύπτει δύο εκατοµµύρια πληθυσµό στη ∆υτική Αττική, αλλά προσφέρει καινοτόµες θεραπείες σε ασθενείς που προσέρχονται από όλη τη χώρα. Ο µετασχηµατισµός των πανεπιστηµιακών δοµών σε όλα τα νοσοκοµεία σε τεταρτοβάθµια κέντρα αριστείας, µε κατεύθυνση την εξειδικευµένη κλινική και εργαστηριακή ιατρική, την εκπαίδευση και την έρευνα (ως «teaching hospitals»), είναι ζωτικής σηµασίας ώστε να ανταποκριθούν στον νέο τους ρόλο. Η ενίσχυσή τους µε νέες πανεπιστηµιακές θέσεις θα έχει ανεκτίµητη µακροχρόνια απόδοση στο σύστηµα Υγείας.

Επιπλέον, ο πολύ σηµαντικός ρόλος του νοσηλευτικού προσωπικού και οι µεγάλες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναµικό καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για ένα εθνικό σχέδιο ενίσχυσης των Πανεπιστηµιακών Νοσηλευτικών Σχολών. Απαραίτητη επίσης για τη βιωσιµότητα του ΕΣΥ είναι η σηµαντική αύξηση των αποδοχών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για να περιοριστεί το «brain drain» της νέας γενιάς επιστηµόνων.

Η αγαστή συνεργασία του ΕΣΥ µε τις πανεπιστηµιακές δοµές και η αποφασιστικότητα της πολιτείας να στηρίξει το δηµόσιο σύστηµα Υγείας θα αποτελέσουν το ισχυρότερο εχέγγυο για τη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου προς όλους τους πολίτες.

* Πρύτανης του Πανεπιστηµίου Αθηνών, καθηγητής Καρδιολογίας, Γ' Πανεπιστηµιακή Καρδιολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής, στο νοσοκοµείο της Αθήνας «Σωτηρία»

-Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινής της Κυριακής»