Προθεσμία να απολογηθεί την Πέμπτη 14/12 πήρε ο 18χρονος που ομολόγησε την επίθεση στον αστυνομικό κατά τα επεισόδια στου Ρέντη.

Ο 18χρονος, που κατηγορείται ότι τραυμάτισε βαρύτατα αστυνομικό της ΥΑΤ το βράδυ της Πέμπτης στου Ρέντη, ζήτησε και έλαβε προθεσμία.

Ο νεαρός λίγο πριν από τις 10:45 το πρωί μετήχθη στο Δικαστικό Μέγαρο του Πειραιά και παρουσία του συνηγόρου του, Αποστόλη Λύτρα, μπήκαν στο γραφείο της ανακρίτριας και του εισαγγελέα, όπου ζήτησαν και έλαβαν την αναγκαία προθεσμία για να προετοιμάσουν την απολογία.

Ο 18χρονος, που έχει ομολογήσει στους αστυνομικούς ότι εκτόξευσε τη ναυτική φωτοβολίδα κατά του αστυνομικού, αποχώρησε από την Εισαγγελία Πειραιά λίγο μετά τις 11 το πρωί.

20231211_110315
20231211_110317
20231211_110243
20231211_110244

Ο 18χρονος, που ομολόγησε ότι ήταν ο δράστης της δολοφονικής επίθεσης στον 31χρονο αστυνομικό κατά τη διάρκεια επεισοδίων το βράδυ της Πέμπτης στου Ρέντη, έφτασε στα δικαστήρια λίγα λεπτά πριν από τις 10:00 το πρωί της Δευτέρας (11/12).

Ο 18χρονος -που ήταν ανάμεσα στους 424 προσαχθέντες- μετά τα επεισόδια στου Ρέντη συνελήφθη το πρωί της Κυριακής (10/12) και ομολόγησε ότι αυτός ήταν που έριξε τη ναυτική φωτοβολίδα, η οποία πέτυχε τον άτυχο 31χρονο αστυνομικό.


Συγγνώμη ζητάει ο 18χρονος - Δεν ξέρει αν ήταν η δική του φωτοβολίδα που χτύπησε τον αστυνομικό

Συγγνώμη ζήτησε ο 18χρονος κατηγορούμενος για τον τραυματισμό του αστυνομικού στα επεισόδια της περασμένης Πέμπτης, σύμφωνα με τον συνήγορό του, Απόστολο Λύτρα, ενώ διαφοροποίησε επί της ουσίας την κατάθεσή του.

Σύμφωνα με τον συνήγορο του 18χρονου, Απόστολο Λύτρα, ο πελάτης του υποστηρίζει πως δεν ξέρει εαν η φωτοβολίδα του ήταν αυτή που χτύπησε τον αστυνομικό.

«Μου είπε πως χτύπησε και μια δεύτερη φωτοβολίδα τον αστυνομικό. Η δική του φωτοβολίδα δεν ξέρει εαν είναι αυτή που χτύπησε τον αστυνομικό. Μου είπε πως δεν ανήκει σε σύνδεσμο ομάδας. Αυτό που νοιάζει τον ίδιο και την οικογένειά του είναι να γίνει καλά ο αστυνομικός», είπε ο συνήγορος του 18χρονου, Απόστολος Λύτρας. Ο κ. Λύτρας επανέλαβε ότι τόσο ο 18χρονος όσο και η οικογένειά του είναι συντετριμμένοι από την περιπέτεια υγείας του αστυνομικού, που εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας.

Ακόμη, όπως είπε πριν από λίγο ο συνήγορός του, Απόστολος Λύτρας, ο νεαρός έλαβε τη φωτοβολίδα από τρίτο άτομο, το οποίο δεν κατονόμασε, ενώ δεν γνωρίζει τον χειρισμό της, καθώς ποτε στο παρελθον δεν είχε κάνει κάτι τέτοιο.

Ο κ. Λύτρας είπε επίσης ότι ο εντολέας του δεν είναι οργανωμένος οπαδός, ουτε είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις Αρχές. Μετέβη στο σημείο με την παρέα του το μοιραίο βράδυ και δεν φαίνεται πως έχει μιλήσει για άλλα πρόσωπα που βρίσκονταν εκεί την επίμαχη ώρα.

Διαβάστε ακόμα: Ρέντης: «Αν το έκανε το παιδί μου, να τιμωρηθεί - Έκανε ένα λάθος, πρέπει να τον κρεμάσουμε;», λέει ο πατέρας του 18χρονου

Το χρονικό του πολύ σοβαρού τραυματισμού του αστυνομικού στα επεισόδια στου Ρέντη

Όλα έγιναν στο περιθώριο του αγώνα βόλεϊ μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού για το Λιγκ Καπ. Έκτοτε ο αστυνομικός δίνει μάχη να κρατηθεί στη ζωή, νοσηλευόμενος σε ΜΕΘ του Γενικού Κρατικού της Νίκαιας.

Το ματς στο κλειστό «Μελίνα Μερκούρη» βρισκόταν στο δεύτερο σετ, με τον Ολυμπιακό να έχει επικρατήσει στο πρώτο με 25-19. Οι «πράσινοι» προηγούνταν 17-10, όταν στις κερκίδες υπήρξε έντονη κινητοποίηση και ανησυχία λόγω της έντονης οσμής των δακρυγόνων, καθώς έξω απ' το κλειστό υπήρξαν συμπλοκές οπαδών με την αστυνομία.

Πηγές της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν πως περίπου 150 άτομα που βρέθηκαν έξω από το γήπεδο βόλεϊ του Ολυμπιακού επιτέθηκαν με Μολότοφ και φωτοβολίδες στους αστυνομικούς. Ναυτική φωτοβολίδα χτύπησε τον 31χρονο αστυνομικό στη μηριαία αρτηρία.


Οι κατηγορίες που αντιμεωπίζει ο 18χρονος

O 18χρονος κατηγορείται για ηθική αυτουργία, απόπειρα ανθρωποκτονίας, κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών, έκρηξη από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για τον άνθρωπο, διατάραξη οικιακής ειρήνης και για κατοχή βεγγαλικών. Να σημειωθεί ότι όλες οι πράξεις είναι με την επιβαρυντική περίσταση που προβλέπεται στον αθλητικό νόμο.

Έξω από τα δικαστήρια από νωρίς το πρωί αστυνομικοί είχαν δημιουργήσει έναν κλοιό ασφαλείας, καθώς κανείς δεν γνώριζε εάν θα συγκεντρώνονταν φίλοι του για να του συμπαρασταθούν.

Υπενθυμίζεται πως ο 18χρονος σπουδαστής σχολής υδραυλικών έχει ομολογήσει πως είναι ο άνθρωπος που έριξε τη ναυτική φωτοβολίδα, η οποία αναπήδησε στο οδόστρωμα και κατέλεξε στη μηριαία αρτηρία του 31χρονου αστυνομικού. Η σύλληψή του επετεύχθη έπειτα από την κατάθεση ενός εκ των 424 προσαχθέντων, σύμφωνα με την οποία τον άκουσε να καυχιέται για το… επίτευγμά του.


Συνεχίζονται οι έρευνες της Αστυνομίας για τους καθοδηγητές των επεισοδίων στου Ρέντη

O 18χρονος στην ομολογία του περιέγραψε μεταξύ άλλων πώς οι επικεφαλής των οπαδών τούς έδωσαν εντολή να βγουν από το γήπεδο και να επιτεθούν στα ΜΑΤ, πώς τους εξόπλισαν με πολεμοφόδια και πώς εξήγησαν στον ίδιο τον τρόπο που έπρεπε να εκτοξεύσει τη φωτοβολίδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται τις επόμενες ώρες να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης και για άλλα άτομα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση του αιματηρού τραυματισμού του αστυνομικού, ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο της Νίκαιας.

Την ίδια ώρα, οι αστυνομικοί συνεχίζουν τις έρευνές τους, προκειμένου να φτάσουν στα ίχνη του ανθρώπου που οργάνωσε την επίθεση κατά των αστυνομικών δυνάμεων.

Είναι ο άνδρας ηλικίας 35-40 ετών, που φορούσε κουκούλα full-face, σύμφωνα με την κατάθεση του κατηγορουμένου, που τους κάλεσε να βγουν από το γήπεδο για να τους δώσει πολεμοφόδια και να επιτεθούν στις αστυνομικές δυνάμεις. Πέρα από τον συγκεκριμένο άνδρα, αναζητήσεις γίνονται και για τουλάχιστον τρία-τέσσερα άτομα που φαίνεται πως επίσης είχαν ρόλο «καθοδηγητών» στην οργάνωση της επίθεσης.

Διαβάστε ακόμα: Επεισόδια στου Ρέντη: Θέμα χρόνου ο εντοπισμός του "καθοδηγητή" - Άτομο ηλικίας 30-35, που φορούσε full face - Έρχονται νέες συλλήψεις

Σημειώνεται πως ο 18χρονος, που ήταν ανάμεσα στους 424 προσαχθέντες μετά τα επεισόδια στου Ρέντη, συνελήφθη το πρωί της Κυριακής και ομολόγησε ότι αυτός ήταν που έριξε τη ναυτική φωτοβολίδα, η οποία πέτυχε τον άτυχο 31χρονο αστυνομικό.

Ο αστυνομικός έκτοτε δίνει μάχη να κρατηθεί στη ζωή στη ΜΕΘ του Γενικού Κρατικού της Νίκαιας.


Οι «καθοδηγητές»

Στο στόχαστρο της Αστυνομίας μπαίνουν οι λεγόμενοι «καθοδηγητές», εκείνοι που φέρονται να έδωσαν την εντολή για την επίθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, στο στόχαστρο των Αρχών βρίσκονται πέντε «καθοδηγητές» οι οποίοι είχαν προσχεδιάσει και οργανώσει την επίθεση εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων. Ο ένας από αυτούς, κατά τις ίδιες πληροφορίες, είναι νεαρός σε ηλικία, έως 25 ετών, σεσημασμένος για υποθέσεις αθλητικής βίας και άλλα αδικήματα του Ποινικού Κώδικα.

Ήταν αυτός που έδωσε την εντολή να βγουν από το γήπεδο και με τη βοήθεια των άλλων τεσσάρων οργανωμένων οπαδών προμήθευσε τους χούλιγκαν με Μολότοφ, ναυτικές φωτοβολίδες, κροτίδες και ρόπαλα.

Σύντομα αναμένεται να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εις βάρος του.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι ταραξίες γνώριζαν από τις προηγούμενες ώρες για την επίθεση σε διμοιρία των ΜΑΤ, καθώς φαίνεται να είχαν ανταλλάξει μηνύματα μεταξύ τους ώστε να πάνε οργανωμένοι στο γήπεδο, φορώντας δηλαδή μαύρα ρούχα, κουκούλες και μάσκες.

Υπάρχουν τουλάχιστον δύο μαρτυρικές καταθέσεις που κατονομάζουν τον 18χρονο ως τον δράστη της επίθεσης εις βάρος του αστυνομικού.

Το Τμήμα Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας είχε βίντεο από τη στιγμή του τραυματισμού του αστυνομικού, αλλά ο οπαδός που εκτόξευσε τη ναυτική φωτοβολίδα είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του και δεν μπόρεσαν να τον ταυτοποιήσουν.

Το βράδυ του Σαββάτου κατέθεσαν οι δύο νεαροί που συμμετείχαν στα επεισόδια και τον κατονόμασαν. Ο 18χρονος ομολόγησε και έδωσε σημαντικά στοιχεία στις Αρχές.

Διαβάστε ακόμα: Επεισόδια στου Ρέντη: Προσχεδιασμένη η δολοφονική επίθεση - Σύλληψη του 18χρονου δράστη σε χρόνο-ρεκόρ - Αναζητείται ο «καθοδηγητής» των χούλιγκαν