Εκδήλωση μνήμης, με αφορμή την συμπλήρωση 80 χρόνων από την ημέρα που τα Καλάβρυτα κάηκαν ολοσχερώς, λεηλατήθηκαν και μέτρησαν εκατοντάδες απώλειες, πραγματοποίησε η Ακαδημία Αθηνών σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαβρύτων. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ συγγενείς θυμάτων του ολοκαυτώματος μοιράστηκαν μαρτυρίες.

Συζήτηση-ημερίδα με τίτλο «Τα Ατιμώρητα Ναζιστικά Εγκλήματα της Κατοχής, οι Πολεμικές Επανορθώσεις και ο ρόλος της Γερμανίας στο Χθες και στο Σήμερα» οργανώνεται την προσεχή Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023 στις 6.30 μ.μ. στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Καλαβρύτων.


Η ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων μνήμης για τη συμπλήρωση 80 χρόνων απ’ το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα και οργανώνεται από το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελληνικά Ολοκαυτώματα 1940-1945.

Οι εργασίες της ημερίδας θ’ ανοίξουν με χαιρετισμό απ’ τον Δήμαρχο Καλαβρύτων και Πρόεδρο του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Θανάση Παπαδόπουλο και θ’ ακολουθήσουν ομιλίες από:

• Τον Στέλιο Περράκη, ομότιμο Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου, πρώην Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης και πληρεξούσιο στο Διεθνές Δικαστήριο για την υπόθεση «Γερμανία κατά Ιταλίας, Ελλάδα παρεμβαίνουσα», με θέμα της ομιλίας του: «Η νομική πτυχή της διεκδίκησης των αποζημιώσεων: Υπάρχει επόμενο βήμα;».

• Τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη, ομότιμο Καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας (Πάντειο-Σορβόννη), πρώην αναπληρωτή Εκτελεστικό Διευθυντή ΔΝΤ, πρώην Υπουργό Εθνικής Οικονομίας, με θέμα: «Το γερμανικό σύνδρομο ηγεμονίας και οικονομικής επιβολής από τα χρόνια της Κατοχής μέχρι τις μέρες μας: Η ελληνική περίπτωση».

• Τον Γιώργο Χαρβαλιά, δημοσιογράφο -συγγραφέα, με θέμα: «Η ατιμωρησία των γερμανικών εγκλημάτων πολέμου, η μεγάλη ληστεία της Κατοχής και η απεμπόληση των ελληνικών διεκδικήσεων όπως αναδεικνύονται μέσα από το βιβλίο: ‘Γιαβόλ! Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια’».

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Ζώης Μαρίνος ενώ μετά το τέλος των παρεμβάσεων οι ομιλητές θα δεχθούν ερωτήσεις απ’ το κοινό.

Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων