Την ανασυγκρότηση του Έβρου σχεδιάζουν οι τοπικοί φορείς που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για τον περαιτέρω αναπτυξιακό σχεδιασμό της περιοχής τους.

Ειδικότερα, εκπρόσωποι της επιχειρηματικής, επιστημονικής και πολιτιστικής κοινότητας του νομού σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως με πρωτοβουλία του μητροπολίτη κ.κ. Ανθίμου προχώρησαν στην εκπόνηση ενός μακροχρόνιου και υλοποιήσιμου σχεδίου για τον Έβρο.

Όπως αναφέρεται στο υπόμνημα που απέστειλε στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο κ.κ. 'Ανθιμος, «ο Νομός Έβρου παρά τα ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που διαθέτει… παραμένει περιοχή με αναπτυξιακή υστέρηση σε όλους τους τομείς σε σχέση με τον μέσο όρο της χώρας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης…» με κίνδυνο εάν δεν ληφθούν άμεσα και δραστικά μέτρα ανασυγκρότησης του νομού η περιοχή «να απαξιωθεί πλήρως και να παραμείνει ουραγός στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας».

Έβρος: Το δημογραφικό και οι τομείς που χρήζουν στήριξης

Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη-μεταξύ των οποίων ο πρύτανης του Δ.Π.Θ., Φώτης Μάρης, η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος και της ΑΚΡΙΤΑΣ Α.Ε. Λουκία Σαράντη και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης, Απόστολος Παλακίδης- η καταγραφή των προβλημάτων καθώς και των εν δυνάμει λύσεων καθίσταται επιτακτική μετά και την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου, η οποία όπως σημειώνουν «επέφερε δραματικά αρνητικές επιπτώσεις στο σύνολο της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής μας».

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στο εν λόγω υπόμνημα, η δραματική μείωση του πληθυσμού την τελευταία δεκαετία-βάσει των στοιχείων της απογραφής του 2021- καθιστά ορατή πλέον την απειλή της δημογραφικής κατάρρευσης. Για την αναχαίτηση του δημογραφικού προβλήματος προτείνεται η δημιουργία θέσεων εργασίας, η διατήρηση ενεργών επιχειρήσεων, δημιουργία υποδομών- κινήτρων για την παραμονή οικογενειών και νέων ζευγαριών στην περιοχή και η δημιουργία των απαραίτητων υποδομών συγκοινωνιών και μεταφορών. Αναφορικά με τις ζημίες που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά στο περιβάλλον, στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και σε μηχανολογικό εξοπλισμό, εκτιμάται ότι «το μέγεθος της καταστροφής ξεπερνά τις δυνατότητες των τοπικών ή περιφερειακών αρχών για να επιστρέψει ο Έβρος σε μια νέα κανονικότητα» και απαιτείται η συνεργασία πολλών φορέων και πρωτίστως ο κεντρικός συντονισμός και θαρραλέες πρωτοβουλίες.

'Αμεσα, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προτεινόμενα μέτρα

Στα άμεσα μέτρα συμπεριλαμβάνονται η καταβολή το συντομότερο δυνατό εύλογων και δίκαιων αποζημιώσεων στους πληγέντες και ενισχύσεων για τις επιχειρήσεις της περιοχής. Επίσης η υλοποίηση των προτεινόμενων ενεργειών στο πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη για τη στήριξη του παραγωγικού ιστού όπως η επιδότηση κόστους μεταφοράς, η αντιστάθμιση για την απώλεια επιδότησης εργασίας (12%) και η αναβάθμιση δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.

Στα βραχυ-μεσοπρόθεσμα μέτρα προτάσσεται ο σχεδιασμός ειδικών προγραμμάτων για την ανάπτυξη του Νομού στους τομείς του πολιτισμού, του περιβάλλοντος, του πρωτογενούς τομέα και τον αγροδιατροφικό. Ακολουθούν η αντιμετώπιση των γραφειοκρατικών καθυστερήσεων στις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων προκειμένου να παραμείνουν στην περιοχή καθώς και ο αποτελεσματικός σχεδιασμός στις υποδομές και λειτουργία συνδυασμένων μεταφορών ειδικότερα σε λιμάνι και τρένο, ενώ γίνεται και ειδική μνεία στην «μακροχρόνια, συνεχιζόμενη προβληματική ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης».

Δεδομένων των ισχυρών ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει ο Νομός Έβρου «στα πεδία του πολιτισμού, της ιστορίας, του φυσικού κάλλους, του συμβολισμού πανανθρώπινων αξιών, της ειρηνικής συμβίωσης πολιτών με διαφορετικές ταυτότητες με τις νέες αναδυόμενες προοπτικές από την γεωπολιτική ηγεμονική θέση του και τη θέση του ως συνόρου με την Τουρκία», οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη προτείνουν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της Θράκης, αναγέννησης του πρωτογενούς τομέα, στήριξης των εταιριών βιομηχανίας και παροχής υπηρεσιών για τη διατήρηση και αύξηση των θέσεων εργασίας, προστασίας του περιβάλλοντος, ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς και υλοποίησης αναγκαίων υποδομών.