«Δολοφονική επίθεση» χαρακτηρίζει η ΕΛ.ΑΣ. στην επίσημη ανακοίνωσή της το χτύπημα των χούλιγκαν το βράδυ της Πέμπτης έξω από το γήπεδο στου Ρέντη που είχε ως αποτέλεσμα τον πολύ σοβαρό τραυματισμό ενός 31χρονου αστυνομικού, ο οποίος ύστερα από χειρουργική επέμβαση νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ του Γενικού Κρατικού Νικαίας.

Η ΕΛ.ΑΣ. έχει προχωρήσει σε 424 προσαγωγές, των περισσοτέρων δηλαδή απ' όσους βρίσκονταν στο γήπεδο -εκτός γυναικών και παιδιών- προκειμένου να εντοπιστεί ο δράστης, με την ΕΛ.ΑΣ. στην ανακοίνωσή της και την εκπρόσωπο του Σώματος να δηλώνει στον ΑΝΤ1 ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ανάμεσα στους προσαχθέντες βρίσκονται οι δράστες.

Η ΕΛ.ΑΣ. στην ανακοίνωσή της κάνει λόγο, επίσης, για ρίψη με ευθεία βολή περισσότερων εκ των μιας ναυτικών φωτοβολίδων, μία από τις οποίες χτύπησε τον αστυνομικό στο πόδι, προκαλώντας του μεγάλη αιμμοραγία.

Όσον αφορά τη διαδικασία που εξελίσσεται στο Τμήμα Αλλοδαπών για τους 424 προσαχθέντες, διευκρινίζεται από την ΕΛ.ΑΣ. ότι «πραγματοποιείται πλήρης εξακρίβωση στοιχείων, λήψη μαρτυρικών καταθέσεων, καθώς και λήψη δειγμάτων με σκοπό την ανίχνευση πυρίτιδας».

Σημειώνεται, επίσης, ότι «μέχρι στιγμής από τον χώρο του γηπέδου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ρουχισμός (μπλούζες, μπουφάν, κουκούλες τύπου full face), υπολείμματα αυτοσχέδιων εμπρηστικών μηχανισμών, αναδιπλούμενος σουγιάς, υπολείμματα από καμένα ρούχα, κροτίδες και φωτοβολίδες».

Διαβάστε ακόμα: Επεισόδια στου Ρέντη: Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη της επίθεσης κατά του αστυνομικού - Τι αναζητούν οι Αρχές

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τον βαρύτατο τραυματισμό του αστυνομικού στου Ρέντη

Σχετικά με τη δολοφονική επίθεση σε βάρος αστυνομικών της ΥΑΤ που σημειώθηκε, απογευματινές ώρες χθες, 7 Δεκεμβρίου 2023, έξω από το κλειστό γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη και ενώ ήταν σε εξέλιξη ο αγώνας βόλεϊ Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός για το Λιγκ Καπ, ανακοινώνεται ότι:

Κατά τη διάρκεια του αγώνα, χούλιγκαν εξήλθαν από το γήπεδο και κινήθηκαν απειλητικά κατά αστυνομικών, εκσφενδονίζοντας αντικείμενα, πέτρες, ενώ πραγματοποίησαν ευθεία βολή ναυτικών φωτοβολίδων, με αποτέλεσμα τον βαρύτατο τραυματισμό αστυνομικού της ΥΑΤ, ο οποίος μεταφέρθηκε στο πλησιέστερο νοσοκομείο, όπου και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.

Από τις εξέδρες του γηπέδου όπου επανήλθαν τα άτομα αυτά μετά την επίθεση, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 400 προσαγωγές ατόμων, τα οποία οδηγήθηκαν στη Διεύθυνση Μεταγωγών Αττικής. Στα άτομα αυτά πραγματοποιείται πλήρης εξακρίβωση στοιχείων, λήψη μαρτυρικών καταθέσεων, καθώς και λήψη δειγμάτων με σκοπό την ανίχνευση πυρίτιδας.

Η ανωτέρω διαδικασία τελεί υπό την εποπτεία εισαγγελικών Αρχών, η οποία θα ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα και ακολουθείται, καθώς υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι ανάμεσα στους προσαγόμενους βρίσκονται οι δράστες της επίθεσης. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής οι εισαγγελικές Αρχές θα αποφασίσουν την περαιτέρω δικονομική διαχείριση των προσαγόμενων.

Μέχρι στιγμής από τον χώρο του γηπέδου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ρουχισμός (μπλούζες, μπουφάν, κουκούλες τύπου full face), υπολείμματα αυτοσχέδιων εμπρηστικών μηχανισμών, αναδιπλούμενος σουγιάς, υπολείμματα από καμένα ρούχα, κροτίδες και φωτοβολίδες.
Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Κωνσταντίνα Δημογλίδου: Καθαρά δολοφονική επίθεση

Λίγο πριν από την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., η εκπρόσωπος Κωνσταντίνα Δημογλίδου εξήγησε στον ANT1 ότι οι προσαγωγές έγιναν καθώς οι δράστες των επεισοδίων μπήκαν μέσα στο γήπεδο. Όπως τόνισε, ενήμερος σχετικά είναι ο αρμόδιος εισαγγελέας.

«Το χθεσινό περιστατικό είναι μια καθαρά δολοφονική επίθεση. Ένας άνθρωπος χαροπαλεύει αυτή τη στιγμή στην εντατική για τη ζωή του, όχι μόνο επειδή είναι αστυνομικός, θα μπορούσε να είναι ο οποιοσδήποτε πολίτης. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρώπους βρίσκονται δυνάμει δολοφόνοι, οι οποίοι είναι επικίνδυνοι και για τα παιδιά των ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται έξω από τη διεύθυνση μεταγωγών αυτή τη στιγμή. Είναι επικίνδυνοι για όλους μας. Οι άνθρωποι αυτοί θέλουν να φτάνουν κάθε φορά σε έναν αθλητικό χώρο και να εγκληματούν», είπε αρχικά η κυρία Δημογλίδου.

«Οι μαρτυρίες που έχουμε δείχνουν ότι αυτοί οι άνθρωποι ξαναμπήκαν στο αγωνιστικό χώρο και γι' αυτό και προσήχθησαν 424 άτομα από την ΕΛ.ΑΣ. Από την πρώτη στιγμή είναι ενήμερος ο αρμόδιος εισαγγελέας ο οποίος βρέθηκε στο γήπεδο», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα σχετικά με τα σχόλια ότι είναι «υπερβολική» η προσαγωγή και των 424 ατόμων, η κυρία Δημογλίδου απάντησε: «Ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρώπους είναι και οι άνθρωποι που επιτέθηκαν στους αστυνομικούς. Δεν είναι τόσο εύκολη η ταυτοποίηση. Οι αστυνομικοί της ασφάλειας εργάζονται όλη τη νύχτα γι' αυτό, για να αποχωρήσουν οι άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση. Ζητούμε ψυχραιμία και υπομονή όλων. Αυτό που θέλουμε είναι να συλληφθούν οι δράστες».

«Γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό να αποχωρήσουν οι υπόλοιποι», τόνισε η εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ.

«Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως ανάμεσα στους προσαχθέντες βρίσκονται οι δράστες», επισήμανε εκ νέου η κυρία Δημογλίδου, προσθέτοντας ότι εξετάζεται και βιντεοληπτικό υλικό.


Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει ο 31χρονος αστυνομικός

Εν τω μεταξύ, σκληρό αγώνα για να κρατηθεί στη ζωή δίνει ο 31χρονος αστυνομικός που χτυπήθηκε χθες από ναυτική φωτοβολίδα έξω από το γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» στου Ρέντη, όπου διεξαγόταν ο αγώνας Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός.

Ο αστυνομικός είχε «πεθάνει» για 10 λεπτά, ύστερα από καρδιακή ανακοπή που υπέστη, ενώ βρισκόταν στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας.

Ευτυχώς χάρη στις προσπάθειες των γιατρών που έκαναν ΚΑΡΠΑ, «επέστρεψε» ύστερα από 10 λεπτά και πλέον δίνει σκληρό αγώνα για να διατηρηθεί στη ζωή, όπως αναφέρει το ιατρικό ανακοινωθέν.

Ο 31χρονος αστυνομικός υπεβλήθη σε πολύωρο χειρουργείο, όπου του αφαιρέθηκαν η βολίδα και μεταλλικά θραύσματα.

Ο αστυνομικός είχε χάσει πολύ αίμα, όπως αναφέρεται και στο ιατρικό ανακοινωθέν, και του έγιναν μαζικές μεταγγίσεις αίματος.

Όπως αναφέρει το ιατρικό ανακοινωθέν που εξέδωσε λίγο πριν από τις 3 τα ξημερώματα το Γενικό Κρατικό Νίκαιας, ο 31χρονος αστυνομικός μεταφέρθηκε σε σοβαρή κατασταση στο χειρουργείο και κατά τη διάρκεια της επέμβασης υπέστη καρδιακή ανακοπή, έγινε ΚΑΡΠΑ και επανήλθε ύστερα από 10 λεπτά. Έπειτα από προσωρινή σταθεροποίηση με υψηλές δόσεις αγγειοσυσπαστικών φαρμάκων βρέθηκε και αφαιρέθηκε μεταλλική βολίδα διαστάσεων 5Χ2Χ2 cm και άλλα μεταλλικά θραύσματα στην περιοχή των μηριαίων αγγείων. Ο ασθενής σε βαριά γενική κατάσταση μεταφέρθηκε στις 01:30 στη ΜΕΘ του νοσοκομείου, όπου νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ
«Περί ώραν 22:00 της 7ης-12-2023 προσεκομίσθη μέσω ΕΚΑΒ στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου, άνδρας των Υ.Α.Τ. της ΕΛ.ΑΣ., 31 ετών με αιμοδυναμική αστάθεια, σε κωματώδη κατάσταση (GCS 3), χωρίς φωτοκινητικό αντανακλαστικό.

Εφερε ίσχαιμη περίδεση πάνω από τραύμα στην έσω επιφάνεια του αριστερού μηρού, εκτεταμένο αιμάτωμα και έγκαυμα περιοχής μηρού, ριζομηρίου και οσχέου και καθολικό υποδόριο εμφύσημα. Εγινε ενδοτραχειακή διασωλήνωση και μηχανικός αερισμός και ξεκίνησε διαδικασία ανάνηψης από το βαρύ αιμορραγικό shock. Ο ασθενής κατά τις 23:00 μεταφέρθηκε στο χειρουργείο, όπου συνεχίστηκε η προσπάθεια ανάνηψης με μαζικές μεταγγίσεις αίματος και παραγώγων και υψηλές δόσεις αγγειοσυσπαστικών φαρμάκων.

Κατά τις 23:25 υπέστη καρδιακή ανακοπή, έγινε ΚΑΡΠΑ και επανήλθε μετά από 10 λεπτά. Κατά τις 23:55 μετά από προσωρινή σταθεροποίηση με υψηλές δόσεις αγγειοσυσπαστικών φαρμάκων έγινε χειρουργική διερεύνηση του τραύματος στον αριστερό μηρό. Διαπιστώθηκαν εκτεταμένες μυϊκές καταστροφές, ανευρέθη και αφαιρέθηκε μεταλλική βολίδα διαστάσεων 5Χ2Χ2 cm και άλλα μεταλλικά θραύσματα στην περιοχή των μηριαίων αγγείων.

Διαπιστώθηκε επίσης εκρηκτική κάκωση επιπολής μηριαίας αρτηρίας και φλέβας και κλάδων αυτών, οι οποίες απολινώθηκαν για έλεγχο της αιμορραγίας στα πλαίσια ελέγχου της βλάβης (Damage control), έγινε χειρουργικός καθαρισμός και απομάκρυνση νεκρωμένων ιστών, έκπλυση του τραύματος και επίδεση. Ο ασθενής σε βαριά γενική κατάσταση μεταφέρθηκε στις 01:30 της 8ης /12/2023 στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου μας, όπου νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση».

Οι επόμενες ώρες θα είναι κρίσιμες, καθώς το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου θα τον παρακολουθεί προκειμένου να δει την εξέλιξη της υγείας του και την ανταπόκριση του οργανισμού του τόσο στον τραυματισμό όσο και στο χειρουργείο, αφού ένας από τους πιο επικίνδυνους παράγοντες αυτή τη στιγμή είναι ο πολύ χαμηλός αιματοκρίτης λόγω της μεγάλης ποσότητας αίματος που έχασε.

Στο νοσοκομειο μετέβησαν τόσο ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όσο και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση της υγείας του αστυνομικού.