Παρουσία του ΥΦΕΘΑ, Γιάννη Κεφαλογιάννη, πραγματοποιήθηκε χθες (5/12) εκδήλωση που διοργάνωσε το Πολεμικό Ναυτικό, στο πλαίσιο εορτασμού του Αγίου Νικολάου, Προστάτη των ναυτικών και της επετείου των νικηφόρων Ναυμαχιών των Βαλκανικών Πολέμων 1912-1913, στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού – Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».


Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης, ο Εκπρόσωπος του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος Αρχιμανδρίτης Ιωήλ Κωνστάνταρος, Μέλη και Εκπρόσωποι των Κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο Υπαρχηγός Εκπρόσωπος ΑΓΕΑ Υποπτέραρχος (Ι) Αντώνιος Πανίδης, ο Αρχηγός ΛΣ – ΕΛ.ΑΚΤ Αντιναύαρχος ΛΣ Γεώργιος Αλεξανδράκης, Εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, εν ενεργεία στελέχη και απόστρατοι των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και οικογένειες αυτών.

Ο ΥΦΕΘΑ υπογράμμισε την υπερηφάνεια των Ελλήνων για το Πολεμικό Ναυτικό, που ήταν, είναι και θα είναι αντάξιο των προσδοκιών του Ελληνισμού και άγρυπνος φύλακας του ελληνικού θαλάσσιου χώρου. Παράλληλα, τόνισε ότι η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχοντας αντιληφθεί την τεράστια σημασία της θαλάσσιας ισχύος, ως παράγοντα εξασφάλισης της εδαφικής μας ακεραιότητας, έχει θέσει ως στρατηγικό στόχο τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Ο χαιρετισμός του ΥΦΕΘΑ, Γιάννη Κεφαλογιάννη


«Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ, στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, για να τιμήσουμε με θρησκευτική ευλάβεια, τη μνήμη του Προστάτη των Ναυτικών μας, του Αγίου Νικολάου. Του Αγίου που συντροφεύει και προστατεύει τους ναυτικούς μας στα ταξίδια τους και μας υπενθυμίζει, κάθε στιγμή, ότι η θάλασσα είναι, από αρχαιοτάτων χρόνων, πηγή ζωής για τη χώρα μας. Σήμερα επίσης γιορτάζουμε και την επέτειο των νικηφόρων ναυμαχιών των Βαλκανικών Πολέμων, με τις οποίες εδραιώθηκε η ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο πέλαγος. Με κάθε σεβασμό προς τον αγώνα και τις θυσίες των χερσαίων δυνάμεων, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η θαλάσσια ισχύς μας, συνέβαλε καθοριστικά στον διπλασιασμό της ελληνικής επικράτειας.

Είμαστε, λοιπόν, όλοι υπερήφανοι για το Πολεμικό μας Ναυτικό, που ήταν, είναι και θα είναι αντάξιο των προσδοκιών του Ελληνισμού και άγρυπνος φύλακας του ελληνικού θαλάσσιου χώρου. Από τα αρχαία χρόνια έγινε αντιληπτό πως η μοίρα των Ελλήνων ήταν συνυφασμένη με τη θάλασσα. Έτσι, οι αρχαίοι μας πρόγονοι άρχισαν να κατασκευάζουν τα πρώτα πλωτά μέσα που θα τους επέτρεπαν να διασχίσουν τους θαλάσσιους δρόμους και να έρθουν σε επαφή με άλλους λαούς και πολιτισμούς. Από την τρωική εκστρατεία ως τους περσικούς πολέμους ο θαλάσσιος χώρος απέδειξε με τον πιο περίτρανο τρόπο πως η ελευθερία και η ανεξαρτησία των Ελλήνων ήταν συνδεδεμένη με το θαλάσσιο στοιχείο. Τα λόγια του Θεμιστοκλή πως «Έχουμε γη και πατρίδα όταν έχουμε πλοία στη θάλασσα» αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της θαλάσσιας ισχύος της Χώρας μας. Το στοιχείο αυτό επισημαίνεται και στον θυρεό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού με τα λόγια «Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος». Η παρακμή και η πτώση, άλλωστε, της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, επήλθαν όταν αυτή απώλεσε τη θαλάσσια ισχύ της. Αλλά και η Επανάσταση του 21 πλαισιώθηκε από ήρωες όπως ο Μιαούλης και ο Κανάρης, που χρησιμοποιώντας τα δικά τους πλοία έδωσαν πραγματικούς αγώνες στο Αιγαίο. Σχεδόν έναν αιώνα μετά, κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων, η σημασία του Ναυτικού θα αναδειχθεί καταφανώς στις νικηφόρες ναυμαχίες της ΕΛΛΗΣ και της ΛΗΜΝΟΥ. Με πρωτεργάτη τον Ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη και τη συμβολή του καταδρομικού «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦ» και των άλλων ελληνικών πλοίων θα απελευθερωθούν τα νησιά του Αιγαίου.

Σήμερα, σε μια ευρύτερη περιοχή που χαρακτηρίζεται από προκλήσεις ασφαλείας και αβεβαιότητα, η χώρα μας παραμένει σταθερός πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας. Καίριο ρόλο στη διασφάλιση αυτών των χαρακτηριστικών διαδραματίζει το Πολεμικό Ναυτικό με την μακραίωνη παράδοση και την κουλτούρα των στελεχών του. Μία κουλτούρα που διαπερνά την ιστορία και τους αιώνες. Το Πολεμικό Ναυτικό και τα στελέχη του είναι άξιοι κληρονόμοι μιας ένδοξης παράδοσης. Στέκεται άριστα και ακλόνητα στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος επωμιζόμενο τον ρόλο που του αναλογεί.

Σήμερα, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχοντας αντιληφθεί την τεράστια σημασία της θαλάσσιας ισχύος, ως παράγοντα εξασφάλισης της εδαφικής μας ακεραιότητας, έχει θέσει ως στρατηγικό στόχο τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση του Πολεμικού μας Ναυτικού. Αυτό σχεδιάζεται και υλοποιείται σε δύο επίπεδα: Αρχικά σε επίπεδο μονάδων αλλά και προσωπικού, ώστε να επιχειρεί στο σύνθετο, νησιωτικό περιβάλλον του Αιγαίου. Κατά δεύτερον, στην ανανέωση και σύναψη συμφωνιών αμυντικής συνεργασίας με ισχυρές φίλιες δυνάμεις, που αποφέρουν πολλαπλά οφέλη στο Πολεμικό Ναυτικό. Οι στόχοι που επιτυγχάνονται μέσω των εξοπλιστικών προγραμμάτων είναι η προμήθεια των υπερσύγχρονων φρεγατών Belharra, των παράκτιων περιπολικών τύπου ISLAND, νέων υπερσύγχρονων τορπιλών βαρέως τύπου για τα υποβρύχια και επτά νέων ελικοπτέρων τύπου ROMEO. Παράλληλα, προωθείται και ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών κλάσης ΜΕΚΟ.

Σε αυτό το σημείο θα μου επιτρέψετε να συγχαρώ, από τα βάθη της καρδιάς μου, τα στελέχη μας. Εκείνους που με αίσθηση καθήκοντος και ευθύνης για το έργο που επιτελούν, αποτελούν κινητήριο μοχλό και πολλαπλασιαστή ισχύος του Πολεμικού μας Ναυτικού. Που πέρα από τα κύρια καθήκοντά του, προσφέρουν και στο κοινωνικό σύνολο με καθημερινές δράσεις σε όλη την ελληνική επικράτεια. Μια προσφορά πολυεπίπεδη, σε τομείς όπως η υγεία, η Έρευνα και η Διάσωση, η κατασκευή έργων κοινής ωφελείας και η συνδρομή και υποστήριξη της Πολιτικής Προστασίας.

Η Ελλάδα, αποτελεί ένα κατ’ εξοχήν ναυτικό έθνος και συνεπώς είναι απαραίτητο να φροντίζει πάντα για την ανάπτυξη και διατήρηση της ναυτικής της ισχύος. Οι προκλήσεις αναρίθμητες και απρόβλεπτες. Η θαλάσσια επιτήρηση, η παρουσία στην ευρύτερη περιοχή ενδιαφέροντος της χώρας μας, η περιβαλλοντική ασφάλεια και η ανθεκτικότητα των κρίσιμων θαλάσσιων και υποθαλάσσιων υποδομών είναι μερικές από αυτές. Στο σημείο αυτό, οφείλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους όσους προσέφεραν υλική και οικονομική στήριξη στο Πολεμικό Ναυτικό, υπό μορφή δωρεών και χορηγιών. Η συνεισφορά όλων αυτών αποτελεί ευγενική προσφορά στην άμυνα της πατρίδος μας. Κλείνοντας, θα ήθελα να αποτίσω την οφειλόμενη τιμή σε εκείνους που θυσίασαν τη ζωή τους, στον βωμό των αξιών και των ιδανικών της πατρίδας, ώστε η Ελλάδα να είναι σήμερα ανεξάρτητη, ελεύθερη και υπερήφανη. Είναι τόσο μεγάλο το χρέος μας απέναντί τους, ώστε οφείλουμε, κάθε στιγμή να αποδεικνύουμε ότι είμαστε άξιοι απόγονοί τους.

Χρόνια πολλά στο Πολεμικό μας Ναυτικό!

Σας ευχαριστώ».