Οι Αµερικανοί φοιτητές προτιµούν την Ελλάδα για τις σπουδές τους, σύµφωνα µε τα αποτελέσµατα της έρευνας Open Doors 2023, ενώ αύξηση παρουσίασαν και οι Ελληνες φοιτητές που σπούδασαν σε ακαδηµαϊκά ιδρύµατα των ΗΠΑ κατά το ακαδηµαϊκό έτος 2022-23.

Με αποκλειστική δήλωσή του στην «Α» της Κυριακής, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης αναφέρεται στην επαναστατική συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ στην εκπαίδευση και ειδικότερα στη λειτουργία αµερικανικών ακαδηµαϊκών ιδρυµάτων στη χώρα µας, που θέτει νέα ορόσηµα, και τονίζει ότι «οι Ηνωµένες Πολιτείες και η Ελλάδα καταγράφουν ρεκόρ και ανοίγουν νέους δρόµους».


Η Ελλάδα 8ος πιο δηµοφιλής προορισµός για Αµερικανούς φοιτητές

Σύµφωνα µε τα αποτελέσµατα της έρευνας Open Doors 2023, όπως δηµοσιεύονται ετησίως από το Ινστιτούτο ∆ιεθνούς Εκπαίδευσης (IIE), όλο και περισσότεροι Αµερικανοί επιλέγουν την Ελλάδα ως εκπαιδευτικό προορισµό. Συγκεκριµένα, η Ελλάδα βελτίωσε τη θέση της στη σχετική διεθνή λίστα και πλέον κατατάσσεται ως 8ος πιο δηµοφιλής προορισµός για Αµερικανούς φοιτητές, µε 4.484 φοιτητές να σπουδάζουν στην Ελλάδα κατά την ακαδηµαϊκή χρονιά 2021-22.

Η Ελλάδα είχε καταταγεί 9η το 2022 και 17η το 2018, γεγονός που αναδεικνύει την αυξανόµενη δυναµική της χώρας ως κορυφαίου προορισµού για Αµερικανούς φοιτητές. Παράλληλα, αυξανόµενος είναι ο αριθµός και των Ελλήνων φοιτητών που επιλέγουν τις Ηνωµένες Πολιτείες για τις σπουδές τους, καθώς συνολικά 2.539 Ελληνες φοιτητές σπούδασαν σε ακαδηµαϊκά ιδρύµατα των ΗΠΑ κατά το ακαδηµαϊκό έτος 2022-23, σηµειώνοντας αύξηση 5,5% σε σύγκριση µε το προηγούµενο ακαδηµαϊκό έτος.

Σχεδόν οι µισοί από τους Ελληνες φοιτητές στις ΗΠΑ (1.141) παρακολούθησαν µεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράµµατα, 790 φοιτητές παρακολούθησαν προπτυχιακά προγράµµατα και οι υπόλοιποι άλλου είδους ακαδηµαϊκά προγράµµατα. Το προηγούµενο ακαδηµαϊκό έτος, 2.407 Ελληνες φοιτητές είχαν σπουδάσει στις Ηνωµένες Πολιτείες. Χαρακτηριστικό της συνεργασίας των δύο χωρών είναι η πρωτοβουλία Σύνοδος του Φάρου (Pharos Summit), ενός συνεδρίου που πραγµατοποιήθηκε πέρυσι στην Αθήνα, όπου εκπρόσωποι από δεκάδες κορυφαία αµερικανικά Πανεπιστήµια επισκέφθηκαν τη χώρα, ενώ εφέτος έγινε διαδικτυακά.


Τζορτζ Τσούνης: Σταθεροποιούµε τη γέφυρα της γνώσης και της πολιτιστικής ανταλλαγής

Η δήλωση του Αµερικανού πρέσβη Τζορτζ Τσούνη στην «Α» της Κυριακής: «Οι Ηνωµένες Πολιτείες και η Ελλάδα καταγράφουν ρεκόρ και ανοίγουν νέους δρόµους στον τοµέα των εκπαιδευτικών συνεργασιών. Η φετινή έκθεση Open Doors συνιστά ένα συναρπαστικό ορόσηµο: η Ελλάδα έχει ανέλθει στην 8η πιο δηµοφιλή χώρα για σπουδές στο εξωτερικό για Αµερικανούς φοιτητές -από τη 17η που βρισκόταν µόλις πέντε χρόνια πριν-, ένα αξιοσηµείωτο επίτευγµα. Αυτό όµως δεν είναι το µόνο καλό νέο. Ο αριθµός Ελλήνων φοιτητών, που επιλέγουν αµερικανικά ιδρύµατα για τις ακαδηµαϊκές τους σπουδές, αυξήθηκε κατά 5,5%».

Και συνεχίζει ο Τζορτζ Τσούνης: «Καθώς αυτή η αυξητική τάση συνεχίζεται, σταθεροποιούµε τη γέφυρα της γνώσης και της πολιτιστικής ανταλλαγής, που όχι µόνο βελτιώνει το ακαδηµαϊκό µας τοπίο, αλλά και ενισχύει τους δεσµούς φιλίας και κατανόησης µεταξύ των δύο χωρών µας. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα βρίσκεται στο προσκήνιο αυτής της δυναµικής εκπαιδευτικής ανταλλαγής, πάντα σε συνεργασία µε την ελληνική κυβέρνηση και τα Πανεπιστήµια. Μόλις γιορτάσαµε την επέτειο ενός έτους από την πρωτοποριακή Σύνοδο του Φάρου το 2022, µια σηµαντική διµερή προσπάθεια που έφερε στην Ελλάδα ιστορική αντιπροσωπεία εκπροσώπων από αµερικανικά Πανεπιστήµια, για να επεκτείνουν τις συνεργασίες µε 24 δηµόσια ελληνικά Πανεπιστήµια. Είµαστε ολόψυχα αφοσιωµένοι στην επέκταση και εµβάθυνση αυτών των προσπαθειών. Ο στόχος µας; Να διατηρήσουµε αυτή τη δυναµική, αυξάνοντας παραπάνω τους αριθµούς µέσω της θεσµοθέτησης υφιστάµενων διαύλων επικοινωνίας, αλλά και δηµιουργίας νέων, τόσο για φοιτητές όσο και για επιστήµονες. Ωστόσο, αυτή η σηµαντική αύξηση εκπαιδευτικών συνεργασιών υπερβαίνει τις κυβερνήσεις. Είναι ενθαρρυντικό να παρατηρούµε πώς αµερικανικά και ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύµατα, ερευνητικά κέντρα και επιχειρήσεις έχουν αγκαλιάσει αυτή την τάση. Πρόκειται για µια συνεργασία που εκτείνεται σε πολλούς τοµείς, αποδεικνύοντας πως η διεθνής εκπαίδευση δεν είναι απλώς ένα στοιχείο της ακαδηµαϊκής ζωής, αλλά µια µεταµορφωτική εµπειρία στην ουσία της».


Οφέλη για τη χώρα

Και συνεχίζει ο κ. Τσούνης: «Η Ελλάδα έχει ξεκινήσει ένα ωφέλιµο ταξίδι προς τη διεθνοποίηση των δηµόσιων Πανεπιστηµίων της, µια στρατηγική που υπόσχεται να φέρει πολυδιάστατα οφέλη στη χώρα. Αµερικανικά ακαδηµαϊκά ιδρύµατα -όπως το Harvard, το Stockton University και πολλά άλλα δεν λειτουργούν απλώς στην Ελλάδα· δηµιουργούν βαθιές και σηµαντικές σχέσεις µε ελληνικά ιδρύµατα. Παραδείγµατα υπάρχουν πολλά, από τη συνεργασία του Πανεπιστηµίου Πειραιά µε το NYU, µέχρι το Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Αθηνών που συνεργάζεται µε το Texas A&M, καθώς και η συνεργασία του Πανεπιστηµίου ∆υτικής Αττικής µε το Saint Mary of the Woods College. Κάθε βήµα προς βαθύτερη και ουσιαστικότερη συνεργασία ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο δυνατοτήτων και το υποδεχόµαστε µε πολύ ενθουσιασµό. Οι ΗΠΑ έχουν την τιµή να είναι ο εκλεκτός εταίρος της Ελλάδας σε αυτό το διεθνές εκπαιδευτικό ταξίδι. Μαζί χτίζουµε διαφανείς σχέσεις, που στηρίζονται στις κοινές µας αξίες και είναι ριζωµένες στην κοινή µας δέσµευση για τις δηµοκρατικές αρχές και την ακαδηµαϊκή ελευθερία».

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής