Σε αυξηµένη επιφυλακή έχουν τεθεί οι ελληνικές Αρχές, καθώς µέσα σε ένα τριήµερο έχουν να διαχειριστούν τις εκδηλώσεις για την επέτειο του θανάτου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, αλλά και την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, αλλά και η Αντιτροµοκρατική Υπηρεσία έχουν εκπονήσει ήδη σχέδια για τα µέτρα που θα λάβουν κατά τη διάρκεια των τριών ηµερών, 6, 7 και 8 ∆εκεµβρίου, τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θράκη, την οποία αναµένεται να επισκεφθεί ο κ. Ερντογάν µόλις ολοκληρώσει τις επαφές του στην Αθήνα.


Τα µέτρα ασφαλείας για την επέτειο του θανάτου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Εάν και τα µέτρα ασφαλείας κατά τις κινητοποιήσεις για την 50ή επέτειο του Πολυτεχνείου κρίθηκαν ιδιαίτερα αποδοτικά, τα πράγµατα δεν είναι σίγουρο πως θα είναι εξίσου οµαλά κατά τις κινητοποιήσεις στις 6 ∆εκεµβρίου, για τα 15 χρόνια από τον θάνατο του Αλέξανδρου.

Ο 15χρονος µαθητής, που περπατούσε µε έναν φίλο του στη συµβολή των οδών Τζαβέλα και Μεσολογγίου, δέχθηκε σφαίρα από το όπλο του αστυνοµικού Επαµεινώνδα Κορκονέα, ο οποίος πλέον έχει αποφυλακιστεί έπειτα από 11 χρόνια εγκλεισµού στη φυλακή. Τα προηγούµενα χρόνια σηµειώνονταν σοβαρά επεισόδια κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων στη µνήµη του µαθητή.

Φέτος τα πράγµατα είναι ακόµη πιο δύσκολα, µε δεδοµένο πως οι αστυνοµικοί, εκτός από την περιφρούρηση της πορείας, έχουν να διασφαλίσουν την πλατεία Εξαρχείων, όπου πραγµατοποιούνται εργασίες για το Μετρό, αλλά και τα πανεπιστηµιακά ιδρύµατα, κυρίως αυτό στου Ζωγράφου, όπου τους τελευταίους µήνες φαίνεται πως έχει µετατραπεί σε ορµητήριο για τη δράση κουκουλοφόρων.

Στα µέτρα ασφαλείας θα συµµετάσχουν σχεδόν ο ίδιος αριθµός αστυνοµικών που συµµετείχε στα µέτρα για το Πολυτεχνείο. Περίπου 4.500 αστυνοµικοί θα διατεθούν για τις ανάγκες των µέτρων, στα οποία θα συµµετέχουν τµήµατα των ΕΥΠ, Αντιτροµοκρατικής, Κρατικής Ασφάλειας, Ασφάλειας, ΜΑΤ και ΥΑΤ, ΟΠΚΕ, Αµεσης ∆ράσης και Τροχαίας.


Η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν

Μόλις µία ηµέρα µετά την επέτειο Γρηγορόπουλου, οι αστυνοµικοί θα συνεχίσουν να βρίσκονται επί ποδός, µιας και θα φτάσει στη χώρα µας για σειρά συναντήσεων ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Βέβαια, δεν πρόκειται να έρθει µόνος του, αλλά συνοδεία µιας πολυπληθούς αποστολής, ίσως της µεγαλύτερης των τελευταίων ετών, µε αποτέλεσµα οι αστυνοµικοί που θα διατεθούν για την ασφάλειά τους να είναι αντίστοιχοι των αναγκών.

Οι πολίτες της Αττικής αναµένεται να ταλαιπωρηθούν, καθώς αρκετοί δρόµοι θα κλείνουν ανά διαστήµατα, προκειµένου να διασφαλιστεί η οµαλή κίνηση της ξένης αντιπροσωπείας. Ελεύθεροι σκοπευτές θα βρίσκονται διάσπαρτοι σε κτίρια περιµετρικά των χώρων όπου θα κινηθεί η τουρκική αποστολή, ειδικά εκπαιδευµένοι σκύλοι Κ-9 θα πραγµατοποιούν ελέγχους για τυχόν ύπαρξη εκρηκτικών, ενώ πράκτορες της ΕΥΠ και τµηµάτων της Αντιτροµοκρατικής θα παρακολουθούν τις κινήσεις όλων όσοι βρίσκονται στην ακτίνα κίνησης της αντιπροσωπείας της γειτονικής χώρας.

Η άφιξη της τουρκικής αποστολής αναµένεται λίγο πριν από το µεσηµέρι της 7ης ∆εκεµβρίου και, σύµφωνα µε τις τελευταίες πληροφορίες, ο Τούρκος πρόεδρος θα αναχωρήσει το ίδιο βράδυ. Σε περίπτωση που αλλάξει το πρόγραµµά του και θελήσει µε ένα µέρος της αντιπροσωπείας του να επισκεφθούν τη Θράκη, µια επίσκεψη που έχει καθιερώσει όταν βρίσκεται στη χώρα µας, έχει ήδη προβλεφθεί ειδικός επιχειρησιακός σχεδιασµός. Για τον Τούρκο πρόεδρο η επίσκεψη στη συγκεκριµένη περιοχή, που ακόµη δεν έχει αποκαλυφθεί εάν θα γίνει, είναι κρίσιµης σηµασίας, αφού σχετίζεται µε το αφήγηµα που προσπαθεί να περάσει τόσο στο εσωτερικό της χώρας του όσο και σε διεθνές επίπεδο.


Τα µέτρα ασφαλείας στη Βόρεια Ελλάδα

Τα µέτρα ασφαλείας στη Βόρεια Ελλάδα θα είναι εξίσου ισχυρά και ενδεχοµένως ακόµη πιο σοβαρά, αφού ο Τούρκος πρόεδρος θα περπατήσει σε δρόµους της περιοχής και θα έρθει σε επαφή µε αρκετούς πολίτες της περιοχής. Η ΕΥΠ, που έχει µόνιµο κλιµάκιο στην περιοχή, θα ενισχυθεί µε οµάδες από άλλα τµήµατα της υπηρεσίας, ενώ αστυνοµικές δυνάµεις θα µεταβούν στην περιοχή από όµορους νοµούς προκειµένου να συµµετάσχουν στον σχεδιασµό ασφαλείας.