Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS σήμερα, Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου, και κατά τους πρώτους δέκα μήνες του έτους και σύμφωνα με τα σχετικά επιδημιολογικά στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), οι νέες διαγνώσεις της λοίμωξης HIV/AIDS κυμαίνονται στη χώρα μας σε λίγο υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με τα τέσσερα προηγούμενα έτη (531 διαγνώσεις, που αντιστοιχούν σε 5,1 ανά 100.000 πληθυσμού). Συχνότερος τρόπος μόλυνσης είναι η σεξουαλική επαφή, κυρίως μεταξύ ανδρών (35,2% των νέων διαγνώσεων). Ωστόσο, στα διαθέσιμα στοιχεία για μεγάλο ποσοστό νέων διαγνώσεων (37,3%) ο τρόπος μετάδοσης είναι ακαθόριστος, κάτι που δυσχεραίνει την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων σχετικά με τον τρόπο της μετάδοσης στις νέες διαγνώσεις.

HIV/AIDS: Στόχος μέχρι το 2030 να έχει επιτευχθεί το 95-95-95 

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την αντιμετώπιση του HIV/AIDS (UNAIDS), στόχος είναι μέχρι το 2030 να έχει επιτευχθεί το 95-95-95 που ερμηνεύεται ως εξής: το 95% των ατόμων που ζουν με τον HIV να έχουν διαγνωσθεί, το 95% των ατόμων που ζουν με τον HIV να είναι υπό θεραπεία και το 95% των ατόμων που ζουν με τον HIV να έχουν επιτύχει ιική καταστολή. Στην Ελλάδα, τo 85,1% ατόμων που ζουν με HIV/ AIDS έχει διαγνωσθεί και το 69,9% έχει λάβει αντιρετροϊκή αγωγή. Ειδικά για την ομάδα των ανδρών που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες τα αντίστοιχα ποσοστά εκτιμώνται σε 88,8% και 82%, ενώ για τους χρήστες ενδοφλέβιων εξαρτησιογόνων ουσιών (XEN) και τα άτομα αλλοδαπής εθνικότητας, τα ποσοστά απέχουν ακόμα περισσότερο από τον στόχο 95-95-95. Αυτά τα στοιχεία αναδεικνύουν την αναγκαιότητα για ενίσχυση της έγκαιρης διάγνωσης και της άμεσης έναρξης της αντιρετροϊκής φαρμακευτικής αγωγής, ειδικά στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Δωρεάν αντιρετροϊκά φάρμακα προστασίας

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Υγείας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης θεσπίζεται η διαδικασία για την προληπτική διάθεση αντιρετροϊκών φαρμάκων, με στόχο την προστασία ατόμων τα οποία βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο να μολυνθούν από τον ιό HIV/AIDS, παράλληλα με τη χρήση όλων των μέτρων προφύλαξης. Πρόκειται για προφύλαξη πριν από την έκθεση στον ιό HIV/AIDS (Pre–Exposure Prophylaxis-PrEP) με προληπτική χορήγηση της αγωγής, η οποία θα δίδεται αποκλειστικά από τα φαρμακεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας μας, χωρίς κόστος για τους δικαιούχους. Η αγωγή χορηγείται σε άτομα τα οποία, για οποιονδήποτε λόγο, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για μόλυνση από τον ιό HIV/AIDS. Για να λάβει κάποιος την προληπτική αγωγή θα υποβάλλεται σε ειδικές εξετάσεις ανά τρεις μήνες, ώστε να διαπιστωθεί αν είναι αρνητικός στον ιό HIV/ AIDS, καθώς αυτό αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη συνταγογράφηση της αγωγής.