Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και επικεφαλής των Δικηγορικών συλλόγων της χώρας, κος Δημήτρης Βερβεσός, μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1 και στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη και μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην εξαγγελία του Πρωθυπουργού για την επιστολική ψήφο"Επιφυλάσσομαι, να δούμε τις διατάξεις και τις λεπτομέρειες πως θα εφαρμοστεί. Καταρχήν θετικό είναι αλλά πρέπει να δούμε τις λεπτομέρειες".

Με αφορμή τις αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο, ο κ. Βερβεσός, τόνισε: Οι αλλαγές που έχουν γίνει είναι μια-δύο ουσιαστικές και οι άλλες επιδερμικές και μια ειναι επικοινωνιακή. Ουσιαστικές αλλαγές είναι ότι αναγκάζεται και περιορίζει αυτή την «ιδιοκατασκευή» που έχει κάνει ο υφυπουργός Οικονομικών με τον μέσο όρο του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ δηλαδή ότι πρέπει να φορολογείται κάποιος με βάση του τι βγάζει ο άλλος. Οι φτωχοί να φορολογούνται με βάση τι βγάζουν οι πλούσιοι σε ένα κλάδο, αυτό δεν υπάρχει σε καμία χώρα της Ευρώπης, είναι μια δική του ιδιοκατασκευή. Ευτυχώς κάνει ένα δραματικό περιορισμό από το 100% της προσαύξησης πάει στο 5% και κάνει στην ουσία μια απάμβλυνση αυτού του καταστροφικού μέτρου. Το δεύτερο σημείο είναι ότι εξαιρεί τις μητέρες μέχρι ένα χρόνο.

Η πρόσκληση σε δημόσιο έλεγχο δεν είναι πρόσκληση σε γάμο, δεν είναι πρόσκληση σε κοινωνική εκδήλωση, ο έλεγχος είναι υποχρεωτικός. Εμείς από την αρχή λέγαμε ότι όποιος είναι φοροφυγάς να ελεγχτεί με τις νέες μεθόδους που η κυβέρνηση επαίρεται και κομπάζει ότι έχει στα χέρια της. Τώρα τι λεει; «Εσύ που είσαι καλός φορολογούμενος έλα να σε ελέγξω», τον άλλο που μπορεί να μην είναι καλός φορολογούμενος και θέλει να κρυφτεί στα τεκμήρια μέσα για να μην πληρώσει όσα θα πλήρωνε αν πήγαινε ο έλεγχος λεει «δώσε μου κάτι παραπάνω και δεν θα σε ελέγξω». Κλείνει το μάτι στη μεσαία φοροδιαφυγή, πρέπει να ελέγξει όλους.

"Προτείναμε στον κ. Θεοχάρη τρεις –τέσσερις λύσεις για να περιορίσει τη φοροδιαφυγή και δεν τις δέχτηκε. Όταν στις δικαστικές και στις εξωδικαστικές ενέργειες θεσπίσεις γραμμάτια προ-είσπραξης περιορίζεις το φαινόμενο φοροδιαφυγής, αυτό δεν το θέλει η κυβέρνηση. Εμείς είπαμε «βάλτε γραμμάτια παντού σε όλες τις ενέργειες», στην τοπική διοικητική επιτροπή, στην τοπική επιτροπή του ΙΚΑ, σε όλες τις επιτροπες τις δασικές και όπου πηγαίνουν δικηγόροι και κάνουν δικηγορικές ενέργειες. Δεν θέλει ο κ. Θεοχάρης, θέλει να αφήσει τη φοροδιαφυγή ελεύθερη".

Bερβεσός για το τι πρέπει να γίνει από την κυβέρνηση για να σταματήσουν την απεργία


" Έχουμε προτείνει αύξηση των γραμματίων προ-είσπραξης, επέκταση του ΦΠΑ από τις 10.000 στις 25.000. Σε όλη την Ευρώπη η απαλλαγή από το ΦΠΑ έχει φτάσει από 45.000 μέχρι 60.000, εμείς είμαστε στις 10.000 είναι κίνητρο φοροδιαφυγής αυτό όχι κίνητρο φοροδοτικής δήλωσης. Αν δεν γίνουν αυτά θα υπάρχουν κινητοποιήσεις, θα υπάρχουν δικαστικές διεκδικήσεις, θα δούμε τον τρόπο και τη μορφή τους".

ΔΗΜ: Θα προσβάλλετε το φορολογικό;

Δ.ΒΕΡΒΕΣΟΣ: Είναι προφανές ότι θα το προσβάλλουμε.