Από 30 ευρώ ξεκινά και φέτος η μέση τιμή για τα χριστουγεννιάτικα δέντρα, αν και μπορεί να τα βρει κάποιος φθηνότερα σε αλυσίδες πολυεθνικών υπερκαταστημάτων, ιδίως τα επιτραπέζια ύψους έως 1 μέτρο. «Όσο γρηγορότερα τόσο το καλύτερο», αναφέρουν οι καταστηματάρχες και οι υπαίθριοι έμποροι, σημειώνοντας ότι τα κόστη μεταφοράς και διαβίωσης σε σχέση με πέρυσι είναι κατά 20% αυξημένα, άρα ομοίως θα αναπροσαρμοστούν οι τιμές σε έτερα εορταστικά είδη, όπως στολίδια, φωτάκια, γιρλάντες, διακοσμητικές μπάλες, φάτνες κ.λπ. Για παράδειγμα, τα φωτάκια LED για κουρτίνες ξεκινούν από 16 ευρώ, για το δέντρο από 10 ευρώ και για εξωτερικό διάκοσμο από 25 ευρώ. Τα 12 τεμάχια μονόχρωμων μπαλών από 6-7 ευρώ, λίγο ακριβότερες κατά 1-2 ευρώ είναι οι μονόχρωμες και στα 20 ευρώ οι κόκκινες, οι αμιγώς χριστουγεννιάτικες. Οι μικρού μεγέθους φάτνες (μινιόν) τιμώνται από 4 ευρώ, οι μεσαίου από 16 ευρώ και οι μεγαλύτερες, για δέντρο δηλαδή 1,80-2,20 μέτρων, στα 70 ευρώ, ανάλογα βέβαια με την ποιότητα, το υλικό κατασκευής και το περιεχόμενο.

Elato_Xristougenna_6
Elato_Xristougenna_5
Elato_Xristougenna_4
Elato_Xristougenna_3
Elato_Xristougenna_2
Elato_Xristougenna_1


Φυσικά έλατα

Για πολλοστή χρονιά, την τιμητική τους έχουν τα φυσικά έλατα με τιμή εκκίνησης τα 30 ευρώ το 1 μέτρο , η ανώτερη στα 200 ευρώ και η μέση στα 80-90 ευρώ. Η δημοφιλέστερη αγορά βρίσκεται στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, στο Πεδίον του Άρεως όπου εκεί η οικογένεια Μαλανδρή από τις αρχές του 1970 δίνει ανελλιπώς κάθε χρόνο το «παρών». Ο Δημήτρης Μαλανδρής αναφέρει στα parapolitika.gr: «Φέτος ήρθαμε τον Νοέμβριο, όταν εκδόθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η άδεια μεταφοράς των δένδρων, και θα παραμείνουμε έως τις 21-22 Δεκεμβρίου. Τα έλατα τα καλλιεργούμε στους ιδιόκτητους αγρούς μας στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής και σε όλα τα στάδια, από την επιλογή του σπόρου έως το κόψιμο του έλατου και την προώθηση του στο εμπόριο, τα φροντίζουμε ιδιαίτερα, τα ποτίζουμε, τα λιπαίνουμε, τα καθαρίζουμε και γενικώς τα περιποιούμαστε συνεχώς».



«Αναλογιστείτε μόνο», λέει ο κ. Μαλανδρής, «ότι για την ανάπτυξη του έλατου χρειάζονται τουλάχιστον 15 χρόνια και για καθένα που κόβουμε φυτεύουμε 2, με αποτέλεσμα να έχουμε στη Χαλκιδική τα μεγαλύτερα και τα πλέον σύγχρονα ελατοδάση». Ήδη η κίνηση είναι ανάλογα καλή, όπως και η περυσινή, γι' αυτό οι έμποροι – παραγωγοί επέλεξαν να κρατήσουν σταθερή την τιμή. «Δεν ήταν εύκολη απόφαση, αφού για έναν μήνα που κατεβαίνουμε από τη Χαλκιδική και διαμένουμε στο τροχόσπιτο, ενοικιάζουμε δωμάτιο σε ξενοδοχείο για το λουτρό μας που είναι 30% αυξημένο, όπως επίσης ακριβότερα είναι και τα γεύματά μας» εξηγεί. Τα 4-5 υπαίθρια σημεία πώλησης στη λ. Αλεξάνδρας λειτουργούν από νωρίς το πρωί έως τα μεσάνυχτα. Οι δε πελάτες τους, σε ποσοστό 80% είναι μόνιμοι κι ένας εξ αυτών ο Ιάσονας Τριανταφυλλίδης ο οποίος την ώρα του ρεπορτάζ επισκέφθηκε τον Δ. Μαλανδρή για να κανονίσει τη μεταφορά του φετινού του δέντρου.