Η τιμή του ελαιολάδου παραμένει σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που προκαλεί ανησυχία σε καταναλωτές και παραγωγούς. Παράλληλα, η νόθευση ελαιολάδου είναι ένα ολοένα και πιο συχνό φαινόμενο, το οποίο είναι δύσκολο να εντοπιστεί.

Ο Παναγιώτης Κάτσαρης, γεωπόνος και βιοτεχνολόγος στο ELGO «Δήμητρα», ανέφερε ότι το ελαιόλαδο είναι ένα από τα πιο δύσκολα τρόφιμα να νοθευτεί, καθώς μπορεί εύκολα να αναμειχθεί με άλλα έλαια.

«Το ελαιόλαδο είναι ένα από τα δυσκολότερα τρόφιμα, γιατί μπορεί εύκολα να αναμειχθεί με άλλα έλαια και να πλασαριστεί στην αγορά σαν εξαιρετικά παρθένο», είπε μιλώντας στο MEGA.

Ειδικότερα, ο κ. Κάτσαρης αποσαφήνισε ότι το χρώμα του ελαιολάδου δεν είναι ένδειξη ότι έχει υποστεί επεξεργασία. Επιπλέον, ανέφερε ότι η προσθήκη 10% ηλιελαίου στο ελαιόλαδο δεν μπορεί να ανιχνευθεί ούτε γευστικά ούτε με την όσφρηση, αλλά μόνο με χημικές αναλύσεις.

Τέλος, ο κ. Κάτσαρης σημείωσε ότι το ελαιόλαδο είναι η μοναδική λιπαρή ύλη που περιέχει πολυφαινόλες, οι οποίες είναι οι ουσίες που του δίνουν τις ευεργετικές του ιδιότητες. Επομένως, μία εύκολη μέθοδος για να διαπιστωθεί αν ένα ελαιόλαδο είναι εξαιρετικά παρθένο είναι η ανάλυση των πολυφαινολών.