Τα αστικά κέντρα έχουν σχεδιαστεί για λιγότερα αυτοκίνητα τα οποία έχουν τριπλασιαστεί, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Γιατί µε ξύπνησες πρωί;» με τους Σωτήρη Ξενάκη και Βασίλη Σκουρή, η υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Χριστίνα Αλεξοπούλου.

Στο πλαίσιο της μεγάλης έρευνας του Παραπολιτικά 90,1 για το κυκλοφοριακό, η κα Αλεξοπούλου ανέφερε πως θα ενισχυθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς σημειώνοντας πως σε λίγους μήνες έρχονται 250 ηλεκτρικά λεωφορεία.

Τόνισε πως η ηλεκτροκίνηση είναι το μέλλον και δίνεται επιδότηση 22.000 ευρώ για ηλεκτρικό ταξί.

Ανέφερε πως το πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης συνεχίζει να δέχεται αιτήσεις.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Με αφορμή τη μεγάλη έρευνα του ραδιοσταθμού Παραπολιτικά 90,1 για το κυκλοφοριακό στον σημαντικότερο οδικό άξονα της Αττικής, τον Κηφισό

Χ.ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ: Υπάρχει μεγάλο θέμα με το κυκλοφοριακό, είναι ένα τεράστιο ζήτημα. Είναι μια πολύ δύσκολη άσκηση γιατί οι πόλεις μας, τα μεγάλα αστικά κέντρα έχουν σχεδιαστεί για πολύ λιγότερα οχήματα από αυτά σήμερα που φτάνουμε να έχουμε. Τα οχήματα είναι περίπου τριπλάσια απ’ αυτά για τα οποία έχουν σχεδιαστεί τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ερωτηθείσα αν υπάρχει σχέδιο για τον Κηφισό


Χ.ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι μόνο για τον Κηφισό είναι συνολική η κουβέντα. Η βιώσιμη αστική κινητικότητα είναι στο επίκεντρο της πολιτικής ηγεσίας της του υπουργείου μας αλλά και της κυβέρνησης γενικά. Στο σημείο που έχουμε φτάσει σήμερα πρέπει να κάνουμε το αδύνατο δυνατό για να δώσουμε λύσεις. Πρέπει να κάνουμε ένα σχέδιο αστικής βιώσιμης αστικής κινητικότητας, να συμπεριλαμβάνει άξονες όπως η μητροπολιτική αντιμετώπιση του θέματος για αυτό και ο κος Υπουργός έχει μιλήσει ήδη για δύο μητροπολιτικούς φορείς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αυτό όμως θέλει λίγο χρόνο για να γίνει. Θέλουμε να δώσουμε κάποιες γρήγορες λύσεις ενισχύοντας όσο περισσότερο μπορούμε τα ΜΜΜ. Θέλω να τονίσω ότι τα ΜΜΜ είναι θέμα κουλτούρας. Σε λίγους μήνες έρχονται τα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία και πρέπει να το τονίσουμε αυτό γιατί είναι αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

Χ.ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ: Η ηλεκτροκίνηση είναι το μέλλον και μπορεί αν κάνει τη ζωή μας καλύτερη. Έχουμε να πρόγραμμα που δίνουμε 22.000€ για να επιδοτηθεί ηλεκτρικό ταξί. Ένα ταξί που δε ρυπαίνει, που δεν κάνει φασαρία, δεν ακούγεται καν, ένα ταξί που κάνει τη ζωή μας καλύτερη με δεδομένο ότι είναι το 35% της κίνησης στην Αθήνα.

Για το πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης

Χ.ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ: Τα πρόγραμμα δεν έχει σταματήσει να δέχεται αιτήσεις. Το πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι κάθε αίτηση από τους συμπολίτες μας δέσμευε το ποσό που αναλογούσε στο ηλεκτρικό όχημα που ήθελαν να αγοράσουν με την προηγούμενη κατάσταση αυτό το ποσό ήταν δεσμευμένο για 12 μήνες. Πολλοί συμπολίτες μας δεν επανέρχονταν στο να συνεχίσουν τη διαδικασία ενώ είχαν δεσμεύσει το ποσό με την αίτησή τους και εμείς με τη νέα ΚΥΑ που υπογράψαμε είπαμε ότι σε 45 μέρες εφόσον δεν επανέρχεται ο πολίτης να δώσει το έγγραφο της παραγγελίας του ηλεκτρικού οχήματος που θέλει να αγοράσει αποδεσμεύεται αυτόματα το ποσό και έτσι είναι διαθέσιμο για κάποιον άλλον που θέλει άμεσα να πάρει ηλεκτρικό όχημα. Μόνο τον Νοέμβριο πληρώσαμε 3 εκατομμύρια ευρώ σε 1.600 δικαιούχους άρα το πρόγραμμα είναι ανοιχτό.

Χ.ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ: Το πρόβλημα της κίνησης είναι πολυπαραμετρικό μιλάμε όμως για κάθε παράμετρο που θα μπορούσε να διευκολύνει και να αλλάξει κάτι στην καθημερινότητά μας. Μαγική λύση δεν υπάρχει για το κυκλοφοριακό αλλά κάθε παράμετρος που θα βρίσκουμε μια λύση επ’ αυτής θα μπορεί να δώσει καλύτερη εικόνα της πόλης μας.