Με αφορμή την επικειμενη κακοκαιρία Oliver που θα χτυπήσει την Κυριακή και τη Δευτέρα τη Μικρά Ασία, την Ανατολική Θράκη - Κωνσταντινούπολη και θα επηρρεάσει και τη χώρα μας με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και τους ισχυρούς ανέμους, οι ειδικοί μιλούν για μια εκρηκτική κυκλογένεση στη Μαύρη Θάλασσα που φέρνει στο νου την καταστροφή του Αγγλογαλλικού στόλου τον Νοέμβριο του 1854. 

Ο μετεωρολόγος και αντιπρόεδρος του ΔΣ Κέντρου Μελετών Διαχείρισης Κρίσεων της ΓΓΠΠ, Δημήτρης Ζιακόπουλος σε ανάρτησή του προβλέπει ότι το βαρομετρικό χαμηλό που θα επικρατήσει στην περιοχή θα εξελιχθεί σε μετεωρολογική βόμβα και κατά τη διαδρομή του από τη χώρα μας θα προκαλέσει σημαντική ενίσχυση των ανέμων και, όπου οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Σημειώνει ακόμα ότι η αν η χαμηλή βαρομετρική πίεση στο κέντρο του που αναμένεται να φτάσει τα 968 hPa παρατηρούνταν στην περιοχή μας, τα αποτελέσματα θα ήταν καταστροφικότερα. Ωστόσο, ο κ. Ζιακόπουλος σημειώνει με έμφαση ότι η απότομη πτώση της θερμοκρασίας μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στις ευπαθείς ομάδες.

«Πολυάριθμες επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες συνδέονται με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και με αυξημένη καρδιαγγειακή θνητότητα. Οι άνθρωποι που πάσχουν από καρδιοπάθειες, όσοι εμφανίζουν πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου (υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, δυσλιπιδαιμία, κάπνισμα, παχυσαρκία), καθώς και τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας είναι απαραίτητο να περιορίζουν την έκθεση στο κρύο και να φροντίζουν να ντύνονται με ζεστά ρούχα και να καλύπτουν το πρόσωπό τους όταν βρίσκονται ή εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους με κρύο καιρό» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ζιακόπουλος - Κακοκαιρία Oliver: Περισσότερες καταστροφές από το 1854;


Απαντώντας σε ερωτήσεις για την έκταση των καταστροφών που ενδεχομένως να προκαλέσει η κακοκαιρία Οliver, ο κ. Ζιακόπουλος τόνισε ότι αυτό που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής είναι η εκρηκτική κυκλογένεση στη Μαύρη Θάλασσα που συγκρίνεται με την κακοκαιρία τον Νοέμβριο του 1854. «Τότε η πίεση στο κέντρο του χαμηλού είχε πέσει στα 993,5 hPa. Τώρα, η πίεση θα πέσει πολύ πιο κάτω και είναι λογικό να προβλέψει κάποιος περισσότερες καταστροφές, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι στις μέρες μας πολλά πράγματα (υποδομές, πλοία κ.λπ.) είναι ανθεκτικότερα» σημειώνει μεταξύ άλλων.

Κακοκαιρία Oliver: Που θα χτυπήσεικαι που χτύπησε τον Νοέμβριο του 1854




Να σημειωθεί ότι η 14η Νοεμβρίου του 1854, σηματοδότησε την έναρξη της σύγχρονης μετεωρολογικής παρατήρησης και τη δημιουργία μετεωρολογικών γραφείων. Αφορμή γι’ αυτό έδωσε μια μεγάλη κακοκαιρία στη Μαύρη Θάλασσα που συνέβη στη διάρκεια του Κριμαϊκού Πολέμου, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα τη βύθιση 40 πλοίων του αγγλο-γαλλικού στόλου στην περιοχή της Σεβαστούπολης.

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν από το γαλλικό meteociel αποτυπώνεται η εξέλιξη της κακοκαιρίας τις επόμενες 12, 24 και 36 ώρες