Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών είναι η αυριανή (Σάββατο 24/11/2023), αλλά δυστυχώς τα στοιχεία για τις κακοποιημένες γυναίκες στη χώρα, σοκάρουν. Το MEGA και συνολικά η Alter Ego Media στέκονται ανεπιφύλακτα στο πλευρό κάθε γυναίκας και μετέχουν ενεργά στην ευαισθητοποίηση γύρω από το φλέγον αυτό κοινωνικό ζήτημα.

Ο εφιάλτης για την Μαρία ξεκίνησε όταν έμεινε έγκυος.

Μιλά χωρίς να φαίνεται το πρόσωπό της και με αλλοιωμένη φωνή, γιατί συνεχίζει να φοβάται τον πρώην σύζυγό της. Πέρασαν 5 χρόνια από την πρώτη φορά που σήκωσε πάνω της το χέρι του για να φτάσει να οδηγηθεί στο δικαστήριο.

Στο μεταξύ είχε αρχίσει να χτυπά και το παιδί τους.

Η Μαρία δυσκολεύτηκε πολύ αλλά κατάφερε να κόψει τα δεσμά, εξασφαλίζοντας τουλάχιστον μετά από δικαστικό αγώνα 8 ετών πως δεν θα είναι ποτέ ξανά το παιδί της μόνο μαζί με τον πρώην σύζυγο, εναντίον του οποίου υπήρξαν καταδικαστικές αποφάσεις, όλες με αναστολή.

Ο κακοποιητής έχει στις περισσότερες περιπτώσεις τα κλειδιά στα σπίτια των θυμάτων. Είναι ο σύζυγος, ο σύντροφος, ο πατέρας των παιδιών τους.

Τα τελευταία επίσημα στοιχεία για την ενδοοικογενειακή βία σοκάρουν. Για το 2022 η αστυνομία αναφέρει 10.131 θύματα. Ο αντίστοιχος αριθμός για το 2021 ήταν 7.375 και το 2020 4.264.

Για πρώτη φορά αναφέρεται και αριθμός θυμάτων οικονομικής συντροφικής βίας, με δράστες άνδρες κι αυτός ανέρχεται σε 1.626 γυναίκες το 2022.

Έρευνα Metron Analysis: 9 στους 10 απαντούν ότι είναι συχνό φαινόμενο η βία κατά των γυναικών

Αποκαλυπτική είναι η πρόσφατη έρευνα κοινής γνώμης της Μetron Analysis, η οποία υποστηρίχτηκε από το πρόγραμμα Equall της Τράπεζας Πειραιώς.

Εννέα στους 10 (87%) απάντησαν ότι είναι πολύ ή συχνή η ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών στη χώρα μας, κάτι που ενδεχομένων αντανακλά και τη μεγαλύτερη ορατότητα τέτοιων περιστατικών. Ωστόσο, μόλις 1 στους 5 (22%) δηλώνει ότι έχει λάβει επιμόρφωση ή ενημέρωση στο σχολείο ή στον χώρο εργασίας για θέματα έμφυλης βίας και διακρίσεων με το έλλειμμα να είναι πιο εμφανές στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Οι γυναικείες οργανώσεις συνδέουν την αύξηση της βίας κατά των γυναικών με τον νόμο για τη συνεπιμέλεια. Σοβαρές ανησυχίες για το ίδιο θέμα εκφράζει σε πρόσφατη έκθεσή της και η ανεξάρτητη ευρωπαϊκή αρχή Grevio.

Οι γυναίκες που κακοποιούνται πρέπει να ''σπάσουν'' τη σιωπή τους. Κι αυτό είναι το μήνυμα της μεγάλης καμπάνιας του MEGA για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών: ''Δυνάμωσε τη φωνή σου''.