Με τον πρώην αρχηγό του πυροσβεστικού σώματος, Σωτήρη Τερζούδη, άνοιξε ο κύκλος των απολογιών ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι με τα 104 θύματα.

«Θέλω να εκφράσω τη θλίψη μου στους συγγενείς των θυμάτων για αυτή την τραγωδία, αλλά δε θα πω κάτι περισσότερο γιατί τα λόγια είναι περιττά», είπε στην αρχή της απολογίας του ο κατηγορούμενος και μετά άρχισε να αναλύει τα σημεία του κατηγορητηρίου που έχει σχηματιστεί σε βάρος του.

Πρώτο ζήτημα στο οποίο στάθηκε ιδιαίτερα ήταν αυτό της εναέριας επιτήρησης. «Το κατηγορητήριο λέει ότι σε επίπεδο επιτήρησης δεν υπήρχε πρόληψη. Η εναέρια επιτήρηση προγραμματίζεται από το ΕΣΚΕ και δεν μπορεί να είναι πάνω από τέσσερις ώρες. Οι τέσσερις ώρες αυτές αποτυπώνονται και στα έγγραφα» τόνισε ο κ. Τερζούδης.

Ο κ. Τερζούδης πάντως εμφανίστηκε στην απολογία του ιδιαίτερα δριμής με τον πραγματογνώμονα της υπόθεσης, Δημήτρη Λιότσιο. «Ο κ. Λιότσιος κάνει λάθος όταν λέει ότι τα τετράωρα αυτά μπορούν να ανανεώνονται. Είχαμε δυο ώρες, το διθέσιο πετζετέλ, αυτό δυο ώρες μπορεί να κάνει εναέρια επιτήρηση. Ο πραγματογνώμονας, που είναι σαρξ εκ της σαρκός μας είπε για συνήθη πορεία των πραγμάτων. Αυτή η κατάσταση δεν ήταν κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων. Αυτά γράφει ο πραγματογνώμονας αλλά δεν ήταν αυτή η συνήθης πορεία των πραγμάτων. Ήταν μια τρελή ημέρα, εκείνη …» τόνισε συγκεκριμένα ο κ. Τερζούδης.

Δίκη Μάτι: "Διάβασα από την απολογία Ματθαιόπουλου ότι απεδείχθη ολέθρια η μεταστάθμευση"


«Βολές» πάντως εξαπέλυσε και σε βάρος του τότε υπαρχηγού και μετέπειτα αρχηγού του πυροσβεστικού σώματος, Βασίλη Ματθαιόπουλου.
«Διάβασα από την απολογία Ματθαιόπουλου ότι απεδείχθη ολέθρια η μεταστάθμευση. Η διαπίστωση έγινε εκ των υστέρων; Ο ρόλος του τι είναι; Αποφασιστικός ή διαπιστωτικός; Θέλω να μου απαντήσει στην απολογία του διότι δε μιλάμε. Εκεί ήταν υπουργός και γενικός γραμματέας, μπορούσε να πάει… Δεν ξέρω εάν είναι δειλός αλλά μοιραίος και άβουλος είναι σίγουρα! Ο ρόλος του υπαρχηγού αυτός είναι να διορθώσει τα λάθη. Αν έγινε εκ των υστέρων δεν έχω να πω τίποτα» τόνισε ο κ. Τερζούδης.

Ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής δέχθηκε μάλιστα ερωτήσεις από τη πρόεδρο του δικαστηρίου σχετικά με την εκτροπή την ημέρα της πυρκαγιάς εναέριου μέσου προς τη Motor Oil, στην Κόρινθο. «Ήρθε ο κ. Φωστιέρης στο γραφείο μου και είπε ότι υπάρχει πρόβλημα στη Motor Oil. Ότι εντός της Motor Oil υπάρχει στίγμα και ότι υπάρχει φωτιά μέσα. Αυτό με έχει στοιχειώσει μέχρι σήμερα», απάντησε ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος.

Πρόεδρος: Σας είπε ποιος του ζήτησε συνδρομή εναέριων μέσων;

Κατηγορούμενος: Όχι αυτά δεν γίνονται έτσι εκείνη τη στιγμή. Για τη στάθμιση θα πρέπει να υπάρχει επαρκής πληροφόρηση από το πεδίο.

Πρόεδρος: Σας είπε από που αντλεί αυτήν την πληροφόρηση;

Κατηγορούμενος: Όχι ούτε μου είπε ούτε τον ρώτησα. Αφού το είπε ο διοικητής του ΕΣΚΕ είναι έτσι. Δεδομένου αυτού έδωσα την έγκριση μου να πάει το εναέριο μέσο.

Η απολογία του κατηγορούμενου πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής θα συνεχιστεί σε επόμενη δικάσιμο.