«Έκρουσε το καμπανάκι» για το δημογραφικό ο καθηγητής δημογραφίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Βύρων Κοτζαμάνης.

Ειδικότερα, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Πρωινές Ιστορίες» με τον Γιάνη Αργυρό, ο κ. Κοτζαμάνης είπε πως υπάρχουν πολύ χειρότερες καταστάσεις από τους εθνικούς μέσους όρους, όπως η μείωση του πληθυσμού και η πτώση των γεννήσεων.

Ακόμη, επισήμανε την ανάγκη να διαπιστωθεί τι γίνεται σε νομούς και δήμους, ώστε να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα.

Επίσης, ανέφερε ότι σε 30 χρόνια η γήρανση σε κάποιους νομούς θα είναι στο 50% του πληθυσμού.

Τέλος, ο κ. Κοτζαμάνης τόνισε πως οι γεννήσεις θα είναι λιγότερες από τους θανάτους και οι θάνατοι θα αυξηθούν λόγω της γήρανσης και ζήτησε μέτρα, ώστε να αλλάξει αυτό.

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Βύρωνα Κοτζαμάνη στα Παραπολιτικά 90,1:

Με αφορμή το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας

Β.ΚΟΤΖΑΜΑΝΗΣ: Υπάρχουν νομοί στη χώρα μας που ήδη έχουν τη γήρανση που θα έχουμε σε εθνικό επίπεδο μετά από 30 χρόνια.

Β.ΚΟΤΖΑΜΑΝΗΣ: Οι γεννήσεις θα είναι λιγότερες από τους θανάτους γιατί τα άτομα που έρχονται σε ηλικία να κάνουν παιδιά είναι όλο και λιγότερα, οι θάνατοι λόγω της γήρανσης θα αυξηθούν επομένως στα επόμενα 10-20 χρόνια δεν μπορεί να είναι αλλάξουν συνταρακτικά τα πράγματα. Πρέπει από τώρα να παρθούν μέτρα ώστε μακροπρόθεσμα να αλλάξουν γιατί αν δεν τα πάρουμε δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα.

Β.ΚΟΤΖΑΜΑΝΗΣ: Είναι ένα σύνθετο θέμα το οποίο δεν λύνεται με αποσπασματικά μέτρα δηλαδή με ένα επίδομα ή με αυξάνοντας τις γονικές άδειες, θέλει πλέγμα μέτρα τα οποία και να τα πάρουμε σήμερα δεν πρόκειται να αποδώσουν αύριο, θα αποδώσουν μακροπρόθεσμα αλλά αν δεν τα πάρουμε σήμερα η κατάσταση θα επιδεινωθεί. Αν έχουμε συνειδητοποιήσει τι γίνεται θα πρέπει από τώρα να πάρουμε μέτρα τα οποία ενδεχομένως δεν θα αποφέρουν άμεσα αποτελέσματα αλλά θα μας αποτρέψουν από δυσμενέστερες εξελίξεις μετά το 2050.