Αλλάζει και πάλι το σκηνικό του καιρού τα επόμενα 24ωρα και οι ηλιόλουστες ημέρες με τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα δώσουν τη θέση τους σε θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη, ισχυρές βροχές και χιόνια στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές, με την κακοκαιρία που έρχεται από την Ιταλία να ονομάζεται «Alexis».

Διαβάστε ακόμα: Κακοκαιρία Alexis: Έρχονται ισχυρές καταιγίδες και σκανδιναβικό κρύο το Σαββατοκύριακο - Πού θα χιονίσει


Πώς θα επηρεάσει την Ελλάδα η κακοκαιρία "Alexis"

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το σύστημα θα φέρει εντυπωσιακή αλλαγή του καιρού, όχι όμως επικίνδυνη, ενώ θα σημειωθούν θυελλώδεις άνεμοι, έως και 9 Μποφόρ, στο Αιγαίο και στο Ιόνιο και χιόνια. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, αφού στην Αθήνα, ενδεικτικά, το θερμόμετρο την Κυριακή θα δείχνει 14 βαθμούς, από τους 21 που κυμαίνεται τις τελευταίες ημέρες η θερμοκρασία.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος εξήγησε ότι η ιταλική υπηρεσία μαζί με άλλες υπηρεσίες των Βαλκανίων ονόμασε το σύστημα «Alexis», επειδή μετά το σύστημα αυτό ακολουθεί ψυχρή μάζα από τα βόρεια, προφανώς όχι από την Ιταλία. Τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν από σήμερα με λίγες βροχές στο ανατολικό Αιγαίο και στη δυτική Ελλάδα από το βράδυ, ενώ το Σάββατο θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και στο βορειοανατολικό Αιγαίο. Βροχές θα σημειωθούν και στην Αθήνα.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας είναι οι θυελλώδεις νοτιοδυτικοί άνεμοι στο Αιγαίο, που στο Ιόνιο γρήγορα θα στραφούν σε πολύ θυελλώδεις βορειοδυτικούς. Τα χιόνια «κατεβαίνουν» στα Βαλκάνια, στα Σκόπια, στη Βουλγαρία και στα ορεινά της βόρειας Ελλάδας και ίσως και λίγο πιο χαμηλά, σε ημιορεινές περιοχές. Πρόσκαιρα στα ορεινά και του Νομού Θεσσαλονίκης.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν, επίσης, στον Παρνασσό ή στα ορεινά των Καλαβρύτων, το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή. Θεαματική θα είναι και η πτώση της θερμοκρασίας, αφού στην Αθήνα το Σάββατο ο υδράργυρος θα βρίσκεται στους 21-22 βαθμούς, αλλά με βροχερό καιρό, όμως την Κυριακή η θερμοκρασία θα πέσει αισθητά, περίπου στους 14 βαθμούς. Χαμηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν και τη Δευτέρα, ενώ από την Τρίτη ξαναρχίζουν οι νοτιοδυτικοί άνεμοι και ο καιρός θα βελτιωθεί και πάλι.