Οι  Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν νέο Κοινό Σχέδιο Δράσης για το 2023, το οποίο ήταν συνέχεια του ΚΣΔ 2022 ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Αρμενία εμβαθύνοντας περαιτέρω την υπάρχουσα στενή στρατιωτική συνεργασία των στρατιωτικών επιχειρήσεων των τριών χωρών στο πλαίσιο του αμυντικού τους συντονισμού και ενισχύεται η κοινή προσπάθεια για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων με σκοπό την ενίσχυση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή του Καυκάσου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Συγκεκριμένα, από τις 13 έως 17 Νοεμβρίου 23 και στο πλαίσιο του Κοινού Σχεδίου Δράσης Ελλάδας - Κύπρου - Αρμενίας έτους 2023, πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση 13 Αξιωματικών, 5 από την Ελλάδα, 3 από την Κύπρο και 5 από την Αρμενία, στο πρόγραμμα εξομοίωσης χαμηλού επιπέδου, στο Κέντρο Εξομοιωτών (ΚΕΞ) στην Αλεξανδρούπολη.

Η εκπαίδευση περιέλαβε ασκήσεις εξομοίωσης στην τακτική χρησιμοποίηση του Ουλαμού Μέσων Αρμάτων, με τη χρήση των επιτραπέζιων σταθμών εξομοίωσης Leopard 1A5, σε ρεαλιστικά σενάρια επιθετικών και αμυντικών επιχειρήσεων. Οι συμμετέχοντες εκπαιδεύτηκαν μεταξύ άλλων στην έκδοση διαταγής επιχειρήσεων, καθώς και στην αίτηση έμμεσων πυρών.

Το Κοινό Σχέδιο Δράσης 2023 αποτελεί συνέχεια του ΚΣΔ 2022, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Τριμερούς Στρατιωτικού Διαλόγου Ελλάδος – Κύπρου – Αρμενίας, και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δράσεων:

● Την συμμετοχή προσωπικού σε ασκήσεις και δραστηριότητες επιχειρησιακής εκπαίδευσης.

● Συνεκπαιδεύσεις Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων.

● Την πραγματοποίηση συνεκπαιδεύσεων με χρήση εξομοιωτών.

● Την ανταλλαγή εμπειριών και διδαγμάτων από την χρήση Συστημάτων Αεράμυνας και Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών Μάχης, και γενικότερα επί αντικειμένων που αφορούν στην Αεράμυνα.

● Συνεκπαιδεύσεις επί αντικειμένων Διοίκησης και Ηγεσίας.

● Την συνεργασία σε θέματα τεχνικής συντήρησης οπλισμού και εξοπλισμού αεράμυνας.

● Επιτελικές συναντήσεις και συνομιλίες σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

●Επιτελικές συναντήσεις για την κατάρτιση και υπογραφή του ΚΣΔ 2024.