Ξεκίνησε από τη Γραµµή 2 (Ανθούπολη - Ελληνικό) το έργο της παροχής κάλυψης σήµατος κινητής τηλεφωνίας µέσα στις γραµµές της Ελληνικό Μετρό. Πρόκειται για ένα έργο µεγάλης σηµασίας, αφού σήµερα εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, που µετακινούνται µε το Mετρό, δεν έχουν λήψη σήµατος κινητής στη µεγαλύτερη διάρκεια της διαδροµής.

Συγκεκριµένα, σήµα κινητής υπάρχει µόνο στις υπέργειες διαδροµές (Γραµµή ΗΣΑΠ 1) και µόνον σε ορισµένους σταθµούς του Μετρό. Σε κάποιες διαδροµές, π.χ. στη Γραµµή 3, που είναι ιδιαίτερα βαθιά µέσα στη Γη, οι επιβάτες στερούνται για περισσότερο από µισή ή ακόµη και µία ώρα κάλυψης κινητής τηλεφωνίας. Το έργο, που έρχεται να αλλάξει αυτή την κατάσταση, έχει συµφωνηθεί µεταξύ της Ελληνικό Μετρό και της Intrakat, φυσικά µε τη σύµφωνη γνώµη των συναρµόδιων υπουργείων Μεταφορών και Υποδοµών και Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης.

Ηδη ξεκίνησε η α' φάση υλοποίησης που αφορά την ενίσχυση σήµατος κινητής τηλεφωνίας στους πέντε πρώτους σταθµούς της γραµµής Ελληνικό - Ανθούπολη και συγκεκριµένα τους σταθµούς Ελληνικό, Αργυρούπολη, Αλιµος, Ηλιούπολη και Αγιος ∆ηµήτριος. Η πρώτη δε αυτή φάση υλοποίησης του έργου θα καθορίσει την επόµενη, που αφορά όλο το µήκος των υπόγειων γραµµών της Ελληνικό Μετρό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.


Ο δέκτης

Ανάµεσα στους σταθµούς, κατά µήκος δηλαδή των τούνελ και συγκεκριµένα στην οροφή των τούνελ, θα τοποθετηθεί ένα «ακτινοβολούν καλώδιο», το οποίο θα διαδραµατίσει τον ρόλο της κεραίας λήψης και µετάδοσης σήµατος.

Το καλώδιο αυτό, που ονοµάζεται και leaky feeder, θα λειτουργήσει ως δέκτης σήµατος κινητής και θα καθοδηγεί το σήµα από τα βαγόνια, που κινούνται κατά µήκος των γραµµών του Μετρό, στις βάσεις των σταθµών και από εκεί µέσω οπτικών ινών στο έξω δίκτυο. Η τεχνολογία του leaky feeder αρχικά αναπτύχθηκε για την ενδοεπικοινωνία σε ορυχεία.

Στη συνέχεια, χάρη στη διάδοση της κινητής, αξιοποιήθηκε στα τούνελ των υπέργειων και υπόγειων σιδηροδροµικών γραµµών. Σήµερα, δε, συνιστά φθηνή και δοκιµασµένη τεχνολογία που αξιοποιείται παντού σε ολόκληρο τον πλανήτη, πλην της Ελλάδας, όπου οι συνδικαλιστές της ΣΤΑΣΥ, στα... ένδοξα συνδικαλιστικά χρόνια, δεν ήθελαν την... «ακτινοβολία του θανάτου» στα τούνελ όπου εργάζονταν το προσωπικό. Ετσι, έπειτα από δύο και πλέον δεκαετίες ξεκινά το έργο της ραδιοκάλυψης των γραµµών µε GSM. Αυτό θα το δουν σταδιακά οι πολίτες ξεκινώντας από τη Γραµµή 2 του Μετρό της Αθήνας. Η εκ των υστέρων αξιοποίηση της συγκεκριµένης τεχνολογίας ωστόσο έχει το κόστος της.

Καλά ενηµερωµένες πηγές αναφέρουν ότι θα απαιτηθούν πάνω από δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί το έργο, κάτι που χωρίς τη λειτουργία του Μετρό θα απαιτούσε λίγους µήνες. Μάλιστα το έργο δεν θεωρείται ιδιαίτερα περίπλοκο µε τεχνικούς όρους, δεδοµένου ότι τεχνογνωσία υπάρχει παντού στον πλανήτη. Η δυσκολία έγκειται στις περιορισµένες ώρες κατά τις οποίες θα λειτουργεί ο ανάδοχος του έργου µέσα στα τούνελ για την τοποθέτηση του leaky feeder. Συγκεκριµένα, το ειδικό βαγόνι που θα αξιοποιηθεί για την εγκατάσταση της ραδιοκάλυψης µέσα στα τούνελ θα λειτουργεί µόνον δύο ώρες το 24ωρο. Ειδικότερα, η εγκατάσταση του ραδιοδικτύου θα γίνεται από τη 1 µετά τα µεσάνυχτα και µέχρι τις 5 το πρωί. Κι επειδή η απόσυρση/είσοδος των συρµών στις γραµµές απαιτεί τουλάχιστον µια ώρα, οι παραγωγικές ώρες του αναδόχου θα είναι από τις 2 µέχρι τις 4 το πρωί.


Ανασταλτικός παράγοντας

Η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας είναι τα έργα να γίνουν έχοντας εν λειτουργία το Μετρό και αυτός είναι ο βασικός ανασταλτικός παράγοντας, τουλάχιστον για τις γραµµές της Αττικής. ∆εν ισχύει το ίδιο για τη γραµµή Μετρό της Θεσσαλονίκης. Αλλά κι εδώ κινδυνεύει η ραδιοκάλυψη GSM να µετατεθεί για µετά την έναρξη της λειτουργίας της γραµµής, κάτι που ο ανάδοχος του έργου Intrakat, αλλά και οι άµεσα ενδιαφερόµενες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, θέλουν ν’ αποφύγουν όπως ο «διάβολος το λιβάνι»...

Σηµειώνεται ότι αν δεν υπήρχαν οι καθυστερήσεις στο Μετρό της Θεσσαλονίκης (αρχαία στον σταθµό Βενιζέλου κ.λπ.) η λειτουργία της γραµµής Νέος Σ.Σ. Θεσσαλονίκης - Νέα Ελβετία ήταν προγραµµατισµένη για το τέλος του 2023. Ετσι θα επαναλαµβανόταν το λάθος της Αθήνας, της παράδοσης της γραµµής σε λειτουργία, χωρίς ραδιοκάλυψη GSM. Σηµειώνεται ότι τα προβλήµατα ραδιοκάλυψης GSM δεν αφορούν µόνον τα τούνελ της Ελληνικό Μετρό, αλλά και τους σταθµούς. Σε πάρα πολλούς σταθµούς είτε δεν υπάρχει καθόλου ραδιοκάλυψη, ή η κάλυψη είναι ελλιπής, µε πολλά σηµεία να παραµένουν «τυφλά». Ολα αυτά τα προβλήµατα θα αντιµετωπιστούν στο πλαίσιο της έργου της Intrakat, η οποία σε συνεργασία µε τις εταιρείες Cosmote και Vantage θα εγκαταστήσουν µικροκεραίες που προσφέρουν άνετη κάλυψη λήψης κινητού.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής