Ανησυχητικές τάσεις αύξησης των ποσοστών παιδικής παχυσαρκίας στον Πειραιά δείχνουν τα στοιχεία των στατιστικών αναλύσεων από τα ευρήματα των επιστημόνων που συμμετέχουν στο έργο «Δράσεις Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας και της Προληπτικής Ιατρικής στον Δήμο Πειραιά», το οποίο συγχρηματοδοτείται με κονδύλια της Ελλάδας και της Ε.Ε.

Την επισήμανση αυτή έκανε ο Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιώς κ. Νικόλαος Πλατανησιώτης, παρουσιάζοντας την επισκόπηση του έργου για το τρέχον έτος, στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Ι.Σ.Π. Τονίστηκε, μάλιστα, η ανάγκη συνέχισης των δράσεων για την Δημόσια Υγεία και την Προληπτική Ιατρική στον Πειραιά με επικέντρωση στην έρευνα σχετικά με την παιδική παχυσαρκία και τους λόγους που την προκαλούν, όπως είναι ο τρόπος ζωής και το επίπεδο διαβίωσης κυρίως των παιδιών που βρίσκονται στην ηλικιακή ομάδα από 6 έως 12 ετών.

Ο Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πειραιά επεσήμανε ότι με τις κατευθύνσεις του Δημάρχου κ. Γιάννη Μώραλη θα προγραμματιστούν ακόμα περισσότερες εξετάσεις αλλά και συστάσεις προς τα παιδιά και τους γονείς. Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να προγραμματιστούν περισσότερες ενημερωτικές ομιλίες στα σχολεία με τη συμμετοχή διατροφολόγων και επιστημόνων προκειμένου να δοθούν οι κατάλληλες κατευθύνσεις για σωστή διατροφή και σωματική δραστηριότητα.

Διαβάστε ακόμα: Κυριάκος Μητσοτάκης: Υλοποιούμε με τη UNICEF ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα κατά της παιδικής παχυσαρκίας- Η φράση που του έλεγε η αείμνηστη Μαρίκα


Αντί για γυμναστική, στις οθόνες...

Σύμφωνα με τον κ. Πλατανησιώτη, από την ανάλυση των στοιχείων φαίνεται ότι ένα στα τέσσερα παιδιά καταναλώνει φρούτα και λαχανικά στις ποσότητες που προτείνονται, ενώ είναι αυξημένο το ποσοστό των μαθητών που γυμνάζεται μόνο στο σχολείο. Τέσσερις στους δέκα μαθητές, ενώ δεν διαθέτουν χρόνο για άλλες αθλητικές δραστηριότητες, σπαταλούν περισσότερες από τρεις ώρες καθημερινά μπροστά σε τηλεοπτικούς δέκτες, οθόνες υπολογιστών ή κινητών!

Με τη συνέχιση του προγράμματος και την εστίαση της έρευνας στους μαθητές δημοτικού στο σύνολο των σχολείων του Πειραιά θα υπάρξει πλήρης εικόνα ως προς τα ποσοστά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, από τα οποία θα προκύψουν προτάσεις αλλά και συμπεράσματα που θα επιτρέψουν τη διαμόρφωση συγκεκριμένης στρατηγικής για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Για την εξαγωγή αυτών των συμπερασμάτων, στη διάρκεια του έργου διενεργήθηκαν 7.716 εξετάσεις σε δείγμα 1.957 παιδιών, δηλαδή περί τις τέσσερις εξετάσεις ανά άτομο