Έπειτα από μια ημέρα γεμάτη ένταση και αντιπαραθέσεις, άρχισε χθες η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, η οποία κατηγορείται για τη δολοφονία της κόρης της Τζωρτζίνας. Η κατηγορούμενη αρνήθηκε κατηγορηματικά τη συμμετοχή της στον θάνατο του παιδιού της.

Σε μια συναισθηματικά φορτισμένη στιγμή, η 34χρονη ξεκίνησε την απολογία της μπροστά στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο για τον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας τον Ιανουάριο του 2022, δηλώνοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γνώση της αιτίας της ανακοπής της πρωτότοκης κόρης της.

"Δεν περιμένουμε εκπλήξεις"

«Αυτό που βλέπουμε κατά κόρον στις δικαστικές αίθουσες είναι ότι μια απολογία δεν είναι ασύμβατη με αυτό που μέχρι τότε έχει πράξει ο κάθε κατηγορούμενος μέσω όλων των εγγράφων, μέσω των καταθέσεων που έχει δώσει μέχρι τότε», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο πρόεδρος της ελληνικής ιατροδικαστικής εταιρείας, Γρηγόρης Λέων.

«Η απολογία έρχεται ουσιαστικά να δέσει την αρχική τακτική που έχει χτίσει είτε ο ίδιος ο κατηγορούμενος είτε ο κατηγορούμενος μαζί με τον δικηγόρο του. Δεν έχουμε εκπλήξεις, αλλά υπάρχουν και ελάχιστες περιπτώσεις, δεν νομίζω ότι θα είναι μια τέτοια, που στην απολογία έχουμε πράγματι κατηγορουμένους που αποφασίζουν να πούνε την πραγματική αλήθεια ή μια διαφορετική άποψη από αυτό που έχει ακουστεί».

Όπως λέει ο ίδιος:

«Επειδή εδώ μιλάμε για έναν έμπειρο δικηγόρο, λογικά θα πάνε τα πράγματα έτσι όπως αναμένονται».

"Διαφορετικός ο μηχανισμός θανάτου"

Σχετικά με τη δεύτερη δίκη, που αφορά τα άλλα δύο παιδιά της οικογένειας Πισπιρίγκου-Δασκαλάκη, ο κ. Λέων σημειώνει:

«Ο μηχανισμός που χρησιμοποιήθηκε ή τουλάχιστον που φαίνεται να έχει χρησιμοποιηθεί στο τρίτο παιδί, έχει διαφορές σε σύγκριση με τα άλλα δύο παιδιά. Τα άλλα δύο έχουν πάρα πολλά κοινά χαρακτηριστικά ως προς τον μηχανισμό θανάτου. Η δίκη τους θα είναι ξεχωριστή και ενδιαφέρουσα. Εδώ έχουμε την κεταμίνη, όλη η διαδικασία έχει στηριχτεί σε αυτό το δείγμα».

Ο πρόεδρος της ελληνικής ιατροδικαστικής εταιρείας έστρεψε τα βέλη του και κατά συναδέλφων του για τη στάση τους στην υπόθεση.

«Αν πρέπει να κρατήσουμε κάτι απ' όλη αυτήν τη διαδικασία, τουλάχιστον επιστημονικά, είναι το εξής: ενώ σχεδόν σε απευθείας μετάδοση οι δημοσιογράφοι είχατε μια πληροφορία για τη νεκροψία-νεκροτομή, για την τοξικολογική απάντηση στο παιδί, για όλες τις διαδικασίες που γίνονταν, όλοι εμείς βγαίναμε και κάναμε δηλώσεις δημόσια.

Μάλιστα, κάποιοι συνάδελφοι ήταν όχι και τόσο προσεκτικοί. Εγώ είμαι ένας άνθρωπος του μέτρου και της επιστήμης. Κάποιοι, με έντονο βαθμό, είχαν καταδικάσει σχεδόν μια διαδικασία και έναν άνθρωπο και τώρα βλέπουμε τους ίδιους επιστήμονες να πηγαίνουν να λένε εντελώς αντίθετα πράγματα».