Σε αλλαγή στάσης φαίνεται να οδηγείται η διοίκηση της Ένωσης Συμβολαιογράφων μετά την κατακραυγή κατά της αποχής που ανακοίνωσε το συνδικαλιστικό όργανο των συμβολαιογράφων, παίρνοντας αρχικά θέση κατά του ψηφιακού συμβολαίου στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Η αναδίπλωση ήρθε από τον πρόεδρο της Ένωσης, Γιώργο Ρούσκα σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» με τον Κώστα Παπαχλιμίντζο και τη Χριστίνα Βίδου.

Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης επεσήμανε στον κ. Ρούσκα πόσο σημαντικές είναι οι ρυθμίσεις που εισάγει με το νέο νομοσχέδιο, καθώς με την εφαρμογή του, από Ιανουάριο του 2024 θα είναι εφικτή η μεταβίβαση ακινήτου με ψηφιακό τρόπο, μέσα σε μία μόνο ημέρα.

«Οι πολίτες θέλουν να σταματήσει αυτός ο Γολγοθάς, αυτός ο κυκεώνας ταλαιπωρίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Ξέρετε ότι κάνουμε μια σειρά από αλλαγές, κάποιες εκ των οποίων μας έχετε προτείνει και εσείς. Τα έχουμε συζητήσει πέντε φορές σε θεσμικές συναντήσεις. Το λέω αυτό προς τα μέλη σας, γιατί μας κατηγορούν ότι πάμε σε αλλαγές χωρίς διαβούλευση. Είναι ψευδές» τόνισε ο κ. Κυρανάκης απευθυνόμενος στον πρόεδρο των συμβολαιογράφων.

«Ουδένα πρόβλημα» με το ψηφιακό συμβόλαιο

Εν συνεχεία, και απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου Κώστα Παπαχλιμίντζου αναφορικά με το αν οι συνδικαλιστές συμβολαιογράφοι έχουν πρόβλημα με το να υπάρχει ψηφιακό συμβόλαιο το οποίο να είναι το γνήσιο, ο κ. Ρούσκας απάντησε χαρακτηριστικά «Ουδένα», υποχωρώντας ουσιαστικά από τα όσα ανέφερε η ανακοίνωσή τους μέσω της οποίας προανήγγειλαν την αποχή που είναι προγραμματισμένη να αρχίσει την ερχόμενη Δευτέρα.

«Μας λέτε δημοσίως σήμερα ότι συμφωνείτε. Άρα, λοιπόν, εφόσον εμείς λέμε δημοσίως κάποια πράγματα και εσείς μας λέτε ότι συμφωνείτε, δεν υπάρχει λόγος αποχής. Να το ξεκαθαρίσουμε», ανέφερε ο κ. Κυρανάκης. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του συνδικαλιστικού οργάνου των συμβολαιογράφων, μετατόπισε το σημείο της διαφωνίας σε σχέση με τα όσα είχε αρχικά εξαγγείλει, αναφέροντας ότι διαφωνούν με ένα έργο του Υπουργείου που αφορά στις ψηφιακές υπογραφές των συμβαλλομένων αλλά ότι συμφωνεί με την ψηφιακή μεταρρύθμιση στα συμβόλαια και αναγνώρισε ότι οι αλλαγές που γίνονται στο Κτηματολόγιο είναι πολύ θετικές.

Τις επόμενες μέρες θα φανεί αν η προφορική αλλαγή στάσης θα οδηγήσει και σε άρση της αποχής των Συμβολαιογράφων για τις μεταβιβάσεις ακινήτων.