Είναι ποτέ δυνατόν να προσδιορίσουµε χρήση ναρκωτικών ή άλλων ψυχοτρόπων φαρµακευτικών ουσιών από κάποιο πρόσωπο για παρελθόντα χρόνο; Μπορούµε να αποδείξουµε ότι κάποιο πρόσωπο προχώρησε σε χρήση τέτοιων ουσιών πριν από, για παράδειγµα, έξι µήνες; Κι όµως, πρόκειται για κάτι απλό...

Οι τοξικολογικές αναλύσεις στις τρίχες πραγµατοποιούνται ακριβώς για να εξακριβωθεί εάν κάποιος έχει κάνει χρήση ναρκωτικών ή φαρµακευτικών ουσιών σε προγενέστερο χρόνο. Ποιος µηχανισµός, όµως, µας επιτρέπει να εµπιστευτούµε τις… τρίχες της κεφαλής; Οι τρίχες της κεφαλής µεγαλώνουν µε µέση ταχύτητα περίπου 1 µε 1,5 εκατοστό ανά µήνα. Κάθε 1 µε 1,5 εκατοστό τρίχας, λοιπόν, αντιπροσωπεύει ιστορικό κατανάλωσης ουσιών 1 µηνός. Για παράδειγµα, µια τούφα τριχών µήκους 12 εκατοστών περιέχει το ιστορικό κατανάλωσης ουσιών 12 περίπου µηνών.

Ετσι, µε την τοξικολογική ανάλυση των τριχών µπορούµε να ερευνήσουµε προγενέστερες περιόδους κατανάλωσης και συγχρόνως να προσδιορίσουµε το προφίλ του χρήστη: περιστασιακός, καθηµερινός κ.λπ., ενώ για τις περισσότερες ναρκωτικές και φαρµακευτικές ουσίες µπορεί να προσδιοριστεί και η ακριβής ποσότητα γραµµαρίων κατανάλωσης ανά εβδοµάδα ή µήνα.

∆ειγµατοληψία µπορεί να πραγµατοποιηθεί και από άλλα σηµεία του σώµατος, όπως οι µασχάλες, τα γεννητικά όργανα, το στέρνο, τα χέρια και τα γένια


∆ειγµατοληψία τριχών µπορεί, βεβαίως, να πραγµατοποιηθεί και από άλλα σηµεία του σώµατος, όπως οι µασχάλες, τα γεννητικά όργανα, το στέρνο, τα χέρια, τα γένια κ.λπ., παρέχοντας επίσης πληροφορίες για τη χρήση σε προγενέστερους χρόνους, χωρίς, σε αυτές τις περιπτώσεις, να µπορεί να προσδιοριστεί η ακριβής χρονική περίοδος κατανάλωσης των ουσιών, διότι ο ρυθµός ανάπτυξης της τρίχας σε αυτά τα σηµεία δεν είναι συγκεκριµένος. Σηµειώνεται, µάλιστα, ότι για να ανιχνευθεί µια ουσία χρειάζονται περίπου επτά ηµέρες, καθώς πρέπει να διασπαστεί στο σώµα και να µεταφερθεί στην τρίχα µέσω της κυκλοφορίας του αίµατος.

Η πιο λεπτοµερής µέθοδος ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών σε τρίχες

Η τµηµατική ανάλυση των τριχών της κεφαλής είναι η πιο λεπτοµερής µέθοδος ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών σε τρίχες. Κόβοντας τις τρίχες κεφαλής σε τµήµατα του 1 εκατοστού, µπορεί να προσδιοριστεί η χρήση µιας ουσίας ανά µήνα και να προκύψει ένα λεπτοµερές προφίλ του ιστορικού κατανάλωσης. Επιπρόσθετα, η τµηµατική ανάλυση είναι χρήσιµη σε περιπτώσεις που πρέπει να προσδιοριστεί η τάση της χρήσης, για παράδειγµα η αύξηση ή η µείωση της χρήσης µιας ναρκωτικής ουσίας κατά την πάροδο του χρόνου ή για να επιβεβαιωθεί η διακοπή της.

Από τη συνολική ανάλυση των τριχών της κεφαλής προκύπτει µια γενική εικόνα της χρήσης µιας ναρκωτικής ουσίας για το διάστηµα που πρόκειται να εξεταστεί. Κάθε ανάλυση καλύπτει µια περίοδο τριών µηνών και ανάλογα µε το µήκος της τρίχας που είναι διαθέσιµο µπορούν να εξεταστούν οι τελευταίοι 3, 6, 9, 12 µήνες ή και µεταγενέστερα. Για την ανάλυση χρειάζεται να συλλεχθούν από 15 έως 200 τρίχες (ανάλογα µε το είδος της ανάλυσης που θα πραγµατοποιηθεί), µήκους τουλάχιστον 1 εκατοστού.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 11/11