Επιτέλους έρχεται χειμώνας το Σαββατοκύριακο, μετά το παρατεταμένο... καλοκαίρι, με αρκετά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, όπως αναφέρουν οι μετεωρολόγοι Γιάννης Καλλιάνος, Κλέαρχος Μαρουσάκης και Σάκης Αρναούτογλου


Τι λένε οι μετεωρολόγοι

Ο καιρός αλλάζει λίγο πριν ξεκινήσει η εορταστική περίοδος και από την Παρασκευή φαίνεται πως θα αρχίσουμε να αισθανόμαστε ότι μπαίνουμε για τα καλά στον χειμώνα. Μάλιστα, πολύ σύντομα αναμένεται να δούμε και τις πρώτες νιφάδες χιονιού, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων.

Έτσι, από το Σαββατοκύριακο τα πρώτα χιόνια αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους ακόμα και σε περιοχές με 1.000 μέτρα υψόμετρο, με τη μεταβολή του καιρού να γίνεται αισθητή σε όλη την Ελλάδα. Παράλληλα, η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση το δεύτερο 15ήμερο του Νοεμβρίου.


Γιάννης Καλλιάνος: Αλλαγή σκηνικού με καταιγίδες και χιόνια

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Mega, Γιάννη Καλλιάνο, από την Παρασκευή θα ξεκινήσει να βρέχει κυρίως στα δυτικά και το Σάββατο θα επικρατήσει κακοκαιρία σε όλη τη χώρα, με βροχές, σποραδικές καταιγίδες, ενισχυμένους ανέμους.

Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος με ανάρτησή του στο Facebook κάνει αναφορά για την αλλαγή στο σκηνικό του καιρού.

«Σας ενημερώνω από πολύ νωρίς, γιατί θα έρθουν και τα έκτακτα δελτία», αναφέρει ο κ. Καλλιάνος και προσθέτει ότι από την Παρασκευή θα ξεκινήσει να βρέχει κυρίως στα δυτικά και το Σάββατο θα επικρατήσει κακοκαιρία σε όλη τη χώρα, με βροχές, σποραδικές καταιγίδες, ενισχυμένους ανέμους στα πελάγη και χιόνια στα πολύ ορεινά της Βόρειας Ελλάδας. Η αιτία γι' αυτή την κακοκαιρία θα είναι ένα βαρομετρικό χαμηλό που θα έρθει στην περιοχή μας από τις βαλκανικές περιοχές. Οι ριπές του ανέμου θα φτάνουν τα 8 με 9 μποφόρ.

«Βίντεο με την εξέλιξη του καιρού για τις επόμενες ημέρες. Μέχρι και την Πέμπτη θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε καλές ημέρες για τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Από την Παρασκευή θα ξεκινήσει να βρέχει κυρίως στα δυτικά και το Σάββατο θα επικρατήσει κακοκαιρία σε όλη τη χώρα, με βροχές, σποραδικές καταιγίδες, ενισχυμένους ανέμους στα πελάγη και χιόνια στα πολύ ορεινά της Βόρειας Ελλάδας», γράφει ο κ. Καλλιάνος προλογίζοντας το βίντεο με την πρόγνωσή του.

Σάκης Αρναούτογλου: Κακοκαιρία-εξπρές με βροχές, καταιγίδες και χιόνια 

Το Σαββατοκύριακο που έρχεται θα σημειωθεί σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, με τον Σάκη Αρναούτογλου να αναφέρει ότι πολλοί θα αναγκαστούν να ανοίξουν τη θέρμανση. Ο Σάκης Αρναούτογλου στην πρόγνωσή του ανέφερε πως το Σάββατο θα έχουμε μια εξπρές αλλαγή του καιρού από βόρεια προς ΝΑ, χιονοπτώσεις ακόμα και στα 1.000 μέτρα και άνω και επικράτηση ψυχρών βοριάδων.

Συγκεκριμένα, ο Σάκης Αρναούτογλου αναφέρει πως πρόκειται για κακοκαιρία-εξπρές, που θα επηρεάσει το σύνολο της χώρας, με βροχές, καταιγίδες και χιόνια σε ορεινές και πολύ ορεινές περιοχές. Σύμφωνα με την πρόβλεψη του μετεωρολόγου Σάκη Αρναούτογλου, από την Παρασκευή ο καιρός θα αρχίσει να χαλάει, με βροχές στα βορειοδυτικά και στα βόρεια. Το Σάββατο αναμένεται «αλλαγή-εξπρές» του καιρού από τα βόρεια προς τα νότια, με βροχές σύντομης διάρκειας. Παράλληλα, θα επικρατήσουν πιο ψυχροί βοριάδες, που θα ρίξουν αισθητά τη θερμοκρασία.


Κλέαρχος Μαρουσάκης

Από το απόγευμα της Παρασκευής, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, το σκηνικό αλλάζει και μία «πρόβα χειμώνα» αναμένεται το Σαββατοκύριακο. Τα χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι βροχές, σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, ακόμα και χιόνια.

Όπως είπε ο μετεωρολόγος του Open, Κλέαρχος Μαρουσάκης, μια πάρα πολύ ψυχρή αέρια μάζα από τη Βόρεια Ευρώπη φτάνει και ρίχνει τη θερμοκρασία κοντά στους 8 με 10 βαθμούς.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του μετεωρολόγου, θα έχουμε ήπιες καιρικές συνθήκες μέχρι την Παρασκευή (17/11). Όμως από το απόγευμα της ίδιας μέρας πυκνώνουν και πάλι οι χρωματισμοί, άρα αναμένεται μια πρόβα χειμώνα κατά κάποιον τρόπο το επόμενο Σαββατοκύριακο, καθώς θα πέσει σημαντικά ο υδράργυρος και θα σημειωθούν χιόνια στα βουνά της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας.

Αυτή η μεταστροφή του καιρού οφείλεται στη μεταβολή μιας ψυχρής αέριας μάζας από την Κεντρική Ευρώπη, όπου θα περάσει στα Βόρεια Βαλκάνια και σιγά-σιγά θα κατηφορίσει, ρίχνοντας τη θερμοκρασία στους 8-10 βαθμούς την Παρασκευή και θυμίζοντας χειμωνιάτικο σκηνικό το Σάββατο (18/11). Τέλος, από την Κυριακή (19/11) ο καιρός βελτιώνεται.