Για μία ακόμη χρονιά οι διασώστες, οι νοσηλευτές, οι ιατροί αλλά και τα επιχειρησιακά στελέχη του ΕΚΑΒ, σε συνεργασία με την Οργανωτική Επιτροπή του Μαραθώνιου αλλά και την Υγειονομική Επιτροπή του ΣΕΓΑΣ, ανταπεξήλθαν με επιτυχία στην υγειονομική κάλυψη των αγώνων δρόμων της διοργάνωσης του 40ου Αυθεντικού Μαραθώνιου της Αθήνας.

Το Σάββατο 11 Νοεμβρίου και την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023, κατά τη διάρκεια όλων των αγώνων δρόμων της διοργάνωσης, οι διασώστες, οι νοσηλευτές και οι ιατροί του ΕΚΑΒ κλήθηκαν να παράσχουν επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα σε συνολικά ενενήντα (90) περιστατικά εκ των οποίων τα τριάντα έξι (36) περιστατικά διακομίσθηκαν σε Υγειονομικούς Σχηματισμούς. Χαρακτηριστικό περιστατικό αποτελεί η ανάταξη καρδιακής ανακοπής νεαρού αθλητή που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λ. Μεσογείων, από Διασώστες της Ομάδας Μοτοσυκλετών Άμεσης Επέμβασης του ΕΚΑΒ (άφιξη στο σημείο του περιστατικού σε 2 λεπτά). Κατόπιν ο νεαρός αθλητής, έχοντας ζωτικά σημεία, διακομίσθηκε με Κινητή Ιατρική Μονάδα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό» όπου και νοσηλεύεται.

Στα τρία Ιατρεία Παροχής Άμεσης Ιατρικής Φροντίδας, υπό τον συντονισμό των ιατρών και των νοσηλευτών του ΕΚΑΒ, παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες σε συνολικά διακόσιους εξήντα δύο (262) αθλητές, χωρίς όμως να κριθεί απαραίτητη η διακομιδή τους σε κάποιον Υγειονομικό Σχηματισμό. Επιπλέον, κατά μήκος όλων των διαδρομών των Αγώνων, από τους Διασώστες του ΕΚΑΒ δόθηκαν επί τόπου πρώτες βοήθειες σε περισσότερους από τριακόσιους (300) αθλητές.

Καθ’ όλη την εξέλιξη των αγώνων δρόμων της διοργάνωσης του 40ου Αυθεντικού Μαραθώνιου της Αθήνας οι ιατροί και οι νοσηλευτές του ΕΚΑΒ είχαν την αρωγή εθελοντών ιατρών και νοσηλευτών του ΕΣΥ, υγειονομικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και στελεχών παροχής Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας (τελειόφοιτων σπουδαστών του Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης του ΕΚΑΒ /ΙΕΚ-ΕΚΑΒ, εθελοντών Φυσικοθεραπευτών, εθελοντών Παροχής Πρώτων Βοηθειών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού/ΕΕΣ), ενώ στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ) λειτουργούσε ανεξάρτητο Κέντρο Διαβίβασης Σημάτων του ΕΚΑΒ από το οποίο τα εξιδεικευμένα στελέχη του βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία με τα Ιατρεία Άμεσης Παροχής Ιατρικής Φροντίδας, τους περιφερειακούς Αυτόνομους Ιατρικούς Σταθμούς Παροχής Πρώτων Βοηθειών του Μαραθώνιου, το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο (ΕΣΚΕ-ΕΚΑΒ) και το Συντονιστικό Κέντρο διαχείρισης Ασθενοφόρων της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΕΚΑΒ.