Η κακοκαιρία ξεκίνησε να χτυπά και πάλι την Ελλάδα, με έντονα καιρικά φαινόμενα να σημειώνονται τόσο στην Αττική, όσο και σε αρκετές περιοχές της δυτικής και κεντρικής Ελλάδας.

Τα φαινόμενα τις ώρες που θα ακολουθήσουν αναμένεται να γίνουν εντονότερα, ενώ, θα έρθει εξασθένιση ως αργά το βράδυ.

Ωστόσο η εκ νέου εμφάνιση της κακοκαιρίας φέρνει ξανά στο προσκήνιο τα ερωτήματα, όπως για παράδειγμα, «τι θα συνέβαινε σε περίπτωση πλημμύρας στην Αττική και ποιες περιοχές θα κινδύνευαν;».

Οι περιοχές που θα βύθιζε μια κακοκαιρία τύπου Daniel στην Αττική


Ο Χάρης Κοντοές, Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, παρουσίασε μία πλήρη προσομοίωση πλημμύρας στην Αττική, μιλώντας στον ΑΝΤ1, θέτοντας τις παραμέτρους και μία σειρά κρίσιμων στοιχείων στο κατάλληλο επιστημονικό πρόγραμμα, φαίνεται ότι «κοκκινίζουν» ολόκληρες περιοχές που συνορεύουν με το ρέμα της Πικροδάφνης, στην Καλλιθέα.

Σε περίπτωση που μία κακοκαιρία τύπου Daniel έπληττε την Αττική, τότε θα πλημμύριζαν περιοχές όπως η Πικροδάφνη, το Μοσχάτο και το Παλαιό Φάληρο. Ακόμη, παρουσιάζονται τα σημεία υψηλής τρωτότητας αλλά και ανάλυση των δημογραφικών στοιχείων του πληθυσμού που θα πληγεί.

Στον χάρτη, φαίνονται συγκεκριμένα τα οικοδομικά τετράγωνα με τη μέγιστη τρωτότητα, αλλά και ποιοι δρόμοι αναμένεται να πλημμυρίσουν σε περίπτωση μεγάλης κακοκαιρίας, όσο και οι κατοικίες, κυρίως αυτές που βρίσκονται σε κοίτες ρεμάτων.

Μάλιστα, εξετάσθηκαν δύο σενάρια αναφορικά με το τι θα συνέβαινε δυνητικά σε περίπτωση εκδήλωσης ακραίου φαινομένου, το πρώτο με την υπόθεση να συμβεί πλημμύρα που αναμένεται κάθε 50 χρόνια και το δεύτερο κάθε 1.000 χρόνια.