Μέσα σε δύο μήνες θα πρέπει τα δημόσια κτίρια να αποκτήσουν «ταυτότητα» ώστε να αρχίσει και να ολοκληρωθεί με ταχείς ρυθμούς ο προσεισμικός έλεγχός τους. Έτσι, όπως αποφασίστηκε από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στην «Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Απογραφής Κτιρίων», που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΟΑΣΠ, θα πρέπει τα αρμόδια υπουργεία και οι φορείς (Παιδείας, Υγείας και ΚΕΔΕ) να καταχωρίσουν τα κτίρια που εποπτεύουν. Ταυτόχρονα θα τρέχει και η διαδικασία κατάρτισης ηλεκτρονικού μητρώου μηχανικών από το ΤΕΕ, σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ και τον Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος, προκειμένου μετά την απογραφή των κτιρίων να ξεκινήσει άμεσα η διενέργεια των ελέγχων. Οι έλεγχοι θα γίνουν, κατά σειρά προτεραιότητας, σε κτίρια όπου στεγάζονται δημόσιες και ιδιωτικές εκπαιδευτικές μονάδες όλων των βαθμίδων, δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, δημόσιες επιτελικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από σεισμό και εν συνεχεία στα υπόλοιπα κτίρια.

Προσεισμικός έλεγχος: Σκοπός να εντοπιστούν δομικά προβλήματα

Σκοπός είναι αρχικά να εντοπιστούν τα κτίρια που παρουσιάζουν δομικά προβλήματα, όπως ρηγματώσεις και διαβρωμένο οπλισμό λόγω ελλιπούς συντήρησης, κακοτεχνίες, καθιζήσεις και τα λοιπά και για τα οποία θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα. Να καταγραφούν τα κτίρια της χώρας στα οποία στεγάζονται κρίσιμες εν γένει υποδομές του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Να βαθμονομηθούν τα κτίρια αυτά ως προς τη σεισμική τους διακινδύνευση σύμφωνα με τη μεθοδολογία του ΟΑΣΠ και ανάλογα με την κατάταξή τους να ακολουθήσει δευτεροβάθμιος προσεισμικός έλεγχος, εφόσον κριθεί απαραίτητο. Με δεδομένο ότι ο πρώτος Αντισεισμικός Κανονισμός εφαρμόστηκε στην Ελλάδα το 1959 και η πρώτη σημαντική βελτίωσή του έγινε το 1985, δημιουργείται η ανάγκη σε κτίρια όπου στεγάζονται κρίσιμες υποδομές να εξεταστεί η αντισεισμική φέρουσα ικανότητά τους.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το 46% των κτιρίων της χώρας έχει κατασκευαστεί με τον αντισεισμικό νόμο του 1959, μόλις το 13% ακολουθεί τους κανόνες του επικαιροποιημένου Αντισεισμικού Κανονισμού του 1985 και ένα επικίνδυνο 32% έχει ανεγερθεί πριν από το 1959, με τη δόμηση των κατασκευών να μην υπόκειται σε αντισεισμικούς κανόνες. Επίσης, ένα 9% των κτιρίων έχει χτιστεί από το 1995 έως σήμερα με τον Νέο Αντισεισμικό Κανονισμό του 1995 και τον Ελληνικό Αντισεισμικό Κανονισμό του 2000.

Ευθύμιος Λέκκας: Δεν ξέρει κανένας πόσα είναι τα δημόσια κτίρια στη χώρα

«Δεν ξέρει κανένας πόσα είναι τα δημόσια κτίρια στη χώρα», δήλωσε στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ. «Εκφράστηκε μια αντίληψη το 2005 ότι είναι γύρω στις 80.000. Σε χρήση είναι γύρω στις 35.000. Από αυτά 16.000 είναι σχολεία και 2.000 είναι δομές υγείας. Τα υπόλοιπα είναι υπουργεία, ΔΕΚΟ και λοιπά. Από αυτά έχουν ελεγχθεί περίπου 15.500 από το 2001 μέχρι τώρα. Αυτό σημαίνει ότι κάποια από αυτά μπορεί και να ελέγχθηκαν το 2005. Μέχρι του χρόνου τέτοιο καιρό θέλουμε να έχουμε τελειώσει με όλα τα κτίρια. Το ΤΕΕ κάνει προκήρυξη για μηχανικούς. Είναι ένα μεγάλο εγχείρημα».